Mokslininkai tvirtina, kad menopauzė, būdinga tik žmonėms, evoliucionavo dėl vyrų polinkio poruotis su jaunesnėmis moterimis, rašo „The Telegraph“.

Dabar šią teoriją parėmė vienas tyrimas, kurio metu kompiuteriniu modeliavimu buvo įvertinta tokio polinkio įtaka evoliucijai.

Profesorius Rama Singhas iš Kanados Makmasterio universiteto teigė, kad vyrų konkurencija dėl jaunesnių partnerių sumažino vyresnių moterų šansus pratęsti giminę.

„Manoma, kad menopauzė žmonėms yra unikali, tačiau iki šiol niekas nesugebėdavo patenkinamai paaiškinti, kodėl ji prasideda“, - sakė jis.

„Kaip gali išsivystyti nevaisingumas? Tai prieštarauja pačiai natūralios atrankos idėjai. Natūralios atrankos sąlygomis išlieka vaisingiausi ir geriausiai besidauginantys“, - pridūrė jis.

Mokslininkai siūlė ne vieną hipotezę, kodėl moterims prasideda menopauzė, kai jų organizme įvyksta hormoniniai pokyčiai ir kiaušidės nustoja gaminti kiaušinėlius.

Tarp pasiūlytų idėjų buvo vadinama močiučių teorija, teigianti, kad menopauzė atsirado dėl to, jog vyresnio amžiaus moterys padėdavo auginti savo anūkus.

Tačiau profesoriaus R. Singho tyrime, paskelbtame žurnalo „Plos“ priede „Computational Biology“, tvirtinama, kad šį procesą užkūrė vyrų polinkis prie jaunesnių moterų.

Tai reiškia, kad jei jaunos moterys yra vaisingos, visai nesvarbu, kad vėliau jos tampa nevaisingos. Taip atsirado menopauzę sukeliančios mutacijos, kurios bėgant laikui ėmė dominuoti.

Tačiau tai ne tik nuslopino vyresnio amžiaus moterų vaisingumą, bet ir padidino ligų bei mirties grėsmę.
Oksfordo universiteto evoliucinės biologijos ekspertas, mokslų daktaras Maxwellas Burtonas – Chellew teigė, kad šis tyrimas nepaaiškina, kodėl menopauzė tokia reta gyvūnų karalystėje.

„Autoriai tvirtina, kad menopauzė egzistuoja dėl to, kad vyrai teikia pirmenybę jaunesnėms moterims. Tačiau tai tėra sprendimas iš atvirkščios pusės: vyrai linkę rinktis jaunesnes moteris, nes vyresnės yra mažiau vaisingos. Net jei ši studija yra teisinga, ji nepaaiškina, kodėl menopauzė yra toks retas reiškinys gyvūnų karalystėje. Menopauzė vargu ar yra tik evoliucijos jėgų rezultatas. Tačiau ji geriausiai suprantama kaip adaptacija, kuri moterims bet kokiu atveju buvo naudinga“, - teigė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (97)