JAV vadovas sukvietė pareigūnus ir pasakė, kad „nėra patenkintas“ tuo, kaip tvarkomasi su krize. Didžiausia prezidento nepasitenkinimo dozė teko Ligų kontrolės ir prevencijos centrui, kuris neapibrėžia grėsmės masto ir neužtikrino pakankamo Teksaso presbiterijonų ligoninės Dalase personalo parengimo. 

Šioje ligoninėje mirė kol kas vienintelė Ebolos karštinės auka Jungtinėse Valstijose, 42 metų Thomasas Ericas Duncanas, nuo kurio užsikrėtė dvi medicinos seselės – 26 metų Nina Pham ir 29 metų Amber Vinson. Abi seselės šiuo metu gydomos Nacionalinės sveikatos institute Merilende.
Aukštas sveikatos apsaugos pareigūnas Anthony Fauci sakė, kad JAV turi tik keturias ligonines (visose jose įrengta vienuolika lovų), kuriose galima tinkamai pasirūpinti Ebolos virusu sergančiais pacientais, tačiau to nepakanka. „Negali būti tik keturios“, – sakė A. Fauci.

Ligų kontrolės ir prevencijos centras leido A. Vinson skristi iš Dalaso į Klivlandą, Ohajo valstiją, ruoštis savo vestuvėms. Šiuo metu Ohajo valstijoje stebima daugiau nei šimto žmonių – tarp jų ir šešių A. Vinson pamergių – sveikatos būklė.

Būsimoji nuotaka skrido oro linijomis „Frontier Airlines“. Siekiant nuraminti visuomenės susirūpinimą, tuo pačiu lėktuvu skrido pats oro linijų generalinis direktorius Davidas Siegelis, kuris sėdėjo toje pačioje vietoje, kur sėdėjo A. Vinson. Jis tvirtino, kad tai, ko gero, „švariausias“ lėktuvas danguje.

Tačiau netrukus panika kilo kruiziniame laive, kai paaiškėjo, kad jame buvo leista atostogauti laboratorijos darbuotojai, Dalaso ligoninėje dirbusiai su velionio E. Duncano kraujo mėginiais. Kruizinis laivas „Carnival Magic“ iš Galvestono (Teksaso valstija) išplaukė spalio 12 dieną. Po kelių plaukimo dienų laboratorijos darbuotoja pasisakė apie savo situaciją kapitonui ir pati užsidarė karantinui savo kajutėje.

Belizo ir Meksikos valdžia atsisakė priimti kruizinį laivą, o kai laive pasirodė valytojai su kaukėmis, tarp keleivių kilo panika. Laivui grįžus atgal į Galvestoną, buvo atliktas kraujo tyrimas ir paaiškėjo, kad laboratorijos darbuotojai Ebolos karštine neserga. Jai buvo leista savu automobiliu vykti namo. „Carnival Cruise Lines“ pareiškė, kad „rizika buvo labai menka“.

Ebolos karštine persirgęs 29 metų britų slaugytojas Williamas Pooley iš Safolko grafystės paaiškino priežastis, kodėl jis vėl grįžo į Siera Leonę. Jo teigimu, gydytojai tvirtai nežino, ar jis įgijo imunitetą šiai ligai, tačiau jis norėjo grįžti ir užkirsti kelią tolimesnėms mirtims nuo šios ligos.
„Žinau, kad mano mama ir tėtis nerimauja, tačiau jie mane palaiko, nes žino, kad aš privalau tai padaryti“, – tikino W. Pooley.

Šiaurės Karolinoje buvo surengtos atsisveikinimo apeigos su E. Duncanu. Raudančią jo motiną bandė paguosti čia susirinkę giminaičiai.

O štai Teksaso presbiterijonų ligoninė atskirame „Dallas Morning News“ puslapyje išspausdino atsiprašymą. Ligoninės vadovas Barclay Berdanas sakė: „Kaip institucija, mėgindami įveikti šį iššūkį, mes padarėme klaidų“.

E. Duncaną gydęs daktaras Gary Weinsteinas piktai paneigė kalbas, esą, pacientas negavo geriausios įmanomos pagalbos. Anot mediko, tokios pastabos „nepaprastai įžeidžiančios“. Jis taip pat neslėpė emocijų, kalbėdamas apie savo medicinos seselės Ninos Pham gydymą. Jis prisipažino, kad per apsauginius drabužius nevengė jos apkabinti.

„Jaučiausi sugniuždytas. Labai bijojau dėl jos. Ji buvo išsigandusi. Dėl paciento ji rizikavo gyvybe, o dabar ji pati baiminosi dėl savosios. Gal apkabinimas per kelis plastiko sluoksnius ir nėra ta paguoda, kurios jai reikėjo“, – sakė G. Weinsteinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)