Lietuvoje yra 187 asmens sveikatos priežiūros įstaigų maisto tvarkymo skyriai, 76 % maistas gaminamas vietoje, 24 % – patiekalai atvežami iš kitų maisto tvarkymo subjektų. Visi skyriai pagal nustatytus vertinimo kriterijus yra suskirstyti į tris rizikos grupes. Padidintos rizikos grupei priskirti 3 įstaigų maisto tvarkymo skyriai – VšĮ Širvintų ligoninė (P. Cvirkos g. 13, Širvintos), VšĮ Respublikinė Šiaulių ligoninė (V. Kudirkos g. 99, Šiauliai) ir Sveikatos centras „Energetikas“, UAB (Kuršių takas 1, Palanga), kurie tikrinami 2 kartus per metus. 46 % ligoninių maisto tvarkymo skyrių priskirti vidutinės rizikos grupei, jie tikrinami 1 kartą per metus, 52 % – mažos rizikos ir tikrinami 1 kartą per 2 metus.

Patikrinimų metu inspektoriai nustatė, kad dažniausiai buvo nustatyti bendri higienos pažeidimai – nepatenkinama maisto ruošimo patalpų būklė, joms būtinas remontas, susidėvėjusi įranga ir inventorius. Kai kurių ligoninių maisto tvarkymo skyriuose apsilupinėję lubų, ištrupėję sienų dažai, vietomis jos padengtos pelėsiu dėl neefektyviai veikiančios ventiliacijos (Anykščių raj. Troškūnų miestelio ligoninės, VšĮ Biržų, Kalvarijos, Kelmės, Pakruojo, Raseinių, Širvintų ligoninių, Pandėlio palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės, VšĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų filialo – Valkininkų vaikų ligoninės).

Pakruojo, Visagino, Švenčionių, Kalvarijos, Valkininkų vaikų ligoninėse bei Palangos reabilitacijos ligoninės maisto tvarkymo skyriuose buvo naudojami susidėvėję įrankiai, puodai ir kitas inventorius, kai kur morališkai pasenusi įranga, gamybos stalai – senos konstrukcijos, sunkiai valomi.

„Dalis asmens sveikatos priežiūros įstaigų maisto tvarkymo skyrių kasmet remontuoja patalpas, bet tik trumpam pašalina trūkumus, daug kur reikalingas kapitalinis remontas. Negalima teigti, jog ligoninių administracijų atstovai neskiria dėmesio šiems klausimams, pagal galimybes jie reaguoja į maisto inspektorių nustatytus pažeidimus ir pastabas. Patikrinimų metu taip pat buvo nustatyta ženklinimo, produktų laikymo sąlygų, receptūrų, technologinių aprašymų, patiekalų kokybės reikalavimų pažeidimų, kai kur ligoniams buvo tiekiami atšalę patiekalai, jų asortimentas skurdus, tačiau tokių pažeidimų buvo palyginti nedaug. Peržvelgus ankstesnių metų patikrinimų medžiagą, galima teigti, jog pažeidimų pobūdis išliko panašus, anksčiau vyravo taip pat bendri higienos pažeidimai. Praėjusiais metais nežymiai daugiau buvo užfiksuota savikontrolės, receptūrų ir technologinių aprašymų reikalavimų pažeidimų, todėl ateityje planuojama tikrinimų metu daugiau dėmesio skirti gaminamų patiekalų kokybei užtikrinti“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vita Šturmienė.

Asmens sveikatos priežiūros įstaigų maisto tvarkymo skyrių atsakingiems asmenims 16 atvejų buvo skirtos baudos, 3 atvejais apsiribota įspėjimais. Per minėtą laikotarpį buvo gauta 17 gyventojų skundų dėl prasto maitinimo gydymo įstaigose, kuriuos ištyrus, 5 buvo pagrįsti. Nei vieno skyriaus maisto tvarkymo veikla nebuvo sustabdyta, taip pat gydymo įstaigose nebuvo užregistruota dėl maisto kilusių ūmių žarnyno protrūkių ar apsinuodijimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)