Animaciniuose filmuose dažnai pabrėžiama, kaip vaikai nemėgsta šių daržovių. Antipatiją jaučia ir dažnas suaugęs - neretai vien dėl to, kad nemoka jų tinkamai išvirti, o kam gi patiktų minkšta beskonė masė? Tačiau, panašu, be reikalo.

Itin didelį sulforofano kiekį turi brokolio ūgliai. Sulforafano taip pat galima gauti su maisto papildu iš brokolių.

Mokslininkai iš Teksaso A&M biomokslų ir technologijų instituto Sveikatos mokslų centro kartu su kolegomis iš Oregono anksčiau buvo nustatę, kad laboratorinėmis sąlygomis sulforafanas slopina tiesiosios žarnos ir prostatos vėžio ląsteles. Dabar jie parodė, kad tas pats vyksta ir žmogaus organizme, rašo svetainė futurity.org.

Studija, pasirodžiusi žurnale „Clinical Epigenetics“, įrodo, kad vartoti tokias piliules yra saugu.

„Nepastebėjome, kad sveiki savanoriai, septynias dienas vartoję šias piliules, būtų patyrę kokį nors šalutinį poveikį“, - sakė profesorius Praveenas Rajendranas iš Teksaso A&M universiteto. Tiesa, kai kuriems asmenims pasireiškė nežymus diskomfortas pilve.

Tačiau jis įspėjo, kad ne visi maisto papildai iš brokolių gali būti tokie efektyvūs kaip šis.

„Savo tyrimui mes naudojome standartizuotą brokolių ekstraktą iš Johnso Hopkinso universiteto. Šis maisto papildas tikrinamas dar keliais klinikiniais tyrimais, bet nesu tikras, ar kiti žmonėms prienami panašūs papildai turi tokį patį kiekį aktyviųjų medžiagų, įskaitant sulforafaną“, - sakė jis.

Per atskirą klinikinę studiją buvo analizuojami 28 savanorių kopūstinių daržovių valgymo įpročiai.

Visiems dalyviams buvo per 50 metų ir jiems reguliariai buvo atliekamos kolonoskopijos. Ištyrus savanorių tiesiosios žarnos biopsijų mėginius, paaiškėjo, kad tie žmonės, kurie valgydavo daugiau kopūstinių daržovių, pasižymėjo didesne vėžį slopinančio geno p16 ekspresija negu tie, kurie valgydavo mažai ar visai nevalgydavo kopūstinių daržovių.

Toks poveikis genui p16 buvo pastebėtas netgi tų žmonių organizmuose, kurie nevalgydavo kopūstinių daržovių kiekvieną dieną. Tai atrodo keista, nes sulforafanas iš organizmo pasišalina greičiau negu per 24 valandas.

„Tai leidžia spėti, kad sulforafanas ir jo metabolitai skatina epigenetinius mechanizmus, ir net pašalinus iš organizmo šiuos junginius, bent trumpą laiką toliau palaikomi tolesni mechanizmai“.
Kitaip tariant, valgant sulforafano turinčias daržoves, galima pakeisti savo genus ir padėti savo organizmui kovoti su vėžio augimu.

Tačiau yra ir blogesnių naujienų. Atliekant tyrimus su gyvūnais buvo pastebėta, kad sulforafanas taip pat stabdė tiesiosios žarnos vėžio vystymąsi, tačiau ši lazda turėjo du galus. Sulforafanas skatina gamintis baltymą Nrf2, kuris yra naudingas antioksidantas ir pasižymi detoksikuojančiu poveikiu – taigi taip pat tinka kovai su vėžiu. Tačiau vėlesnėje vėžio fazėje Nrf2 taip pat gali prisidėti prie vėžio augimo ir net gali skatinti plokštelių kaupimąsi arterijose.

„Dėl šios priežasties manome, kad Nrf2 nusipelno tolesnių tyrimų – ne tik dėl kovos su vėžiu, bet ir dėl savo vaidmens sukeliant kardiovaskulinę ligą“, - teigė P. Rajendranas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)