Pavyzdžiui, smulkiai supjaustytas ar sutrintas česnakas vėžio prevencijai tinkamesnis nei visa česnako galva, o, prieš kepant bulves orkaitėje, rekomenduojama jas palaikyti šaltame vandenyje. Štai keli patarimai, neabejotinai praversiantys saugantis nuo vėžio, skelbia healthyandnaturalworld.com.

Brokoliai

Jau seniai žinoma, kad brokoliai – daržovė, sauganti nuo vėžio. Šiose daržovėse gausu sulforafano – junginio, turinčio neįtikėtinų kovos su vėžiu savybių. Brokoliuose esantis enzimas mirozinazė būtinas sulforafano susidarymui. Jeigu gaminant brokolius minėtasis enzimas sunaikinamas, sunaikinama ir šios daržovės galia kovojant su vėžiu. 2013 metų lapkritį Amerikos vėžio tyrimų centrui pristatytos vieno tyrimo išvados. Tyrimo metu buvo lyginami įvairūs brokolio gaminimo būdai: įprastas virimas, gaminimas mikrobangų krosnelėje ir virimas garuose. Paaiškėjo, kad veiksmingiausias būdas išsaugoti mirozinazę yra gaminimas garuose ne ilgiau nei 5 minutes. Pakanka vos minutę brokolį pavirti vandenyje arba šildyti mikrobangų krosnelėje, ir žūsta dauguma enzimų.

Pomidorai

Pomidoruose gausu antioksidanto likopeno, kuris siejamas su menkesne net kelių rūšių vėžio rizika. Kaip teigia Amerikos vėžio tyrimų centras, pomidorus rekomenduojama kelias minutes pakepti – šildant išsiskiria likopeno forma, kurios šviežiuose pomidoruose nerasite. Jeigu kepamus pomidorus dar pagardinsite šlakeliu alyvuogių aliejaus, organizmas įsisavins dar daugiau naudingo likopeno.

Česnakas

Smulkiai supjaustę ar sutrynę česnaką, neskubėkite jo dėti į keptuvę, luktelkite bent 10-15 minučių – per tą laiką susiformuoja antibiotikas alicinas, kurs padeda kovoti su daug ligų. Alicinas išsiskiria cheminės reakcijos, kurioje dalyvauja alinas ir enzimas alinazė, metu. Vientisoje česnako skiltelėje alinas ir alinazė yra atskirti, pjaustant ir trinant jie susimaišo, susidaro alicinas. Todėl, prieš kaitindami smulkintą česnaką, kelias minutes palaukite, nes karštis sunaikina enzimą alinazę, tad leiskite enzimui atlikti savo darbą.

Bulvės

Bulvės – vienas iš maisto produktų, kuriuos gaminant tam tikrais būdais susidaro cheminis junginys akrilamidas. Mokslininkai išsiaiškino, kad didelis šio cheminio junginio kiekis gyvūnams padidina vėžio riziką. Yra manančių, kad ši taisyklė galioja ir kalbant apie žmones. Trumpiau tariant, tikimybė, kad susidarys didelis akrilamido kiekis, išauga tais atvejais, kai maistas ilgai gaminamas aukštoje temperatūroje, pavyzdžiui gruzdinant, kepant ant grotelių ar orkaitėje. 2013 metų lapkritį Amerikos Maisto ir vaistų administracijos (FDA) pateiktose rekomendacijoje teigiama: bulvių nerekomenduojama laikyti šaldytuve, nes kepant sušalusias bulves išsiskiria daug akrilamifo. Bulves rekomenduojama laikyti vėsioje tamsioje vietoje. Be to, prieš kepdami bulves, jas supjaustykite ir 15-30 minučių pamirkykite šaltame vandenyje.

FDA teigimu, palyginus aliejuje gruzdintas, keptas ant grotelių ir paprastas keptas bulves, paaiškėjo, kad daugiausia akrilamido susidaro bulves gruzdinant. Jeigu bulves su lupenomis verdate ar gaminate mikrobangų krosnelėje, akrimalidas nesusidaro.

Pastaba: jeigu nuspręsite bulves kepti, kepkite tol, kol jos įgaus auksinį atspalvį, o ne paruduos. Nuo kepimo parudavusiose bulvėse akrilamido daugiausia.

Duona

Kalbant apie duoną, situacija tokia pati kaip ir su bulvėmis – perkaitinus susidaro akrilamidas. FDA pareigūnai rekomenduoja nepersistengti su skrebučiais. Jeigu įvyko nelaimė ir dalis skrebučio apdegė, jokiais būdais jų nevalgykite.

Mėsa

Mokslininkai nustatė, kad egzistuoja tiesioginis suvalgomos mėsos kiekio ir konkrečių vėžio formų rizikos ryšys. Apdorojant mėsą aukštoje temperatūroje, susidaro kenksmingi junginiai, galintys pakenkti žmogaus DNR ir padidinti vėžio riziką. Geriausias būdas to išvengti – gaminti mėsą žemoje temperatūroje. Mėsą geriausia virti arba kepti orkaitėje, o ne gaminti aliejuje ar kepsninėje. Kenksmingiausia kepsninėje ant anglių kepta mėsa. Jeigu nuspręsite mėsą kepti būtent minėtuoju būdu, specialistai pataria palaukti, kol anglys papilkės, palaukti, kol dings liepsna. Norėdami išvengti vėžį sukeliančių junginių susidarymo, kepamą mėsą dažnai vartykite. Kaip teigia Amerikos vėžio tyrimų centro specialistai, vėžį sukeliančių medžiagų pavyks išvengti mėsą prieš kepant pamarinavus su prieskoniais ir žolelėmis.

Jei svečiai jau pakeliui, o jūs tik traukiate mėsą iš šaldymo kameros, jums praves šis atšildymo būdas. Sugaišite vos 5 minutes!

Žolelės

Prieskoninės žolelės gaminamam patiekalui ne tik suteikia naujų skonių ir spalvų, bet ir pasižymi galingomis gydančiomis savybėmis. Yra duomenų, leidžiančių teigti, kad žolelės atlieka svarbų vaidmenį vėžio prevencijoje. Pavyzdžiui, Amerikos vėžio tyrimų centro specialistai tvirtina, kad rozmarine yra medžiagos karnozolio, kuris stabdo vėžio auglių susidarymą.

Prieskoninės žolelės


Vaisiai ir daržovės

Specialistai pataria valgyti neluptus vaisius ir daržoves. Vaisių ir darželių odelėje gausu su vėžiu kovojančių fitochemikalų. Pavyzdžiui, jeigu valgote neluptus obuolius, gaunate net 75 proc. daugiau kvercetinio, žinomo kaip puiki vėžio prevencijos priemonė, nei skanaudami luptus obuolius.

Ilgai virdami daržoves sunaikinate daug vandenyje yrių vitaminų, pavyzdžiui, vitamino C ir folio rūgšties bei dalį fitochemikalų. Norėdami maksimaliai pasinaudoti daržovių turimu kovos su vėžiu potencialu, turėtumėte jas gaminti garuose, kepti orkaitėje ar tiesiog trumpai apkepti nedideliame kiekyje įkaitinto aliejaus. Jeigu nuspręsite daržoves virti, į puodą pilkite kuo įmanoma mažiau vandens ir virkite tik tol, kol daržovės suminkštės. Specialistai taip pat rekomenduoja daržoves gardinti trupučiu sveikatai naudingų riebalų – pavyzdžiui, alyvuogių aliejumi, avokadu, sezamų pasta ar riešutais. Riebalai padeda lengviau įsisavinti tokias maistingąsias medžiagas kaip beta karotenas ir vitaminus A, E ir K.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)