aA
Ar žinojote, kad tam tikri maisto gaminimo būdai gali padėti išvengti vėžio? Atliktas ne vienas tyrimas, kurio rezultatai atskleidė: mityba itin svarbi mūsų sveikatai, tinkamas maistas gali užkirsti kelią net ir labai rimtoms ligoms, įskaitant ir vėžį. Greičiausiai žinote, kad sveikiau valgyti pilno grūdo produktus, į maisto racioną reikėtų įtraukti kuo daug daržovių. Tačiau ar susimąstėte, kad svarbu ne tik tai, ką valgote, bet ir kaip ruošiate maistą?
© Vida Press

Pavyzdžiui, smulkiai supjaustytas ar sutrintas česnakas vėžio prevencijai tinkamesnis nei visa česnako galva, o, prieš kepant bulves orkaitėje, rekomenduojama jas palaikyti šaltame vandenyje. Štai keli patarimai, neabejotinai praversiantys saugantis nuo vėžio, skelbia healthyandnaturalworld.com.

Brokoliai

Jau seniai žinoma, kad brokoliai – daržovė, sauganti nuo vėžio. Šiose daržovėse gausu sulforafano – junginio, turinčio neįtikėtinų kovos su vėžiu savybių. Brokoliuose esantis enzimas mirozinazė būtinas sulforafano susidarymui. Jeigu gaminant brokolius minėtasis enzimas sunaikinamas, sunaikinama ir šios daržovės galia kovojant su vėžiu. 2013 metų lapkritį Amerikos vėžio tyrimų centrui pristatytos vieno tyrimo išvados. Tyrimo metu buvo lyginami įvairūs brokolio gaminimo būdai: įprastas virimas, gaminimas mikrobangų krosnelėje ir virimas garuose. Paaiškėjo, kad veiksmingiausias būdas išsaugoti mirozinazę yra gaminimas garuose ne ilgiau nei 5 minutes. Pakanka vos minutę brokolį pavirti vandenyje arba šildyti mikrobangų krosnelėje, ir žūsta dauguma enzimų.

Būdai, kurie gali padėti išvengti vėžio: svarbu, kaip gaminate
© Shutterstock nuotr.

Pomidorai

Pomidoruose gausu antioksidanto likopeno, kuris siejamas su menkesne net kelių rūšių vėžio rizika. Kaip teigia Amerikos vėžio tyrimų centras, pomidorus rekomenduojama kelias minutes pakepti – šildant išsiskiria likopeno forma, kurios šviežiuose pomidoruose nerasite. Jeigu kepamus pomidorus dar pagardinsite šlakeliu alyvuogių aliejaus, organizmas įsisavins dar daugiau naudingo likopeno.

Būdai, kurie gali padėti išvengti vėžio: svarbu, kaip gaminate
© Shutterstock nuotr.

Česnakas

Smulkiai supjaustę ar sutrynę česnaką, neskubėkite jo dėti į keptuvę, luktelkite bent 10-15 minučių – per tą laiką susiformuoja antibiotikas alicinas, kurs padeda kovoti su daug ligų. Alicinas išsiskiria cheminės reakcijos, kurioje dalyvauja alinas ir enzimas alinazė, metu. Vientisoje česnako skiltelėje alinas ir alinazė yra atskirti, pjaustant ir trinant jie susimaišo, susidaro alicinas. Todėl, prieš kaitindami smulkintą česnaką, kelias minutes palaukite, nes karštis sunaikina enzimą alinazę, tad leiskite enzimui atlikti savo darbą.

Būdai, kurie gali padėti išvengti vėžio: svarbu, kaip gaminate
© Shutterstock nuotr.

Bulvės

Bulvės – vienas iš maisto produktų, kuriuos gaminant tam tikrais būdais susidaro cheminis junginys akrilamidas. Mokslininkai išsiaiškino, kad didelis šio cheminio junginio kiekis gyvūnams padidina vėžio riziką. Yra manančių, kad ši taisyklė galioja ir kalbant apie žmones. Trumpiau tariant, tikimybė, kad susidarys didelis akrilamido kiekis, išauga tais atvejais, kai maistas ilgai gaminamas aukštoje temperatūroje, pavyzdžiui gruzdinant, kepant ant grotelių ar orkaitėje. 2013 metų lapkritį Amerikos Maisto ir vaistų administracijos (FDA) pateiktose rekomendacijoje teigiama: bulvių nerekomenduojama laikyti šaldytuve, nes kepant sušalusias bulves išsiskiria daug akrilamifo. Bulves rekomenduojama laikyti vėsioje tamsioje vietoje. Be to, prieš kepdami bulves, jas supjaustykite ir 15-30 minučių pamirkykite šaltame vandenyje.

FDA teigimu, palyginus aliejuje gruzdintas, keptas ant grotelių ir paprastas keptas bulves, paaiškėjo, kad daugiausia akrilamido susidaro bulves gruzdinant. Jeigu bulves su lupenomis verdate ar gaminate mikrobangų krosnelėje, akrimalidas nesusidaro.

Pastaba: jeigu nuspręsite bulves kepti, kepkite tol, kol jos įgaus auksinį atspalvį, o ne paruduos. Nuo kepimo parudavusiose bulvėse akrilamido daugiausia.

Būdai, kurie gali padėti išvengti vėžio: svarbu, kaip gaminate
© Shutterstock nuotr.

Duona

Kalbant apie duoną, situacija tokia pati kaip ir su bulvėmis – perkaitinus susidaro akrilamidas. FDA pareigūnai rekomenduoja nepersistengti su skrebučiais. Jeigu įvyko nelaimė ir dalis skrebučio apdegė, jokiais būdais jų nevalgykite.

Būdai, kurie gali padėti išvengti vėžio: svarbu, kaip gaminate
© Shutterstock nuotr.

Mėsa

Mokslininkai nustatė, kad egzistuoja tiesioginis suvalgomos mėsos kiekio ir konkrečių vėžio formų rizikos ryšys. Apdorojant mėsą aukštoje temperatūroje, susidaro kenksmingi junginiai, galintys pakenkti žmogaus DNR ir padidinti vėžio riziką. Geriausias būdas to išvengti – gaminti mėsą žemoje temperatūroje. Mėsą geriausia virti arba kepti orkaitėje, o ne gaminti aliejuje ar kepsninėje. Kenksmingiausia kepsninėje ant anglių kepta mėsa. Jeigu nuspręsite mėsą kepti būtent minėtuoju būdu, specialistai pataria palaukti, kol anglys papilkės, palaukti, kol dings liepsna. Norėdami išvengti vėžį sukeliančių junginių susidarymo, kepamą mėsą dažnai vartykite. Kaip teigia Amerikos vėžio tyrimų centro specialistai, vėžį sukeliančių medžiagų pavyks išvengti mėsą prieš kepant pamarinavus su prieskoniais ir žolelėmis.

Jei svečiai jau pakeliui, o jūs tik traukiate mėsą iš šaldymo kameros, jums praves šis atšildymo būdas. Sugaišite vos 5 minutes!
Jei svečiai jau pakeliui, o jūs tik traukiate mėsą iš šaldymo kameros, jums praves šis atšildymo būdas. Sugaišite vos 5 minutes!
© Shutterstock nuotr.

Žolelės

Prieskoninės žolelės gaminamam patiekalui ne tik suteikia naujų skonių ir spalvų, bet ir pasižymi galingomis gydančiomis savybėmis. Yra duomenų, leidžiančių teigti, kad žolelės atlieka svarbų vaidmenį vėžio prevencijoje. Pavyzdžiui, Amerikos vėžio tyrimų centro specialistai tvirtina, kad rozmarine yra medžiagos karnozolio, kuris stabdo vėžio auglių susidarymą.

Prieskoninės žolelės
Prieskoninės žolelės
© Shutterstock nuotr.



Vaisiai ir daržovės

Specialistai pataria valgyti neluptus vaisius ir daržoves. Vaisių ir darželių odelėje gausu su vėžiu kovojančių fitochemikalų. Pavyzdžiui, jeigu valgote neluptus obuolius, gaunate net 75 proc. daugiau kvercetinio, žinomo kaip puiki vėžio prevencijos priemonė, nei skanaudami luptus obuolius.

Ilgai virdami daržoves sunaikinate daug vandenyje yrių vitaminų, pavyzdžiui, vitamino C ir folio rūgšties bei dalį fitochemikalų. Norėdami maksimaliai pasinaudoti daržovių turimu kovos su vėžiu potencialu, turėtumėte jas gaminti garuose, kepti orkaitėje ar tiesiog trumpai apkepti nedideliame kiekyje įkaitinto aliejaus. Jeigu nuspręsite daržoves virti, į puodą pilkite kuo įmanoma mažiau vandens ir virkite tik tol, kol daržovės suminkštės. Specialistai taip pat rekomenduoja daržoves gardinti trupučiu sveikatai naudingų riebalų – pavyzdžiui, alyvuogių aliejumi, avokadu, sezamų pasta ar riešutais. Riebalai padeda lengviau įsisavinti tokias maistingąsias medžiagas kaip beta karotenas ir vitaminus A, E ir K.

Būdai, kurie gali padėti išvengti vėžio: svarbu, kaip gaminate
© Fotolia nuotr.
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Sergamumas gripu ir peršalimo ligomis sumažėjo

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro ( ULAC ) duomenimis, sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių...

Sveikatos apsaugos ministerija siekia įteisinti, kad skiepyti galėtų ir vaistininkai papildyta komentaru 15.20 (52)

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) siekia įteisinti skiepus vaistinėse, numatyti galimybę...

Paauglei per klaidą buvo sulašintas dezinfekcinis skystis: paaiškino, kaip tai įvyko papildyta 13.28 (342)

Praėjusį penktadienį per Lietuvą nuaidėjo žinia apie Kauno klinikose įvykusią slaugytojos...

Psichozė, neįgalumas ar net mirtis: populiarėjančių naujų narkotikų poveikis gąsdina patyrusius Lietuvos medikus (137)

Kai kalbame apie naująsias psichoaktyviasias medžiagas, galime pasakyti, kad tai yra terra...

Sveikuolių giriama ciberžolė nelegaliai dažoma švinu: ką apie tai reikia žinoti Lietuvos gyventojams? VMVT komentaras (75)

Neseniai tyrimais nustatyta, kad įmonės Bangladeše į sveikuolių giriamos ciberžolės miltelius...

Top naujienos

Nuo šalčio ir drėgmės išgelbėta močiutė iš Pasvalio vėl grąžinta prižiūrėtojai (9)

Šaltyje, drėgmėje, be maisto ir elektros paliktą močiutę Pasvalio rajone radę socialiniai...

Prieš pat automobilių mokesčio svarstymą – netikėtumas: pasikeitė sumos, kurias teks mokėti (35)

Aplinkos ministerijos (AM) parengtas automobilių taršos mokesčio projektas teikiamas Seimui,...

Alytaus košmaras: gaisro metu po miestą vaikščiojo vaikai, meras pratrūko feisbuke (156)

Alytuje ir Alytaus rajone apsilankęs parlamentaras iš opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos...

Pranckiečio drama tęsiasi: rytdienos darbotvarkė jau pasirašyta (221)

Seimas antradienį imsis ne tik kitų metų biudžeto projekto, bet ir spręs Seimo pirmininko Viktoro...

Lietuvis sukūrė stulbinantį filmuką apie Vilnių: išvydę jį apie sostinę kalbės visi (50)

Prieš metus nuoširdų ir įtraukiantį vaizdo klipą apie Lietuvą „Youtube“ kanale paskelbęs...

Vilniaus centre nugriaudėjo sprogimas, atskubėjusi policija uždarė gatvę formuojasi spūstis

Pirmadienį, apie 15.50 val., Vilniaus centre, Lukiškių g., nugriaudėjo sprogimas. Žmonės...

Šeima negalėjo patikėti reginiu: namo rūsys buvo užtvindytas krauju (9)

Besirengdamas parduoti namą, šeima Ajovoje susidūrė su netikėta kliūtimi. Tai buvo ne...

Žemaitijoje atrado vietas, kur auga įspūdingo dydžio baravykai

Užpraėjęs savaitgalis grybautojus džiugino įspūdingais laimikiais. Švėkšnos miškuose...

Maisto likučių šaldytuve naikinimas: lešiai su aguoniniais ryžiais

Šis patiekalas atsirado, kai pabandžiau susidoroti su maisto likučiais šaldytuve ir spintelėse....

Gaisro gesinimo realybė Alytuje: skambinome per visą Lietuvą, maldavome verslininkų papildyta 13:20 val. (332)

Šeštą parą Alytuje kovojama su gaisru padangų perdirbimo įmonėje. Mieste yra paskelbta...