„Sveikatos apsaugos paslaugos visąlaik nuo žmonių tolinamos – uždaromi atskiri skyriai ligoninėse, daugelyje ligoninių nebeliks gimdymo skyrių, trūksta odontologijos, akušerijos paslaugų, mažuose miesteliuose nebelieka vaistinių. Masiškai trūksta medikų, jie bėga iš darbo ir tai – ne tik rajonuose, Zarasuose ar Raseiniuose, bet ir didmiesčiuose, tiek Kaune, Vilniuje, Klaipėdoje ar Šiauliuose“, – vykdomą sveikatos apsaugos reformą „Žinių radijuje“ penktadienį kritikavo V. Blinkevičiūtė.

„Tokia situacija tikrai labai neramina, todėl mes jau prieš porą savaičių kreipėmės ir į Seimą, ir į Vyriausybę, prezidentą – na, kad reikia stabdyti tokią, vadinamą, sveikatos sistemos pertvarką, kuria neva didžiuojasi sveikatos ministras Dulkys. Tokių optimizacijų tikrai žmonėms nereikia. Nežinau, ar tai susiję su kokiu nors pinigų taupymu, bet ar galima taupyti žmonių sveikatos sąskaita?“ – klausimą kėlė socialdemokratų partijos lyderė.

V. Blinkevičiūtė neabejoja, kad Zarasuose, Vilniuje įvykusios kai kurių gydymo įstaigų krizės, kai darbą vienu metu paliko dešimtys medikų, yra susijusios su sveikatos reforma.

„Suprantu, kada keičiasi vadovai, visko atsitinka, išeina vienas, kitas, bet ne masiškai. Vadinasi, medikai supranta, kad situacija yra bloga ir tai tikrai yra susiję su įvairiomis pertvarkomis ir kitaip aš to nepavadinčiau“, – pažymėjo V. Blinkevičiūtė.

V. Blinkevičiūtė apie Raseinių ligoninės vadovo konkursą: tvarką reikia peržiūrėti

Socialdemokratų pirmininkė pakomentavo ir Raseinių ligoninės atvejį, kai ligoninę, dėl galimai neskaidrių vadovo rinkimų, vienu metu paliko 6 medikai. V. Blinkevičiūtė pripažino, kad atsakomybė dėl rajono ligoninės vadovo konkurso organizavimo, proceso skaidrumo užtikrinimo ir naujojo vadovo skyrimo visgi tenka savivaldybei.

„Galbūt kitoks atvejis gali būti Raseinių ligoninės vadovo skyrimas į pareigas, kuris irgi plačiai nuskambėjo. Žinoma, už savivaldybių ligoninių, institucijų vadovų konkursus tiesiogiai atsako merai ir šiuo atveju tikrai labai svarbu, kad vadovas, išrenkamas į ligoninės vadovo pareigas, turi atitikti kriterijus, tarp jų ir moralės“, – įsitikinusi LSDP pirmininkė.

„Teistumo atvejis su Raseinių ligoninės išrinktu vadovu – tokius atvejus būtina žinoti, kada žmogus dalyvauja konkurse. Tai reikėtų tą tvarką dėl vadovų peržiūrėti ir, ko gero, tai bus padaryta“, – teigė V. Blinkevičiūtė.

ELTA primena, kad liepos pradžioje Zarasų ligoninę paliko 12 gydytojų, kurie nesutiko su savivaldybės įgyvendintu ligoninės reorganizavimu. Pasak medikų, vietos valdžia neatsakė į gydytojų keltus klausimus dėl tolimesnės ligoninės veiklos ir neatliepė jų prašymų. Dėl gydytojų trūkumo Zarasuose sustabdyta kelių ligoninės skyrių veikla.

Tuo metu Raseiniuose – rajono ligoninę dėl naujo įstaigos vadovo konkurso paliko 7 darbuotojai. Gydytojai prašė mero konkursą organizuoti skaidriai, tačiau, jų teigimu, išgirsti nebuvo. Dėl išeinančių medikų Raseinių ligoninės vidaus ligų skyriuje pradėtas riboti planinis pacientų priėmimas.

Kelios dešimtys medikų paliko ir Vilniaus Centro polikliniką. Pranešta, kad iš darbo pasitraukė 40 darbuotojų – ne tik skyrių vadovai, bet ir beveik visa administracija, ūkio darbuotojai, atsistatydino gydymo taryba, o galiausiai Vilniaus meras atleido ir patį poliklinikos vadovą Zdislavą Skvarciany.

Nuo rugpjūčio 1 d. Lietuvos savivaldybės gali pradėti steigti sveikatos centrus, kuriuose būtų suteikta bent 80 proc. bazinių sveikatos priežiūros paslaugų. Savivaldybės sprendimus dėl sveikatos centrų kūrimo jungiant viešąsias arba privačias gydymo įstaigas turės priimti iki šių metų pabaigos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją