Dietologė Edita Gavelienė „Klaipėdai“ pasakojo, kad įprotis nevalgyti pusryčių išsivysto paauglystėje. „Tėvai verčia vaikus pusryčiauti, o vėliau, kai tie paauga ir tampa savarankiškesni, jie ignoruoja rytinį maistą“, - aiškino dietologė.

Daugelis paauglių, ypač merginų, mano, kad pusryčių nevalgymas teigiamai atsilieps jų figūrai. Tačiau mokslininkų atlikti tyrimai rodo, kad tobulesne figūra gali džiaugtis tie, kurie nepamiršta papusryčiauti. „Prisikimšti nereikėtų, bet užkąsti reikia. Taip ir smegenys veikia greičiau, ir nuotaika gera, ir organizmas neišsimuša iš grafiko“, - sakė E.Gavelienė.

Medikė tikino, kad žmogaus kūnas sudarytas taip, kad be pusryčių jis kenčia. „Atsibudus mus pasitinka maisto kvapai ir vaizdai, todėl skrandis pradeda gaminti sultis ir reikalauti maisto. Būtina ką nors į jį įdėti“, - aiškino dietologė.

Nemažai žmonių rytais tiesiog negali matyti maisto ir veikiau renkasi puodelį kavos bei cigaretės dūmą. E.Gavelienė pripažino, kad toks nuodų derinys yra didžiulis stresas tuščiam skrandžiui. „Tokie žmonės anksčiau ar vėliau tampa gastroenterologų pacientais“, - konstatavo ji.

Dietologė įsitikinusi, kad kai kuriems žmonėms rytinis maistas šleikštulį kelia dėl perdėm sočios vakarienės. „Jeigu skrandis vis dar gyvena prisiminimais apie vakarienę, jokių pusryčių jam nereikia. Tokiu atveju būtina keisti visą dienotvarkę ir nustoti valgyti vakarais. Tada nebeliks jokio šleikštulio“, - ragino E.Gavelienė. Medikė sakė, kad derėtų nevalgyti 3-4 valandas prieš miegą.

Ji tikino, kad nebūtina valgyti iškart pabudus. Užkąsti reikėtų ne vėliau, kaip per tris valandas po atsibudimo. Tačiau kimšti reikia ne bet ką – traškučiai pakeliui į darbą arba kepsnys su gruzdintomis bulvytėmis greitojo maisto restoranėlyje, teigia medikai, pusryčiams netinka.

Dietologai rekomenduoja vartoti baltymus ir angliavandenius – šiek tiek kumpio, kiaušinį, dubenėlį košės.

Jie įspėja, kad miltiniai gaminiai, džemai ir gausiai saldinti sausieji pusryčiai dienos pradžiai netinka, nes yra greitai virškinami, todėl vos už poros valandų žmogus vėl jaus alkį. Baltymų praturtintas maistas išvaduos nuo skrandžio gurgimo iki pat pietų.