Naujas tyrimas, atliktas Meksikoje, kuri yra didžiausia pasaulyje avokadų augintoja, parodė, kad šie vaisiai efektyviai kovoja su žalingomis deguonies molekulėmis – laisvaisiais radikalais. Šie nepatvarūs laisvieji radikalai organizmui pridaro daug žalos, sukeldami grandinines reakcijas, kurios naikina ląstelių membranas, baltymus ir net DNR.

Deguonies laisvieji radikalai yra natūralios metabolizmo procesų atliekos, tačiau dėl tokių faktorių kaip užterštumas, tabako dūmai ir radiacija gali susidaryti didelės jų sankaupos.

Laisvieji radikalai itin mėgsta kauptis mitochondrijose – į bacilas panašiose ląstelių kūnuose, gaminančiuose energiją. Jeigu radikalai pažeidžia mitochondrijas, ląstelėse nutrūksta energijos gamyba ir ji galiausiai žūsta.

Laisvuosius radikalus neutralizuoja daug antioksidacinių medžiagų daržovėse ir vaisiuose. Tačiau minėtam tyrimui vadovavęs Christopheris Cortesas – Rojo tvirtina, kad jos nepasiekia laisvųjų radikalų mitochondrijose. Tuo tarpu avokadų aliejus efektyviai kovoja ir su mitochondrijų laisvaisiais radikalais.

Eksperimentai su mielių molekulėmis parodė, kad avokadų aliejus padėjo ląstelėms išgyventi, netgi veikiant jas dideliu kiekiu geležies, skatinančios atsirasti daugybę laisvųjų radikalų.

Šio tyrimo rezultatai buvo pristatyti per kasmetinį Amerikos biochemijos ir molekulinės biologijos draugijos suvažiavimą Kalifornijos San Diego mieste.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)