Tyrėjai iš Ciuricho universiteto stebėjo, kaip pavyksta išlaikyti svorį stresą patiriantiems žmonėms. Tyrimo dalyviai tris minutes laikė įmerkę ranką į ledinį vandenį, po to jie galėjo rinktis, ką valgys – arba nesveiką užkandį, tokį kaip pyragas ar spurga, arba ne tokį skanų, bet sveiką užkandį, pvz., bananą ar brokolį. Dalyviams buvo rekomenduojama rinktis sveikesnį maistą, bet leidžiama laisvai rinktis. Paaiškėjo, kad visi 29 stresiniame bandyme su lediniu vandeniu dalyvavę žmonės manė, kad maisto skonis svarbesnis už jo savybes ir pasirinko nesveiką užkandį.

Stresą patyrusių dalyvių smegenų tyrimai taip pat parodė pokyčius, susijusius su prarasta savikontrole. Tyrėjų teigimu, jų tyrimas parodė, kad net nedidelis stresas mažina savikontrolę.

Vienas iš tyrimo autorių, Toddas Hare, pasakė: „Šie rezultatai svarbūs, nes žmonės daug dažniau patiria vidutinio stiprumo stresą, nei labai didelį, todėl toks stresas dažniau veikia mūsų, tai yra, didesnės dalies gyventojų, pasirinkimą.“

Jis pridūrė: „Viena iš įdomesnių temų tolesniems tyrimams būtų išsiaiškinti, ar kai kurie veiksniai, kurie apsaugo nuo struktūrinių smegenų pokyčių po didelio streso – pavyzdžiui, fizinis krūvis arba palaikymas iš sociumo – taip pat sušvelnina ir nedidelio streso poveikį priimant sprendimus.“

Tyrimo autoriai pabrėžia, kad tiriant ir žiurkes, ir žmones paaiškėjo, kad dėmesį nuo streso gali nukreipti malonaus atlygio stimulai. Pasak jų, daugumos streso tyrimų išvadose teigiama, kad stresą patiriantys žmonės labiau koncentruojasi į tai, kas vyksta čia ir dabar, o ne į ateities tikslus.
Šio tyrimo išvados paskelbtos leidinyje „Neuron“.

Anksčiau Konstancos universitete Vokietijoje atliktame tyrime, kuriame buvo tikrinama, kiek ledų suvalgo socialinį atskyrimą patyrę dalyviai, paaiškėjo, kad ledus puola valgyti ne visi stresą patyrę individai. Šio tyrimo išvadose teigiama, kad vieni žmonės, kai nervinasi, vengia maisto, o kiti yra linkę stresą „užvalgyti“. O štai kai yra veikiami teigiamų emocijų, „kramsnotojai“ suvalgo mažiau, o „maisto vengėjai“ – daugiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)