Trumpalaikis diskomfortas ir ligos

„Suvalgius didesnį maisto kiekį, atsiranda sotumo jausmas. Tai ir yra pagrindinis stabdis, kuriuo reikia vadovautis normaliai maitinantis. Sveikam žmogui persivalgymas sukelia tik trumpalaikį diskomfortą. Tuo viskas ir baigiasi.

Jei žmogus serga kokia rimta liga, persivalgymas gali turėti rimtesnių pasekmių, nes tai yra papildomas krūvis ne tik virškinimo traktui, bet ir širdžiai bei kitoms organizmo sistemoms“, - DELFI sakė Santariškių klinikų Hepatologijos, gastroenterologijos ir dietologijos centro vadovas prof. Jonas Valantinas.

Paklaustas, ar 12 patiekalų krūvis nėra per didelis išbandymas mūsų skrandžiui, medikas siūlė pamiršti kalbas apie maisto derinimą.

„Apie maisto derinimą šiuolaikinė medicina moksliškai pagrįstų duomenų neturi. Mano nuomone, tai gera priemonė žmonėms kvailinti ir pasireikšti visokio plauko pseudospecialistams. Todėl Kalėdų laikotarpiu reikia nepamiršti, kad esame iš prigimties lengvatikiai, o tuo pasinaudoja apsukrūs verslininkai, viliojantys iš žmonių pinigus.

Jei nekalbėsime apie ligas, yra lengviau ar sunkiau virškinamas maistas, maistas sukeliantis vidurių pūtimą arba maistas, kurio žmogus netoleruoja individualiai“, - aiškino pašnekovas.

Jei vargina pilvo pūtimas, medikas patarė vengti gazuotų alkoholinių gėrimų, kurie jį dar labiau didina. Tuo tarpu nedidelis stipraus alkoholio kiekis po valgio gerina riebalų virškinimą. „Vis dėlto reikia laikytis bendrai priimtų taisyklių – alkoholis yra nuodas ir jo vartoti reikia saikingai, nepamirštant, kad mes sąmoningai save nuodijame“, - įspėjo J. Valantinas.

Griebtis tabletės ar išsivemti?

Anot mediko, atsiradus nemaloniems pojūčiams po persivalgymo, kasos fermentiniai preparatai gali padėti, nes jie pagreitina maisto hidrolizę skrandyje. Toks šių vaistų poveikis yra įrodytas klinikinėse studijose.

Tiesa, medikų visuomenėje galima girdėti ir kitokių teiginių – esą dažnai vartojant tokius vaistus prie jų priprantama, todėl organizmas pradeda nebegaminti virškinimui reikalingų fermentų.

Anot J. Valantino, fermentiniai preparatai šalutinių reiškinių nesukelia, nes gaminami iš maisto subproduktų ir galėtų būti laikomi net maisto papildais. „Kalbos apie jų perdozavimą ir tariamą neigiamą poveikį kasai – tai dar vienas labai paplitęs mitas. Kasa tokį fermentų kiekį, kokį mes išgeriame su viena tablete, pagamina per kelias minutes.

Vis dėlto virškinimas – normalus fiziologinis procesas. Jeigu jau maisto „kimšimas“ yra toks malonus, reikėtų elgtis kaip senovės romėnams – išsivemti ir vėl kemšant maistą patirti pakartotiną malonumą“, - pusiau rimtai, pusiau juokais svarstė pašnekovas.

Pasak toksikologų, dažna apsinuodijimų priežastis per šventes būna ne sugedęs maistas, bet per didelis jo kiekis. Nieko keista – su penkių dienų norma organizmas ir negali normaliai susidoroti.

Anot Vilniaus universiteto medicinos fakulteto docento, Respublikinio mitybos centro mitybos higienos gydytojo dr. Rimanto Stuko, pavojinga persivalgyti net tokio maisto, kuris rekomenduojamas kaip sveikas. Todėl svarbiausias, tačiau, ko gera, sunkiausiai įgyvendinamas sveikos mitybos principas – saikas.

Mitybos specialistas nesiūlo per šventes badauti, tačiau pataria į lėkštę dėtis kuo mažesnę porciją – pavyzdžiui, po šaukštą. „Jei galite rinktis, daugiau įsidėkite šviežių daržovių, mažiau – bulvių ir kito sunkaus maisto. Antras sveikos mitybos principas – valgydamas žmogus turi mėgautis maistu. Todėl kiekvieną kąsnį reikia gerai sukramtyti, kad pajustume maisto skonį. Taip sotumo jausmas ateina greičiau ir mes mažiau suvalgome“, - aiškino R. Stukas.

Dar vienas mediko patarimas – gerti daug skysčių. Viena vertus, taip apgaunamas skrandis, pripildant jo turinį. Kita vertus, praskiestas maistas geriau virškinamas. Geriausiai šiam tikslui tinka vanduo ir arbata.

Taip pat per šventes verta gaminti kuo liesesnius patiekalus bei pasirinkti gaminimo būdus, kurie neleidžia maistui prisigerti riebalų. „Riebalai labai pagerina skonį, todėl kartais skanaus patiekalo be jų nepagaminsime. Saikingai vartojami riebalai net reikalingi organizmui. Tačiau jei žmogus suvalgytų kalną daržovių mišrainės, apšlakstytos tik citrinos sultimis, tai neturėtų tokių pasekmių, kaip suvalgius tą patį kiekį mišrainės su riebiu majonezu“, - įspėjo pašnekovas.

Anot mediko, šiandien lietuviai vartoja vis daugiau riebalų, o ir tradiciškai mūsų virtuvėje vyrauja riebūs patiekalai. Tuo tarpu šviežių daržovių ir vaisių suvartojame vos pusę rekomenduojamo kiekio. Jis pastebi, kad pagal įvairias apklausas žmonės žino, kaip sveikai maitintis, tačiau savo mitybos įpročius keičia vangiai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją