Veterinarijos gydytojas Valdas Trinkūnas, turėjęs aukštus postus įvairiose verslo įmonėse ir ten susikrovęs nemenkus turtus, galop metėsi į sveikatingumo industriją. Pasirodė jis ir Anykščių padangėje, kur pažadėjo net už 80 milijonų litų - tai milžiniška suma nedideliam Lietuvos miestui - pastatyti sveikatingumo centrą.

Tokio plano pakerėti anykštėnai nieko nelaukę visokiausiais būdais bandė atsidėkoti už tokį dosnumą. V.Trinkūnas buvo, jeigu galima taip pasakyti, avansu paskelbtas vienu labiausiai nusipelniusių Anykščių žmonių, įtrauktas į spaudai rengiamą šio krašto enciklopediją.

Vis dėlto anykštėnai ilgainiui suabejojo šio vyriškio dosniai žarstomais pažadais ir galimybėmis juos paversti kūnu. Tokias abejones kaitina statybinio šlamšto liekanos, kurios jau gerus metus stūkso toje vietoje, kur, nugriovęs senuosius "Anykščių šilelio" sanatorijos pastatus, V.Trinkūnas žadėjo pastatyti europinius standartus atitinkantį sveikatingumo centrą - tokį centrą, kuris turėjęs pritraukti dešimtis tūkstančių pramogų išsiilgusių, savo sveikatai neabejingų turtuolių. Anykščių ekonomikai tai būtų buvęs tikras gyvybės vanduo.

Vietoj buvusios didybės - kalvos nuplikę

Aukštaičių pamėgta sanatorija "Anykščių šilelis", kurios dauguma korpusų buvo pastatyti dar 1960-aisiais, nors ir apšiurusi, norinčiųjų pataisyti sveikatą nestokojo iki pat praėjusių metų. Šios sanatorijos direktorius Henrikas Stankevičius LŽ teigė, kad vienu metu sanatorijoje gydydavosi iki 300 žmonių, juos aptarnavo 70 įvairių profesijų darbuotojų.

Viskas apvirto aukštyn kojomis prieš metus: naujiesiems savininkams išgriovus daugybę sanatorijos korpusų, nuvertus valgyklą, klubą, ūkio statinius ir palikus vienintelį veikiantį korpusą, "Anykščių šilelyje" dabar tegali gydytis vos 40 ligonių. Tiesa, dar yra galimybė 15 žmonių suteikti viešbučio paslaugas.

Nežmoniškai suniokota ir sanatorijos aplinka. Anksčiau "Anykščių šilelį" puošė gausūs ir vešlūs želdynai, akį džiugino margaspalvių gėlių klombos. Prie netoliese tekančios Šventosios vedė gerai sutvarkyti takai, paupy buvo įrengtas puikiausias paplūdimys.

Šiuo metu gėlynai užversti statybinio šlamšto liekanomis, iš jų kur ne kur styro viena kita nusususi, niekieno nebepuoselėjama gėlytė. Šventosios pusėn vedantys takai užžėlė dilgėlėmis, paplūdimyje priaugę iki dvišakumos siekiančių rūgštynių ir visokiausių kitų piktžolių.

"Takas ir paplūdimys - tai ne mūsų zona. Ten valstybės žemės", - ranka numojo sanatorijos direktorius.

Gražūs planai tebegyvi

Tai, kad dar anaiptol neatsisakyta idėjos piktžolėmis apaugusioje, sudaužytų stiklų primėtytoje vietoje pastatyti 18 tūkstančių kvadratinių metrų galerijomis susisiekiančių pastatų kompleksą, kuriame įsikurs vandens bei kitų sveikatingumo procedūrų centras, maitinimo blokas ir trys viešbučio korpusai, kuriuose vienu metu tilps trys šimtai žmonių, LŽ užtikrino šias statybas organizuojantis UAB "Anšilas" direktorius Lukas Mackevičius.

Tačiau, anot jo, gerus norus neretai pakoreguoja realybė, tad šiems ne visada lemta išsipildyti taip greitai, kaip norėtųsi.

Anot L.Mackevičiaus, iš pradžių buvo tikėtasi, kad pirmoji būsimo sveikatingumo centro plyta bus įmūryta šią vasarą, tačiau dėl biurokratinių gniaužtų tik dabar paskelbtas konkursas bendrovėms, statysiančioms šį sveikatingumo kompleksą, o konkursą laimėjusi bendrovė bus paskelbta ne anksčiau kaip po mėnesio, tiksliau - rugpjūčio 20-ąją.

Tada užsakovai yra numatę apie tris mėnesius derėtis su statybininkais, tad jeigu klimato sąlygos bus palankios, sveikatingumo centro statybos prasidės žiemą ir truks apie dvejus metus.

L.Mackevičius kalbėdamas apie būsimas statybas netryško entuziazmu. Direktorius neslėpė savo nuogąstavimų, kad besiklostanti šalies ekonominė situacija nėra itin palanki sveikatingumo verslui. Todėl, anot jo, gali tekti statybas atidėti kiek ilgėlesniam laikui, o galbūt joms pasirinkti didesnę trauką turinčias vietas, tarkim, Lietuvos pajūrį.

"Anykščiuose jau stovi vienas garsus viešbutis, turėjęs tapti traukos objektu, bet juo netapęs. Tai žinodami, mes priversti būti atsargūs", - teigė L.Mackevičius.

Investuoti 4 milijonai

Apie užsitęsiančias Anykščių sveikatingumo centro statybas LŽ kalbėjo ir pagrindinis jų iniciatorius - nusipelniusiu anykštėnu paskelbtas verslininkas V.Trinkūnas. Anot jo, tik šiais, 2008 metais, atsirado galimybė kreiptis europinės paramos Anykščių sveikatingumo centro statybai, o tai nukėlė statybos terminus. V.Trinkūnas teigė, kad šioms statyboms iš ES fondų įmanoma gauti ne daugiau kaip 10 milijonų litų, tai yra aštuntadalį visos statyboms reikalingos sumos.

Jis pabrėžė, kad šie pinigai verslininkus pasiektų tik tada, kai statybos jau būtų baigtos, t. y. jie būtų paskirti tik įsitikinus, kad nenukrypta nuo pradinio projekto.

Paklaustas, kada konkrečiai prasidės statybos, ar jos nebus perkeltos į patrauklesnes vietas, V.Trinkūnas vengė tikslaus atsakymo ir kalbą suko į nenuspėjamus orus, neužtikrintą ekonominę mūsų šalies gyventojų ateitį, svarstė, kada ateis laikas, kai iš tiesų nusipelnysime gyventi geriau ir t. t.

Tačiau jis pasakė ir kai ką konkretaus. Anot verslininko, už "Anykščių šilelio" sanatoriją ankstesniems jos savininkams - trijų skirtingų profsąjungų atstovams - buvo sumokėti kone 3 mln. litų.

Dar pusę milijono litų kainavo iš valstybės išpirkti penkis hektarus sanatorijai priklausiusios žemės, tiek pat - nuversti nebereikalingus buvusius sanatorijos pastatus. V.Trinkūnas suskaičiavo, jog į Anykščius jau investuoti 4 mln. litų.

Anykščių viltis

Anykščių rajono savivaldybės administracijos direktorius Antanas Baura LŽ teigė, kad su būsimojo sveikatingumo centro statybomis siejama visa Anykščių ateitis. Anot jo, neabejojama, kad įsikūrus sveikatingumo centrui Anykščiais imtų domėtis ir daugybė kitų investuotojų.

Direktorius pabrėžė, kad prie sveikatingumo puoselėtojų jau prisidėjo ir Anykščių savivaldybė, ji parengė ir ES fondams pateikė dviračių tako kairiuoju Šventosios krantu projektą. Puikusis takas turėtų eiti kaip tik pro visų anykštėnų geidžiamą sveikatingumo centrą.