Laikykitės šių patarimų ir kartu su DELFI suskaičiuokite, kiek papildomų metų jums pridės šie patarimai, jeigu jie taps kasdieniais įpročiais ir padės įgyvendinti visai realius tikslus.

1. Susiraskite daugiau draugų: + 7 metai

Kuo daugiau draugų – tuo geriau. Australijos mokslininkų atlikta 1,5 tūkst. žmonių apklausa parodė, kad asmenys, turintys daug draugų, gyvena ilgiau, negu teikiantys pirmenybę vienatvei. Ir nors draugai gali palaikyti sunkią minutę ir sušvelninti gyvenimo sukrėtimus, svarbų vaidmenį atlieka ir biochemija. Anot mokslininkų, draugiškos paramos aktas skatina oksitocino, dar vadinamo laimės arba apkabinimų hormonu, gamybą. Šis hormonas smegenims turi raminamąjį poveikį ir neseniai buvo pavadintas „slaptuoju ingredientu“, paaiškinančiu, kodėl draugystė normalizuoja kraujo spaudimą, išvaduoja nuo bulimijos, skatina žaizdų gijimą ir padeda greičiau atsigauti po sunkios ligos.

2. Dirbkite stovėdami: + 2 metai

Diena, praleista sėdint prie stalo, valdymo pulto ar už automobilio vairo, tikimybę numirti per artimiausius trejus metus padidina 40 proc. Tai galioja net tuo atveju, jei nespjaunate į fizinius pratimus ir kartais apsilankote sporto salėje. Sėdint sulėtėja kraujotaka, organizmas sudegina mažiau kalorijų, o fermentai, atsakingi už trigliceridų skaidymą, „išsijungia“. Dėl šios priežasties reikia kuo daugiau vaikščioti ir stovėti. Tyrimo, kuris pernai buvo paskelbtas žurnale „BMJ Open“, rezultatai parodė, kad trimis valandomis per dieną sutrumpinus laiką, kuris praleidžiamas ant sėdynės, gyvenimo trukmę galima prailginti dvejais metais.

Nusipirkite aukštą stalą, prie kurio galima dirbti stovint, susitikimus skirkite ne kavinėje, bet parke, ir tas dvi stoteles, kurias paprastai pavažiuojate autobusu, įveikite pėsčiomis. Jūsų gyvenimą prailginti gali net kas valandą daromos 5 – 10 minučių pertraukos, per kurias pasivaikštoma.

3. Naudokite dantų siūlą: + 6 metai

Amerikiečių mokslininkai neseniai įrodė, kad tarpdančiuose pūvantys maisto likučiai, vėliau su seilėmis ar per kraują patenkantys į organizmą, didina tikimybę patirti infarktą ar insultą, įsitaisyti diabetą ir net tokias autoimunines ligas kaip reumatoidinis artritas. Nuolat naudojant dantų siūlą, gyvenimo trukmė vidutiniškai gali pailgėti 6,4 metų.

4. Kasdien suvalgykite puodelį šviežių daržovių: + 2 metai

Jūsų mama ir močiutė buvo teisios – daržoves tikrai reikia valgyti. Žmonės, kurie kasdien suvalgo bent 60 g šviežių daržovių, gyvena vidutiniškai dvejais metais ilgiau negu tie, kurie suvalgo tik 20 g daržovių. Anot publikacijų žurnale „Cancer Epidemiology Biomarkers Preview“, šviežiose daržovėse antioksidantų ir fitochemikalų yra dvigubai daugiau negu keptose ar virtose (vandenyje ar ant garų). Taigi jeigu mėgstate karštai paruoštas daržoves, teks suvalgyti jų du kartus daugiau.

5. Mąstykite pozityviai: + 7 metai

Jeilio universiteto mokslininkai 2012 metais atliko niurnekliams pribloškiantį tyrimą, kuris parodė, kad žmonės, patiriantys teigiamas emocijas, mėgstantys juokauti ar pasijuokti iš gero pokšto, gyvena ilgiau, negu amžiais viskuo nepatenkinti mizantropai, dažnai neturintys jumoro jausmo. Anot tyrimo, pozityviai nusiteikę žmonės už paniurėlius gyvena net 7 metais ilgiau. Paaiškėjo, kad pozityvus požiūris į gyvenimą galvos smegenyse skatina aktyviau gamintis hormonus, kurie yra atsakingi už atmintį, kovą su depresyviais bei vienišumo jausmais, ir, svarbiausia, apsaugo nuo Alzheimerio ligos.

Pamėginkite nusišypsoti ir nusijuokti – paprastas juokas be priežasties reiškia ne kvailumą, bet tai, kad jūsų organizme ką tik sumažėjo streso hormono kortizolio ir dirglumo lygis.

6. Pasiekite savo idealiausią KMI: + 3 metai

Kūno masės indeksas (KMI) – kūno sudėjimo barometras – pastaruoju metu brukamas visur, kur tik netingima. Anot naujausių tyrimų, KMI, siekiantis nuo 25 iki 30, žmogaus gyvenimą sutrumpina trejais metais. Jei KMI yra virš 30... tokie žmonės apskritai ilgai negyvena, nes nutukimas smarkiai didina širdies ir kraujagyslių ligų, antrojo tipo diabeto ir juos lydinčių ligų riziką.
7. Valgykite riešutus: + 3 metai

Kalifornijos Loma Lindos universiteto tyrimas parodė, kad žmonės, penkias dienas per savaitę valgantys riešutus, gyvena beveik trejais metais ilgiau už riešutų nevalgančius asmenis. Tyrimas buvo tikrai plataus masto, nes jame dalyvavo net 34 tūkst. Septintos dienos adventistų, garsėjančių savo ilgaamžiškumu. Riešutai mažina aukšto kraujospūdžio ir atsparumo insulinui riziką, padeda sumažinti cholesterolio kiekį, sureguliuoja širdies ritmą ir užkerta kelią diabetui. Daug baltymų turintys riešutai suteikia sotumo jausmą ir padeda atsikratyti antsvorio

8. Reguliariai sportuokite: + 5 metai

Galime nuvilti tuos, kurie tikėjosi, kad kūno rengyba ir rytiniai krosai nepateks į šį sąrašą – sportas pernelyg svarbus, kad jį būtų galima taip paprastai nurašyti. Įrodymai? Jungtinių Valstijų Nacionalinis onkologijos institutas atliko didelio masto tyrimą, kuriame dalyvavo daugiau kaip 650 tūkst. žmonių nuo 21 iki 90 metų amžiaus.

Tyrimas parodė, kad žmonės, kurie reguliariai sportuodavo, užsiimdavo aerobika, lankydavosi treniruoklių salėje ar rytais bėgiodavo, gyvendavo vidutiniškai 4,5 metų ilgiau už tuos, kurie nieko nedarydavo. Sportas pakelia nuotaiką, subalansuoja hormonų kiekius, gerina atmintį, stiprina kaulus ir mažina cholesterolio kiekį. Kad pasiektumėt geriausią efektą, aerobiką derinkite su jėgos treniruotėmis sporto salėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)