Jeigu ir esate ir girdėję, kad tokiomis savybėmis pasižymi žuvis, avižos, raudonasis vynas, pupelės ir alyvuogių aliejus, tai toli gražu dar ne viskas. Pristatome dar šešis maisto produktus, kurie ne tik gardūs, bet ir labai naudingi sveikatai, skelbia foxnews.com.

Indiškojo lapainio vaisiai

Indiškojo lapainio vaisiai – žalios aitriai rūgštokos vitaminų ir maistingųjų medžiagų bombos. Medžių, kurie įprastai auga Indijoje, Artimuosiuose Rytuose ir kai kuriose pietryčių Azijos šalyse, vaisiai Ajurvedos medicinoje naudojami jau tūkstančius metų.

Skelbiama, kad indiškojo lapainio vaisiai mažina cholesterolio kiekį, įskaitant ir riebiųjų rūgščių, vadinamų trigliceridais, tačiau neturi jokios įtakos vadinamajam gerajam cholesteroliui. Be to, leidinyje „Journal of Medical Food“ skelbiamos vieno 12 savaičių trukusio tyrimo išvados. Minėtojo eksperimento metu savanoriams buvo duodamas indiškojo lapainio ekstraktas, kuris, kaip paaiškėjo, pastebimai sumažino vadinamojo blogo cholesterolio kiekį. Indiškojo lapainio vaisius galima valgyti šviežius, jie puikiai dera gaminant daržovių troškinius ar tirštuosius vaisių kokteilius.

Nemažai gydytojų ir reklamos specialistų liaupsina avižų naudą kovojant su bloguoju cholesteroliu, tačiau apie miežių privalumus kalbama labai mažai. Kaip ir avižose, miežiuose gausu vadinamosios tirpios ląstelienos, kuri padeda mažinti blogojo cholesterolio kiekį. Be to, miežiai – labai universalūs, juos galima valgyti ne tik pusryčiams.

Sveikatai naudingų ir gardžių patiekalų apstu – išvirtus miežus pašlakstykite citrinų sultimis, alyvuogių aliejumi, pagardinkite smulkintais žalumynais. Štai puikus užkandis. Be to, miežiai puikiai tinka verdant sriubas. Pusryčiams idealiai tinka šlakeliu pieno ir šaukšteliu medaus pagardinta miežių košė – puiki alternatyva visų pamėgtai avižų košei.

Vienas iš riebiausių produktų, kuris puikiai tinka kovojant su bloguoju cholesteroliu, yra avokadai. Norėdami išsiaiškinti, kodėl jie tokie naudingi širdžiai, Pensilvanijos valstijos universiteto mokslininkai su savanoriais išbandė net kelis dietų variantus. Vieną iš jų pasirinkusieji kiekvieną dieną suvalgydavo ir vieną avokadą. Net ir kalbant apie grupes, kurių savanoriai per dieną suvartodavo tą patį kiekį riebalų, tie, kurie valgė avokadą, džiaugėsi mažiausiu blogojo cholesterolio kiekiu kraujyje.

Paprastas, tačiau neprastas ir sveikatai naudingas patarimas: gamindami sumuštinį, sviestą ar majonezą pakeiskite avokadu. Dar vienas sveikatai naudingas ir skonio receptorius pamaloninsiantis užkandis – gvakamolė ir šviežių daržovių šiaudeliai.

Vienas iš gardžiausių produktų, galinčių pagerinti jūsų sveikatą – braškės. Leidinyje „Journal Nutrition“ skelbiamos tyrimo išvados leidžia teigti, kad moterys, kurios tris kartus per savaitę suvalgydavo maždaug pusketvirtos stiklinės braškių, džiaugėsi pastebimai sumažėjusiu cholesterolio kiekiu. Teigiami pokyčiai pastebėti jau ketvirtąją tyrimo savaitę. Nors šių uogų sezonas trunka gana neilgai, visada galima kliautis šaldytomis braškėmis.

Gyvi mikroorganizmai (žarnyne gyvenančios gerosios bakterijos) vadinamos probiotikais. Mokslininkai tvirtina, kad jie tiesiog būtini geram virškinimui. Neseniai paaiškėjo, kad jų vaidmuo svarbus ir reguliuojant cholesterolio kiekį. Leidinyje „American Journal of Clinical Nutrition“ aprašomas tyrimas, kurio metu paaiškėjo, kad jogurtą su probiotinėmis savybėmis 12 savaičių valgiusios moterys džiaugėsi mažesniu blogojo cholesterolio kiekiu kraujyje nei tos, kurios valgė įprastą neriebų jogurtą.

„Clinical Nutrition“ publikuotas ir dar vienas tyrimas, kurio metu buvo lyginamas probiotikais praturtintas fermentuotas pienas ir toks pat pienas be priedų. Po šešias savaites trukusio eksperimento paaiškėjo, kad gertas pienas su probiotikais tyrimo dalyviams tikrai sumažino cholesterolio kiekį. Štai keli įprasčiausi gerųjų žarnyno bakterijų šaltiniai: jogurtas, kefyras ir fermentuoti produktai (pavyzdžiui, rauginti agurkai ar kopūstai).

Greičiausiai esate girdėję, kad raudonas vynas labai naudingas širdžiai, o kaip dėl vynuogių? Raudonajame vyne gausu polifenolio, tačiau jo yra ir vynuogėse. Mokslininkai jau seniai išsiaiškino, kad vynuogėse yra ir kitų sveikatai ir ypatingai širdžiai naudingų maistingųjų medžiagų, tokių kaip vitaminas C, vitaminas B6, kalio ir flavonoidų.

Visos šios gerosios vynuogių savybės padeda palaikyti sveiką kraujospūdį, sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, pasižymi priešuždegiminiu poveikiu ir pagerina kraujotaką. Vienoje porcijoje vynuogių – beveik pilnoje stiklinėje – tėra vos 90 kalorijų ir jokių riebalų. Tai puikus užkandis ir idealus ingredientas salotoms ar tirštam kokteiliui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)