Paaugliams dujų kaupimosi žarnyne problema tėra priežastis pasišaipyti, tačiau daugumai suaugusiųjų tai stresas, diskomfortas, nuolatinė baimė ir gėda. Netikite? Pabandykite, turėdami šią problemą, padirbti biure, kur daug žmonių.

Siekiant atsikratyti šios nemalonios bėdos, pirmiausia derėtų išsiaiškinti, kokios šio negalavimo priežastys. O jos gali būti pačios įvairiausios.

Gėrimas valgio metu. Atrodo, jog toks įprotis visai nekaltas ar netgi sveikas. Tačiau realybė visai kitokia. Gerdami kartu su maistu mes nuryjame ir nemažai oro, o tai ir gali paskatinti dujų kaupimąsi žarnyne. Sveikatai žalos padarysite ir valgydami pernelyg greitai, paskubomis.

Intensyvus fizinis krūvis. Įdomi statistika: net 71 proc. intensyviai bėgiojančių asmenų skundžiasi dujų kaupimusi žarnyne. Taip nutinka dėl itin intensyvaus kvėpavimo bėgiojant. Ši problema taip pat labai aktuali ir jogos entuziastams. Tik tokiu atveju dujų kaupimosi žarnyne priežastis visai kita – tiesiog kai kurios jogos pozos skatina organizmą šalinti susikaupusias dujas.

Netinkama mityba. Nepakanka laikytis auksinės taisyklės dėl penkių vaisių ir daržovių porcijų per dieną, svarbu ir išmintingai pasirinkti šiuos maisto produktus. Svarbu atsisakyti vaisių ir daržovių, kuriuose gausu angliavandenių fruktozės pavidalu. Paminėsime kelis tokius vaisius ir daržoves: vyšnios, kopūstai, svogūnai, obuoliai, grybai, kukurūzai ir, savaime aišku, pupos bei žirniai.

Nerimas, stresas. Nesibaigiantis stresas ir neapleidžiantis nerimo jausmas taip pat skatina giliau kvėpuoti ir privalgyti daugiau oro, kuris vėliau turi vienaip ar kitaip pasišalinti.

Pieno produktai. Pieno produktuose esantį cukrų – laktozę – organizme skaido fermentas laktazė. Kartais jo organizme tiesiog per mažai, o pieno produktų vartojama labai daug, jie riebūs, ir šis fermentas tiesiog nespėja atlikti savo darbo.

Vaistai nuo rėmens ir kosulio. Protonų siurblio inhibitoriai, kuriais neretai gydomas rėmuo, aktyvuoja žarnyno bakterijas, kurios ir skatina dujų kaupimąsi žarnyne. Vaistų nuo kosulio sudėtyje dažnai būna saldiklių sorbitolio ir ksilito, kuriuos organizmui skaidyti itin sunku, tad padidėja dujų kaupimosi žarnyne rizika.

Štai dar kelios galimos dujų kaupimosi žarnyne priežastys: apelsinų sultys (jose gausu gliukozės ir fruktozės), perkeptas maistas, alus, gira, saldūs gazuoti gėrimai, kramtomoji guma (joje gausu ksilito, be to, suvalgoma daug oro).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)