Neseniai pasirodė pranešimai spaudai, kad Khloe Kardashian diagnozuota pavojinga ir reta odos vėžio forma. Savo socialiniuose tinkluose 38 metų moteris dalinosi, jog ant veido atsirado naujas darinys, kuris iš pažiūros buvo panašus į besiformuojantį giluminį inkštirą. Bėgant laikui K. Kardashian kreipėsi į gydytoją, kuris diagnozavo, jog darinys nebuvo keistai atrodantis inkštiras, o pradinė melanomos stadija. K. Kardashian atviravo, kad jau buvo susidūrusi su šia klastinga liga, kai jai buvo 19 metų. Tąsyk pavyko užkirsti kelią ligai pašalinus supiktybėjusių ląstelių darinį nuo nugaros.

Khloe Karashian
Khloe Karashian

Australų kilmės aktorius Hughas Jackmanas dalinosi savo „Instagram“ paskyroje apie neseniai atliktas biopsijas iš įtartinų darinių veido srityje. Aktoriui jau keletą kartų buvo diagnozuota bazalinių ląstelių karcinoma. H. Jackmanas naudojasi socialiniais tinklais, norėdamas įspėti ir priminti savo sekėjams, jog nepamirštų vengti žalingų saulės spindulių ir reguliariai tikrintųsi pas dermatologą.

Hughas Jackmanas

Lietuvoje, Nacionalinio vėžio instituto duomenimis, pastaraisiais metais kasmet nustatoma apie 400 melanomos atvejų. Yra skaičiuojama, jog Vakarų šalyse rizika susirgti melanoma yra 1 iš 50 gyventojų.

Gydytoja dermatovenerologė-trichologė Jaunė Stumbrienė pasakoja, kad riziką susirgti odos vėžiu didina UV spinduliai. Nudegimai saulėje, ypač vaikystėje, taip pat soliariumai gali paskatinti odos vėžio išsivystymą. Daug apgamų ar atipinių apgamų turintys, taip pat šviesaus fototipo žmonės, imunosupresiški ar tie kurių šeimoje buvo odos vėžio atvejų, turi didesnę riziką jo išsivystymui.

Visame pasaulyje gydytojai akcentuoja, kad ypač svarbi profilaktika, nes laiku diagnozuotas odos vėžys gali būti pagydomas.

Dermatoskopas

„Apsilankyti pas dermatologą profilaktinei odos darinių patikrai rekomenduojama kartą per metus, o papildomai visiems patariama praktikuoti ir savistabą namuose. Kartą per mėnesį atidžiai, naudojant veidrodį, apsižiūrėti viso kūno, o su artimųjų pagalba – ir galvos odą,“ – dalinasi Priorité odos ir plaukų klinikos gydytoja dermatovenerologė – trichologė Jaunė Stumbrienė.

Gydytoja primena, kad apgamus bei jų pakitimus galima vertinti naudojant vadinamąją ABCDE taisyklę:

A (angl. Asymmetry) – asimetrija;

B (ang. Boarders) – nelygūs kraštai;

C (angl. Colour) – spalvos netolygumas ar kelios spalvos;

D (angl. Diameter) – diametras didesnis nei 6 mm;

E (angl. Evolving) – apgamo kitimas.

„Labai svarbu pastebėjus naujai atsiradusius ar didėjančius, keičiančius formą ar spalvą odos darinius, atsiradusias žaizdeles, kurios nesugyja per kelias savaites, pleiskanojančiu paviršiumi, šašais padengtus ar kraujuojančius darinius kreiptis į specialistus‘‘, – sako J. Stumbrienė.

Gydytoja dermatologė primena, kad rekomenduojama vengti saulės aktyviausiomis dienos valandomis tarp 11 ir 15 valandos. Taip pat ragina nepamiršti naudoti ne mažiau SPF 50 apsauginį kremą, kurio pakankamą kiekį tepti ant saulei eksponuojamų odos sričių apie 30 minučių prieš einant į lauką ir pakartotinai kas kelias valandas bei po maudynių ar aktyviai prakaituojant. Patariama saugoti galvą nuo tiesioginių saulės spindulių galvos apdangalais, o kuomet yra galimybė dėvėti ilgus odą pridengiančius drabužius ir nepamiršti ir akinių nuo saulės su apsauginiais filtrais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją