Ką reiškia šis terminas?

Kaip pasakojo biomedicinos mokslų daktaras, sveikos gyvensenos ir mitybos specialistas Artūras Sujeta, terminas skinny fat apibūdina žmogų, kurio kūno masės indeksas (KMI) yra normalus, tarp 20 ir 25, bet jis turi didesnį procentą riebalų ir mažą procentą raumeninės masės.

Be to, toks žmogus gali turėti padidintą atsparumą insulinui, aukštesnį cholesterolį, daugiau trigliceridų, mažiau gerojo cholesterolio.

„Taip pat gali būti kraujo spaudimo šuoliai. Tokiai būklei įtaką daro mityba ir amžius – didesnė rizika vyresniems nei 65 metų žmonėms. Moterims po menopauzės sumažėja estrogenų, tada, jei nesportuoja, jos labiau linkusios priaugti vidinių ir išorinių riebalų, greičiau mažėja raumeninė masė.

Vyrams, peržengusiems 60 metų ribą, pastebimas stabilus testosterono lygio kritimas, tada suprastėja darbingumas, prasideda riebalinio audinio, dažniausiai pilvo srityje, susikaupimas. Tai gali nulemti sarkopeniją – staigų raumenų masės nykimą. Riebalinis audinys kaupiasi ne tik aplink raumenis, bet skverbiasi ir į juos pačius, atsiranda lėtiniai uždegimai, žmogus pradeda lėtai judėti“, – pasakojo dr. A. Sujeta.

Tad nors skinny fat dažnai pasireiškia vyresniems žmonėms, yra ir jaunuolių, kurie atitinka šį apibūdinimą.

Artūras Sujeta

Išvardijo, kaip atpažinti skinny fat

Pasak pašnekovo, tikrai gali būti, kad žmogus jaunas, neturi antsvorio, bet kūnas vis tiek nėra sveikas.

„Tokią būklę galima įtarti, kai gerojo cholesterolio mažai, trigliceridų daug, žmogus nuolat neišsimiega, nesuvalgo pakankamai baltymų, vartoja daug saldumynų, insulinas nuolat išsiskiria ir kūne angliavandeniai kaupiasi kaip riebalai“, – sakė mitybos specialistas.

Dažniausiai toks žmogus turi plonas rankas, plonas kojas, tačiau pilvas yra didelis.

„Didžiulę įtaką turi žalingi įpročiai, alkoholio vartojimas. Jei žmogus nuolat miega mažiau nei 6–7 valandas, tai irgi labai didelis veiksnys. Itin kenkia riebaus, perdirbto maisto, pusfabrikačių vartojimas, kitaip tariant, nemaistingo maisto vartojimas ir dar didelis kiekis angliavandenių“, – kalbėjo dr. A. Sujeta.

Dar du svarbūs veiksniai, prisidedantys prie skinny fat, tai fizinio krūvio stoka ir ankstesnių dietų pasekmės.

„Jei žmogus numetė 15–20 proc. kūno masės, tai nuo 100 kg numetė iki 80 kg, prarado ir riebalinio audinio, ir raumenų. Tada palūžo, priaugo riebalų, nes raumenų dažniausiai nepriaugsi, vėl sveri 100 kg, bet raumenų jau turėsi mažiau nei prieš tai.

Lygiai tas pats ir žmonėms, kurie turėjo normalų KMI. Pavyzdžiui, ūgis 180 cm, svoris 75 kg, staiga jis numeta iki 65 kg, vėl priauga, vėl numeta, trečią kartą priaugęs svorio, tikėtina, turės daug daugiau riebalinio audinio, ir silpnesnius raumenis. Tada sportuoti efektyviai nebelabai pavyksta, todėl ir svorio ketvirtą kartą numesti nebepavyks“, – apie vidinių riebalų augimą pasakojo specialistas.

Pabandykite atlikti prisitraukimus ir nueiti 5 km

Dr. A. Sujeta siūlo pasitikrinti, ar galite padaryti prisitraukimų – tai parodys, kokios būklės jūsų raumenys.

„Jei vyras nepadaro nė vieno, tai jau tikrai problema. Sveikas vyras iki 40–50 metų padaryti bent 8 prisitraukimus. Vis dėlto nepabrėžčiau vien tik pratimų, galima pasižiūrėti mano minėtus kraujo rodiklius, jei jie ne normos ribose, tai jau indikacija, kad žmogus gali turėti metabolinį sindromą.

Taip pat galima pasižiūrėti savo dienos fizinį aktyvumą, žmonėms rekomenduojama per savaitę turėti 150–300 minučių didesnio aerobinio fizinio aktyvumo. Pabėgioti, greitai eiti, pašokti ir pan., jei to nepavyksta padaryti, jau esi rizikos grupėje“, – sakė dr. A. Sujeta.

LIeknėjimas

Dar vienas indikatorius – vaikščiojimas. Sveikas žmogus turėtų nesunkiai vienu kartu nueiti 5 km, o jei to padaryti nepavyksta, vertėtų į savo sveikatą pažiūrėti rimčiau.

„Labai geras rodiklis yra štangos pakėlimas, moterims jis gali būti pusės kūno svorio. Tačiau tokie rodikliai tinka tiems, kurie sportuoja. Žmogus gali dirbti fizinį darbą ir turėti pakankamą fizinį krūvį, ir neturės jokios rizikos. Universalus patikrinimas visiems yra ėjimas, bėgimas ir darbas su savo kūno svoriu.

Pas specialistą galima išsitirti su kūno analizatoriumi, jis parodo spėjamą riebalinį procentą, tačiau kartais rodo netiksliai, nes daug kas priklauso nuo žmogaus išgerto skysčių kiekio, suvalgyto maisto ir pan. Visgi tokios svarstyklės yra patogus įrankis, parodantis tendencijas“, – sakė pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)