„Visiems atrodo, kad tempimo pratimai tiesiog pratempia raumenis. Vis tik pratempiant raumenis tuo pačiu pratempiamos ir kraujagyslės, kuriomis raumenys aprūpinami reikalingomis medžiagomis“, – aiškino kineziologas iš Kanados Philas Chilibeckas.

Nuo tempimo pratimų kraujagyslės irgi darosi elastingesnės, jomis lengviau teka kraujas, todėl ir kraujospūdis žemėja.

Aukštas kraujospūdis – viena pagrindinių širdies ir kraujagyslių priežasčių, kurios yra dažniausia mirties priežastis visame pasaulyje.

Taigi, kraujospūdį galima pažeminti ne tik ribojant druskos, alkoholio kiekį, dažniau bendraujant su artimaisiais, draugais, bet ir atliekant tempimo pratimus.

Tempimo pratimai

Ankstesni tyrimai su žmonėmis ir gyvūnais parodė – nuo tempimo pratimų pagerėja kraujo pritekėjimas į raumenis ir į audinius. Vieno tyrimo duomenimis, tempimo pratimai nėščiosioms veiksmingiau pažemino kraujospūdį nei vaikščiojimas.

Tempimas stiprina jungiamąjį audinį, didina kūno lankstumą, padeda jam prisitaikyti prie didinamo krūvio.

Tyrimas, kurio metu buvo lyginami tempimo pratimai ir spartus ėjimas, truko du mėnesius, jame dalyvavo beveik 40 vyrų ir moterų su gana aukštu kraujospūdžiu, kurių amžiaus vidurkis – 61 m.

Dalis tyrimo dalyvių atlikdavo penkis kartus per savaitę atlikdavo pusvalandžio trukmės tempimo pratimus, kiti po pusvalandį sparčiai vaikščiodavo, kad pagreitėtų širdies ritmas.

Širdies ir kraujagyslių ligos

Prieš dviejų mėnesių programą ir po jos tyrėjai matavo dalyviams kraujospūdį: kai jie sėdėjo, kai gulėjo ant nugaros ir 24 valandų laikotarpiu, stebint per nešiojamą kraujospūdžio monitorių.

Abiejų grupių nariai druskos vartojo panašiai, be to, jie neatsisakė įprastinio mankštinimosi, tiesiog įtraukė į gyvenseną daugiau fizinio aktyvumo.

Po dviejų mėnesių tyrimo tempimo pratimus dariusių grupės narių dalis kraujospūdžio rodiklių parametrų buvo geresni nei vaikščiojusių grupės, tiesa, ne visi.

Pasak autorių, šis tyrimas svarbus, nes pateikia daugiau fizinės mankštos variantų norintiems sumažinti kraujospūdį. Tiesa, nėra aišku, kaip tiksliai tempimas mažina kraujospūdį, reikalingi išsamesni tyrimai.

Žinoma, kad jogos kvėpavimo pratimai žemina kraujospūdį, tad tikėtina, kad tempimas neatsiejamas nuo gilaus kvėpavimo.

Pasak tyrėjų, tenka pripažinti, kad tyrime dalyvavo gana nedidelė vyrų ir moterų grupė, o iš jos tik 35 žmonės atliko visą dviejų mėnesių trukmės programą.

Neaišku, ar tempimo pratimų poveikis kraujospūdžiui ilgalaikis – galbūt jis dingsta, vos nustojus daryti tempimo pratimus.

Šio nedidelės apimties tyrimo vaikščiojusių grupei pavyko sumažinti liemens apimtį daigiau nei dariusiųjų tempimo pratimus grupei, tai rodo, kad naudinga derinti širdies ritmą spartinančius pratimus su aerobikos srities pratimais, pvz., greitu vaikščiojimu.

P. Chilibecko teigimu, vaikščiojimas, važinėjimas dviračiu, slidinėjimas lygumų slidėmis mažina kūno riebalų kiekį, taip pat mažina cholesterolio, cukraus lygio kraujyje kiekį. Jo nuomone, prie aerobikos pratimų pridėjus tempimo pratimų, būtų didelė nauda širdžiai.

Tyrimas išpublikuotas leidinyje „Journal of Physical Activity and Health“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)