Visų pirma – jie visi virusai ir visi siautėja kvėpavimo takuose. Kelios gripo atmainos, kelios kovido (su vyraujančiais abiejų zarazų rinkos lyderiais nuo kurių ir pagaminti atitinkamos ligos skiepai) ir keliolika – keliasdešimt peršalimo simptomus sukeliančių virusų. Todėl iš karto pabrėšiu labiausiai liaudį erzinančius momentus:

a) nė viena iš šitų ligų niekada nebuvo, nėra ir nebus gydoma antibiotikais – nes antibiotikai žudo bakterijas o ne virusus;

b) rankų plovimas, kaukių dėvėjimas ir susibūrimų vengimas padeda, o susirgus reikia sėdėti namuose izoliuotam;

c) skiepai (jeigu jie yra) – veiksmingiausia apsaugos priemonė.

Simptomai visų trijų panašūs: karščiavimas, bendras negalavimas ir minėtų kvėpavimo takų dirginimas ir sargdinimas.

Peršalimo atveju karščiavimas dažniausiai nedidelis, pradžia palaipsnė ir dirginami labiau viršutiniai kvėpavimo takai (sloga, gerklė, ausys ir balso stygos). Peršalimo trumpas apibūdinimas: temperatūros nedaug ir viskas visur varva. Savijauta šlykšti, bet nelabai yra ką papasakoti. Jeigu karščiavimas vis aukštesnis ir sunkiau tvarkomas su vaistais – reikia įvertinti, ar nėra prisidėjusi bakterinė komplikacija. Tokios nelaimės šansas yra apie 15 procentų.

Gripo pradžia būna staigi ir galinga. Kaulų laužymas, šaltkrėtis, galvos ir akių skausmas, karščiavimas iš karto virš 38–39 laipsnių. Taip pat galima pasirinkti vieną ar kelis iš papildomų simptomų: stiprus gerklės skausmas, sausas kosulys, viduriavimas. Karščiuoji, viską skauda ir niekas niekur nevarva. Viskas labai blogai ir nėra jėgų apie tai pasakoti.

Kovidas klastingas ir įvairus. Kuo dažniau su juo susiduri (gavai visus skiepus, pavyzdžiui), tuo liga lengvesnė. Jeigu ilgai slepiesi ir bandai vengti viruso ir skiepo, tai gaudynių suerzintas virusas pagaliau pagautą kūną kankins ilgiau ir stipriau. Uoslės ir/ar skonio praradimas lieka būdingiausiu simptomu, tik pasireiškia toli gražu ne visada ir ne visiems. Silpnumas ir nuovargis kartu su bet kokiu karščiavimo ir bet kokiu kvėpavimo takų dirginimu – štai būtų trumpas kovido apibūdinimas. Nėra uoslės, nėra jėgų ir dar peršalęs.

Tyrimai. Jie reikalingi dėl dviejų priežasčių: sužinojus, kuo sergi, tampa aiškesnė ligos eiga ir mažėja nerimas. Anksti nustačius priežastį galimas specifinis gydymas – bent jau vienos ligos atveju.

Skaudanti gerklė

Peršalimui tyrimų nėra. Pagrindinė indikacija atlikti tyrimus: įtarimas bakterinės infekcijos (po pagerėjimo naujai atsiradęs arba vis didėjantis karščiavimas, simptomų blogėjimas) arba kitokios komplikacijos. Todėl nereikia skubėti pirmą dieną darytis kraujuko: jeigu savijauta nėra tragiška, nieko neparodys, geriau iškart ilsėtis ir gerti skysčius, o ne varginti sergančio organizmo poliklinikos eilėse.

Kovido tyrimai ant kiekvieno kampo, bet kokioje vaistinėje ir net spaudos kioske. Poliklinikoje ar ligoninėje padarys tokius pačius greituosius testus (PGR seniai nebedaromas). Vienintelis skirtumas – laboratorijoje atliktą testą įkels į sistemą QR kodo pavidalu. Pagrindinis (ir vienintelis) pliusas gavus teigiamą atsakymą – žinote, kuo sergate, ir nebeieškote kitų priežasčių. Specifinio gydymo lengviems ir vidutinio sunkumo atvejams nėra.

Gripo tyrimai panašūs į kovido: pagaliukus seilėjam arba kišame į nosis. Šis yra naudingiausias tyrimas – nustačius gripą per pirmas tris paras galima pradėti specifinį gydymą. Jis sutrumpina sirgimo laiką ir mažina komplikacijų dažnį.

Kada kreiptis į gydytojus:

– Reikalingas nedarbingumas – socialinės paslaugos vis dar užima pirmą vietą šeimos gydytojo darbe. Garsiai sakom „ačiū“ ministerijoms ir joms pavaldžioms įstaigoms;

– Nežinote, ką daryti su savo simptomais – jeigu gydytojas iki šiol neišmokė, kaip gydyti slogą ir gerklės skausmą, tai tegul dirba savo darbą;

– Įtariame gripą (žr. gripo simptomus) ir norime gauti specifinį gydymą;

– Simptomai blogėja ir simptominis gydymas nepadeda – po tabletės nenukrenta temperatūra ar nepraeina galvos skausmas;

– Dusulys, galvos svaigimas, stiprus galvos skausmas, nepaaiškinamas mieguistumas, apsunkintas rijimas, kosulys, lydimas apsunkinto iškvėpimo ar įkvėpimo;

– Rizikos grupės žmonėms: senyviems, lėtinėmis ligomis sergantiems, nėštukėms ir naujagimiams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)