Nesijauskite apgauti. Taip, kalbėsime apie bananą, kuris ir yra aukščiausia pasaulio žolė, išauganti iki 15 metrų aukščio, kurios lapų ilgis gali siekti 6 m, o plotis - visą metrą. Foodmatters.tv pateikia 11 priežasčių, kodėl kasdien reikėtų suvalgyti bent po vieną bananą.

1. Bananą turėtų rinktis tie, kurie rūpinasi savo formomis. 100 g bananų su luobele – tik 58 kcal. Tiesa, piktnaudžiauti bananais nepatariama turintiesiems antsvorio, linkusiems tukti ir sergantiems cukriniu diabetu.

2. Bananai - sporto maistas. Atlikus tyrimus buvo įrodyta, jog vos du suvalgyti bananai suteikia pakankamai energijos, kurios užtenka energingai 90 minučių trukmės treniruotei. Iš kur ta energija? Viename vidutinio dydžio banane yra 3 gramai ląstelienos ir nemaža dozė vitamino B6, kuris itin svarbus net šimtui skirtingų organizmo funkcijų.

3. Saldus šio vaisiaus minkštimas skatina organizme serotonino, vadinamo laimės hormonu, gamybą. Suvalgius vos vieną bananą, pagerėja nuotaika, lengviau kovoti su stresu, net lengvėja depresijos požymiai. Mokslininkai nustatė, jog serotoninas netgi padeda vyrams ilgiau išlaikyti erekciją.

4. Bananuose yra kalio. Šis elementas svarbus nervų ir raumenų ląstelių, širdies ir kepenų veiklai. Kalis taip pat skatina vandens ir druskų apytaką organizme. Sergantiems širdies ligomis patariama kasdien suvalgyti nors po du bananus. Bananai praverčia ir kamuojamiems nuolatinio mėšlungio. Dar daugiau - šios medžiagos palengvina metančiųjų rūkyti savijautą.

5. Bananuose mažai azotinių medžiagų, todėl jų turėtų gauti ir sergantieji sunkiomis inkstų ligomis.

6. Bananus lengvai įsisavina organizmas. Jų galima valgyti ir prieš miegą (ne vėliau kaip 2 val iki miego).

7. Bananų sudėtyje yra trijų rūšių natūralių saldiklių – sacharozės, fruktozės ir gliukozės bei skaidulų junginio, todėl šie vaisiai užtikrina greitą bei ilgai trunkantį energijos užtaisą jūsų organizmui.

8. Bananus rekomenduojama valgyti sergant skrandžio opa, nes šie turi medžiagų, žudančių patologines bakterijas. Ypač naudingas bananų ir pieno derinys.

9. Minėtos skaidulos - nepamainomas ginklas prieš vidurių užkietėjimą. Bananų sudėtyje daug skaidulų, todėl jų vartojimas gali padėti atkurti normalią žarnyno veiklą bei išspręsti šią problemą be vidurių laisvinamųjų vaistų. 

10. Pagirioms padeda ne tik rauginų kopūstų sriuba. Vienas greičiausių pagirių gydymo būdų – medumi saldintas bananų ir pieno kokteilis. Bananai sureguliuoja virškinimą, medus atstato sumažėjusį cukraus kiekį kraujyje, o pienas nuramina bei atstato skysčių kiekį organizme. 

11. Vidinę banano žievės dalį galima naudoti kaip raminamąjį nuo vabzdžių įkandimo ar sutinimo - tiesiog šviežiai nuluptą žievelę kurį laiką palaikykite ant sudirgintos vietos. 

Lyginant su obuoliais, bananų sudėtyje yra keturis kartus daugiau baltymų, du kartus daugiau angliavandenių, tris kartus daugiau fosforo, penkis kartus daugiau vitamino A ir geležies bei du kartus daugiau kitų vitaminų ir mineralų. 

Ar pakankamai priežasčių dieną pradėti bananų kokteiliu ir prigriebti vieną bananą einant į darbą?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)