„400 metų prieš Kristų, Hipokratas tokiu aliejumi, žalių alyvuogių, gydė apie 60 ligų, yra išlikę net rašytiniai šaltiniai“, – sakė L. Davleština.

Norint išsirinkti gerą aliejų, reikia žinoti, kokios turi būti jo savybės.

Visų pirma, svarbu malonus kvapas. Nereikėtų vartoti aliejaus, kuris kvepia neskaniai, nešviežiai. Aromatas gali būti pats įvairiausias, bet visi jie kilę iš gamtos, alyvuogės, dirvožemio. Tai yra gėlių, uogų, prieskonių, prieskoninių žolelių, riešutų, vaisių ir t.t.

Liana Davletšina

Ragaujant reikia pajausti šiek tiek kartumo ant liežuvio ir jau nurijus aliejų. Tačiau neturi jaustis jokio riebumo pojūčio.

„Dėl savo aukštos savikainos, daug gamintojų alyvuogių aliejų klastoja. Šiuo metu tai yra labiausiai klastojamas maisto produktas pasaulyje. Taigi, ką bepamatytume etiketėje, vis tiek turėsime pasikliauti savo skonio receptoriais“, – sakė LNK pašnekovė.

Tikras alyvuogių aliejus turi būti supiltas į stiklinį, tamsų butelį, turėti apsauginį kamštelį, kuris neleidžia aliejui oksiduotis.

Alyvuogių aliejus parduotuvėje

Etiketėje turėtume rasti kuo daugiau informacijos – tai yra pagaminimo datą, gamintoją, regioną.

„Nėra tiesa, kad alyvuogių aliejus netinka kepimui. Bet tinka tik kokybiškas aliejus, jis turi būti žemo rūgštingumo, jame turi būti daug antioksidantų. Sveika alyvuogė, tinkamai nuskinta nuo medžio, greitai išspausta, ji pasižymi labai žemu rūgštingumu, tai reiškia, yra labai kokybiška.

Tokį aliejų galime naudoti kepimui, nes kepimo metu neišsiskiria kancerogenai“, – kalbėjo L. Davletšina.

Geriausia alyvuogių aliejų suvartoti per pirmus metus nuo jo pagaminimo, nes taip jame yra daugiausiai gerų medžiagų. Bėgant laikui jų mažėja.

Alyvuogių aliejus

„Bet vėlgi, jei tai yra tamsaus stiklo butelis su apsauginiu kamščiu, praktiškai net po 2 metų galime rasti aliejų visiškai nepasikeitusį nuo pagaminimo, jei butelis nebuvo atsuktas. Jei atsuktas, rekomenduočiau suvartoti per mėnesį“, – kalbėjo pašnekovė.

Alyvuogių aliejus, pasak someljė, turi daug įvairių gerų savybių, todėl gali būti naudojamas ne tik maistui.

„Jis pasižymi antioksidaciniu, antibakteriniu, antiuždegiminiu, maitinamuoju, drėkinamuoju poveikiu. Viename kokybiško aliejaus butelyje turime ir maistą, ir maisto papildą, ir grožio priemonę“, – pasakojo L. Davletšina.

Vartodami alyvuogių aliejų galime apsaugoti kūną nuo oksidacinės pažaidos, kuri sukelia širdies ir kraujagyslių, onkologines, senatvines ligas.

LNK Žinių pokalbį rasite čia: