Kaip pastebėjo licencijuotas masažuotojas, sportininkas ir mitybos specialistas Natas Akmanavičius, viena didžiausių nesunkiai susirgusiųjų COVID-19 liga klaidų yra manymas, kad, norint pasveikti, svarbu tiesiog išsigulėti lovoje. Vien gulėjimas gali smarkiai pakenkti.

Natas Akmanavičius

„Gulėjimas lovoje kelia mums kitų sveikatos bėdų, tokių, kaip raumens atrofija arba raumenų disbalansas, kuris vėliau pereina į nugaros skausmus.

Ilgas gulėjimas gali sukelti skausmų, jei jau turime tokių ligų, kaip osteochondrozė, radikulopatija, skoliozė, nervinių šaknelių dirginimas arba išvaržų“, – teigė N. Akmanavičius.

Anot pašnekovo, vien tik ilgai gulėti lovoje nieko neveikiant nerekomenduotina dėl raumenų sutrumpėjimo grėsmės.

Raumenis svarbu aktyvinti ir judinti. Jie nemėgsta būti vienoje vietoje. Jiems pastoviai reikia judesių, kad skaidulos galėtų aktyviai judėti ir trintis viena į kitą.

Taip pat raumenys turi savybę adaptuotis prie tinkamo intensyvumo, todėl negaudami krūvio jie gali pradėti mažėti, kartu gali sumažėti amplitudė ir jėga“, – vardijo grėsmes specialistas.

Nugaros skausmai

N. Akmanavičius pastebėjo, kad sunkiai sergant, aišku, aktyviai sportuoti nepavyktų ir nerekomenduotina. Bet, jeigu liga nėra labai sunki, jos forma lengva, svarbu net ir likus namuose pajudėti, pasimankštinti. Antraip neaktyvūs raumenys gali pradėti atrofuotis, trumpėti. Jai tai įvyksta, centrinė nervų sistema apie tai gauna signalus per skausmą.

Pašnekovas rekomendavo nepamiršti atlikti pratimų nugarai.

„Tokia mankšta rytais ar dienos metu yra mūsų sveikos nugaros pagrindas. Jei esame priklausomi nuo darbo, ir net sirgdami dirbame nuotoliniu būdu iš namų, stenkimės bent sėdėti taisyklingai, kad neiškryptų stuburas. Taip pat svarbu daryti pertraukas, pailsinant raumenis.

Gulint ypač svarbi taisyklinga kaklo padėtis, kad raumenys neišsibalansuotų, antagonistai nenusilptų ir nesiformuotų netaisyklinga laikysena“, – patarė N. Akmanavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)