Kaip rašoma svetainėje nbcnews.com, 10 proc. vyrų ir 7 proc. moterų teigia esą susirūpinę ir didžiai sunerimę dėl tam tikrų jiems kylančių seksualinio pobūdžio minčių bei impulsų.

Apklausus daugiau nei 2 tūkst. suaugusiųjų paaiškėjo, kad daugiau nei 8 proc. patiria nenugalimo seksualinio potraukio simptomus, kitaip sakant, išgyvena būseną, kai nesugeba susidoroti su intensyviu seksualinių potyrių troškimu ir todėl ilgainiui pasijunta sudirgę bei socialiai neadekvatūs.

„Toks teiginys, žinoma, nėra vienareikšmiškas“, – mano Minesotos universitete dirbanti Janna Dickenson, kartu su kolegomis paskelbusi šiai temai skirtą publikaciją žurnale „JAMA Network Open“.

„Iškilus viešumon su Tigeriu Woodsu, Harvey Weinsteinu ir kitomis garsenybėmis susijusioms istorijoms, pradėta spėlioti, kad priklausomybė nuo sekso, matyt, yra nuolatos plintanti, be to, lig šiol nepripažinta epidemija, nors mokslininkai ir toliau diskutuoja, ar toks reiškinys apskritai egzistuoja“, – rašoma publikacijoje.

Kad ir kaip būtų, apibrėžimo ilgai formuluoti netenka. Minėti Minesotos universiteto mokslininkai priklausomybę nuo sekso apibūdina kaip nesugebėjimą sukontroliuoti seksualinių pojūčių ir veiksmų patiriant akivaizdų stresą ir (arba) kokių nors funkcijų sutrikimą.

Būtent stresą ir sutrikimus, anot mokslininkų, derėtų labiausiai akcentuoti, kaip priklausomybę patvirtinančius simptomus. Kitaip sakant, žmonės, kuriems diagnozuojama priklausomybė nuo sekso, turi jaustis taip, tarsi jų mintys arba elgesys kokiu nors būdu trikdytų įprastą gyvenimo eigą.

Vienas iš geriausiai žinomų šios srities ekspertų mokslų daktaras Patrickas Carnesas yra išskyręs priklausomybės nuo sekso simptomus. Pasitikrinti, ar neturite šios problemos, kviečiame atlikti testą:

Testas sudarytas pagal daktaro P. Carneso išskirtus priklausomybės nuo sekso simptomus.

Stresas ir sutrikimai, siejami su sunkumais, patiriamais bandant atsispirti seksualiniams impulsams, buvo matuojami taikant kompulsyvaus seksualinio elgesio aprašus“, – nurodo J. Dickenson.

Klinikiniai streso ir (arba) sutrikimų atvejai buvo konstatuojamai tada, jei iš 65 pateiktų punktų bent 35 pasitvirtindavo.

Tokie aukšti rezultatai buvo gauti tiriant stebėtinai daug individų. Dar keisčiau, kad net 40 proc. iš jų buvo moterys. O štai galutinę ribą pasiekė tik maždaug 9 proc. apklaustųjų.

„Skirtumai tarp lyčių buvo mažesni nei manyta iki šiol: 10,3 proc. vyrų ir 7 proc. moterų, kaip paaiškėjo, priartėja prie kliniškai reikšmingo streso ir (arba) sutrikimų lygio, negalėdami suvaldyti seksualinių pojūčių, impulsų ir veiksmų“, – rašoma pasirodžiusioje publikacijoje.

Mokslininkų padarytos išvados seksualinio pobūdžio problemas leidžia įvardyti kaip dažnesnes nei sunkią depresiją, nes pastarąją patiria tik 5 proc. žmonių. Taigi, ši problema, matyt, tikrai verta ir gydytojų dėmesio.

„Medikai tikrai turėtu suklusti, išgirdę apie tokią gluminančią streso dėl nenumaldomo seksualumo patiriančiųjų statistiką. Problemą būtina ištirti, atsižvelgiant į konkretų sociokultūrinį kontekstą, ir pasiūlyti kokių nors jos sprendimų tiek vyrams, tiek moterims“, – rašoma publikacijoje.

Gali būti, kad problema hiperbolizuojama. Mokslininkai daro prielaidą, kad sutrikimais galėjo būti pripažintos ir visiškai nežymios žmonių patiriamos problemos, o gydytojai apskritai nėra linkę priskirtų tų problemų sutrikimams. Šiaip ar taip, po diskusijų, per kurias buvo svarstoma, ar įtraukti priklausomybę nuo sekso į naujausią JAV psichiatrų asociacijos rengiamą „Psichikos sutrikimų diagnostikos ir statistikos vadovą“, buvo nutarta to nedaryti.

Daugelis laikosi nuomonės, kad tie, kurie teigia patiriantys psichologinį diskomfortą dėl juos kamuojančių seksualinių potraukių, tiesiog mėgina pateisinti nederamą savo elgesį.

„Nemanau, kad egoistiškas ir mizoginiškas elgesys turėtų būti traktuojamas kaip klinikinis sutrikimas“, – sakė Albukeryje, Naujojoje Meksikoje, medicinine praktika besiverčiantis psichologas Davidas J. Ley.

„Tai sąvoka, naudota siekiant pateisinti savanaudžių, įtakingų ir turtingų vyrų įsisenėjusį įprotį duoti valią neatsakingiems ir impulsyviems seksualinio pobūdžio veiksmams“, – pridūrė D. J. Ley.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)