Estrogenas laikomas moterišku, o testosteronas – vyrišku hormonu. Tačiau esu girdėjusi, kad moteriai reikia abiejų šių hormonų?

– Moters hormonų pasaulis, jų virsmai ir pokyčiai įvairiais amžiaus laikotarpiais yra viena iš įdomiausių ir paslaptingiausių sričių. Kiekvienas hormonas organizme turi savo užduotį ir organus taikinius, kur jo veikla unikali. Hormonai lemia mūsų augimą, brendimą, medžiagų apykaitą, termoreguliaciją, reprodukcinę sveikatą, moteriškumą, vyriškumą, išvaizdą ir veido bruožus, charakterį, savijautą, nuotaiką, mąstymą, amžinius pokyčius, ir daug kitų svarbių dalykų.

Tiek estrogenai, tiek ir testosteronas moterų organizme atlieka įvairias funkcijas, ir yra atsakingi ne tik už reprodukcinės sveikatos būklę, moteriškumą, charakterį ir išvaizdą. Kiaušidėse sintetintų hormonų sekrecija priklauso nuo moters menstruacijų ciklo fazės ir nuo hormonų biosintezės intensyvumo. Estrogenai nekaupiami, bet tuoj pat išskiriami. Estrogenai yra labai svarbūs lyties organų formavimuisi, jie reguliuoja antrinių lytinių požymių formavimąsi brendimo metu (pažastų ir lyties organų plaukuotumo vystymąsi, kūno formų kitimus, ilgųjų kaulų epifizių užsidarymą), balso stygų, pieno liaukų susidarymą. Formuojamas lytinis instinktas ir psichologinis moters identiteto suvokimas. Neabejotinai, išskirtinė estrogenų funkcija – parengti moters lyties organus reprodukcinei veiklai, tačiau estrogenai svarbūs ir kaulų būklei, lipidų apykaitai, širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatai, psichologinei savijautai ir kt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)