Vaistininkė sakė, kad pirtis daug kuo yra naudinga. Svarbu viską daryti protingai ir nesielgti taip, lyg dalyvautumėte pirties „maratone“, kai varžomasi, kas ilgiau pirtyje išbus.

„Tokias mintis reikėtų pamiršti. Mes einame į pirtį atsipalaiduoti. Kuo labiau pavyks atsipalaiduot, tuo didesnė bus nauda. Įsiklausius į save, savo organizmą, galima pajusti, kiek laiko pirtyje būti: pajutus diskomfortą, geriausia tiesiog išeiti, šiek tiek atvėsti“, – siūlė vaistininkė L. Vanagaitė.

Laidos viešnia rekomendavo atsargesniems pirtyje būti sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, tačiau patikino: tikrai nėra nurodymo, kad jiems negalima eiti į pirtį.

„Jeigu eini reguliariai, tam tikrą laiką, kada jautiesi gerai, tikrai gali tai daryti, ypač dabar, kai yra didelis pasirinkimas pirčių: galima rinktis garinę, sauną ar infraraudonųjų spindulių“, – pastebėjo L. Vanagaitė.

Laura Vanagaitė

Anot jos, reikėtų pasirinkti sau tinkamiausią pirtį: vieni galbūt nemėgsta didelio karščio, kaip saunoje, kur karščiausia ir labiau prakaituojama. Tokiems žmonėms galima pasirinkti garinę pirtį, kurioje mažiau karščio ir jausite mažesnį diskomfortą.

Infraraudonųjų spindulių pirtis yra išvis tinkama žmonėms, sergantiems artritu, cukriniu diabetu, kurie negali pakelti didelio karščio“, – sakė L. Vanagaitė.

Pasak vaistininkės, pirtis labai naudinga sergantiems cukriniu diabetu, įvairiomis neuralgijomis, kuomet šąla galūnės, pasireiškia rankų ir kojų nejautra.

„Pirtyje, gavus šilumos pliūpsnį, visi receptoriai pradeda dirbti. Čia yra labai gerai“, – patikino L. Vanagaitė.

Tiesa, vaistininkė priminė: alkoholis ir pirtis yra absoliučiai nesuderinami dalykai.

Musteikos pirtis

„Įsivaizduokite: pirties metu gaunate šilumos pliūpsnį, spaudimas šokteli į viršų – taip susidaro širdies, kitų organų apkrova. Prie to pavartojus dar ir alkoholio, gresia ir širdies sutrikimas.

Žmonės klausia, ar tikrai pirtis sveika, turint širdies sutrikimų? Jeigu eini į pirtį protaudamas ir vartoji vaistus nuo širdies ligų, grės mažesnis įvykis, negu vartojant svaigiuosius gėrimus. Dažniausiai kažkokia nelaimė įvyksta būtent tokiu atveju“, – įspėjo farmacininkė.

Pirtis labai naudinga ir sportuojantiems žmonėms. Tokiems ypač pravartu pasikaitinti infraraudonųjų spindulių pirtyje. Infraraudonieji spinduliai persismelkia į raumenis, sąnarius ir juos pamažu sušildo. Taip, anot specialistės, raumenys skauda mažiau, taigi mažiau gresia jų spazmai, sąnarių uždegimai.

„Po didelio tempo, po fizinių pratimų, po sunkios darbo savaitės valandėlę pabuvus pirtyje pasikrausite teigiamų emocijų, pailsėsite, kad galėtumėte įsivažiuoti į naują savaitę“, – neabejojo L. Vanagaitė.

Šaltas dušas

Tiesa, vaisitninkė priminė nepamiršti atragumo priemonių: prieš pirtį apsiprausti po dušu, vadinamojoje sausojoje pirtyje pasitiesti ant suolo rankšluostį. Tai apsaugos ne tik nuo nešvarumų, bet ir nuo galimų alergijų – kai kurie žmonės gali būti alergiški netgi medienai.

Pirtyje galima naudoti eterinius aliejus. Ypač naudingas eukalipto, kuris pagerina kvėpavimą.

Dar vienas patarimas – būdami pirtyje pridengti galvą.

Paklausta, ar protinga po pirties lįsti į eketę ar apsipilti lediniu vandeniu, vaistininkė rekomendavo prie to pratintis po truputį, o ne daryti tai neužsigrūdinus.

„Pilantis ledinio vandens kubilą ant galvos, kvėpavimas pradeda stoti, nes gauni didelį šalčio pliūpsnį. Taip žmogus gali net uždusti, nevalingai įkvėpdamas. Pirtyje padidėja kraujo spaudimas, padažnėja pulsas. Jeigu po to apsipili šaltu vandeniu, viskas krenta. Tada žmogus gali ir apalpti. Geriau tiesiog vėsesniu vandeniu apsipilti.

Bet, jei grūdiniesi reguliariai, tikrai nepakenks apsipylimas šaltu vandeniu iš kubilo“, – sakė L. Vanagaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)