Pasak kineziterapeutės Giedrės Leknickaitės, tokia tendencija programuoja rimtas sveikatos problemas ateityje, todėl tėvai vaikams turi padėti surasti aktyvios ir pasyvios veiklos balansą, rašoma pranešime spaudai. Ypač fiziškai aktyvi veikla svarbi paauglystėje, kai formuojasi griaučių ir raumenų sistema, o jos formavimui ypač palankus irklavimas, kurio šiandien Lietuvoje mokoma, remiantis aukščiausius standartus atitinkančias metodikas, į treniruotes įtraukiant gydytojus ir kineziterapeutus. Interviu metu kineziterapeutė G. Leknickaitė pasakoja, kuo šis sportas ypatingas, kokią naudą jis suteikia fizinei sveikatai ir kokias rizikas kelia.

Kineziterapeutai į irkluotojų komandą atėjo pakankamai neseniai. Kodėl staiga prireikė kineziterapeutų?

Irklavimo sportas dažnai siejamas su nugaros skausmais. Tai yra mitas. Iš tiesų bet koks sportas pavojingas, jeigu nėra tinkamos pramankštos ar baigiamosios treniruotės dalies – atvėsimo ir reikiamos profilaktikos.

Anksčiau kineziterapeutai dėstydavo paskaitas treneriams, kurie žinias perduodavo irkluotojams. Prieš kelerius metus įvyko pokyčiai – kineziterapeutai ėmėsi nuolatinio darbo su sportininkais.

Pirmasis mūsų žingsnis buvo išmokyti irkluotojus tinkamai pradėti treniruotę. Įprastą 10 min apšilimą su treniruokliais pakeitėme į 20 min trunkančius taisyklingus aktyvaus izoliuoto tempimo pratimus pagrindinėms – stambiosioms raumenų grupėms, ir papildomo krūvio tinkamai parenkant jį pramankštai su irklavimo treniruokliu ar bėgant. Pagrindinis dėmesys skiriamas raumenyno simetriškumui (asimetrijos tarp dirbančių raumenų grupių šalinimui) ir galimų traumų prevencijai.

Giedrė Leknickaitė

Irkluotojus prižiūri bei reguliariai stebi ir gydytojai. Ar gydytojų ir kineziterapeutų vaidmenys nedubliuojami?

Dažniausiai gydytojas, pasitardamas su kineziterapeutu, parengia pratimų programą, o kineziterapeutai padeda ją įgyvendinti praktiškai. Taigi, tiek gydytojo, tiek kineziterapeuto vaidmenys šiame sporte itin svarbūs.

Kodėl kineziterapeuto įdirbis svarbiausias vaikams, kurie tik pradeda irkluoti?

Kineziterapeutai, pradėję dirbti su jaunaisiais irkluotojais, pirmiausia įvertina jų griaučių-raumenų sistemos būklę, silpnąsias vietas. Tuomet su vaikais dirbama individualiai, mokant juos taisyklingai atlikti pratimus, jie juos įgunda daryti ir savarankiškai. Pratimais siekiama stiprinti raumenyną. Tai ne tik sunkus, bet ir atsakingas darbas, leidžiantis išvengti rimtų traumų ar pažeidimų ateityje.

Sakote, kad padedate sportininkams išvengti traumų. Kokie pavojai tyko irkluotojų?

Kiekvienas profesionalus sportas yra pavojingas, jeigu nėra tinkamo pasiruošimo, irklavimas – ne išimtis. Pradėjus lankyti irklavimą, nepatartina iškart sėsti į valtį, o jau rytoj dalyvauti varžybose.

Pirmasis namų darbas – stiprinti raumenyną, giluminius raumenis. Nesant tinkamai paruoštam raumenynui, funkciniam pajėgumui, dėl silpnų nugaros ir pilvo preso raumenų lengvai galima patirti juosmeninės nugaros dalies traumas. Esant juosmeninės dalies raumenų disbalansui ir gaunant didelius krūvius treniruočių metu ar per varžybas, labai apkraunami nugaros tarpslanksteliniai diskai. Patiriant nuolatines perkrovas, padidėja tikimybė išsivystyti osteochondrozei (degeneracinei sąnarių ligai) ar netgi gauti nugaros išvaržą.

Giedrė Leknickaitė

Todėl jaunieji irkluotojai, siekdami to išvengti, daug laiko praleidžia su treneriais, gydytojais bei kineziterapeutais, o tik tuomet sėda į valtis, keliauja į varžybas ir kaunasi dėl medalių.

Vyrauja įsitikinimas, kad pradėjusios irkluoti merginos visam laikui praranda dailias kūno linijas. Tai tiesa ar mitas?

Manau, kad tai mitas. Merginos figūrą dažniausiai lemia atsineštas genų fondas. Nuolatinės treniruotės, kurių metu didelė apkrova tenka ne tik kojoms ir rankoms, bet ir juosmeniui (pilvo raumenims ir nugarai) tik proporcingai išryškina raumenyną. Irklavimas formuoja raumenis, jų proporcijas, tarpraumeninę koordinaciją ir pačias kūno linijas, todėl kūnas tikrai neišplatėja ir moterų figūros nepradeda atrodyti vyriškai. Pažiūrėkite į mūsų irkluotojas–olimpietes, tokių figūrų gali pavydėti kiekviena mergina.

Kaip atrodo Jūsų darbas įprastos irklavimo treniruotės metu?

Irkluotojų treniruotės vyksta valtyje ant vandens ir sporto salėje. Labai svarbus kineziterapeuto vaidmuo pramankštos metu. Tačiau, jeigu treniruotė vyksta salėje, kineziterapeutas sportininkus prižiūri visos treniruotės metu. Darbas intensyvus: stebima, kaip irkluotojai atlieka pratimus, tariamasi su treneriu, kaip taisyklingai atlikti vieną ar kitą pratimą. Taip pat šiuolaikinis ir gerai išmanantis savo darbą kineziterapeutas sugeba stebėti bei suprasti sportininko gaunamo krūvio intensyvumą, sekdamas jį širdies ritmo monitoriumi, t. y. stebint širdies susitraukimo dažnį ir jo atsistatymą po krūvio.

Intensyvių treniruočių bei varžybų metu irkluotojai patiria didelį psichologinį bei fizinį krūvį. Psichologinis krūvis atlaikomas, grūdinant charakterį. Tuo tarpu kaip atstatoma jų fizinė būklė?

Po įtemptų treniruočių ir varžybų irkluotojai fizinę būklę atstato naudodamiesi pagalbinėmis priemonėmis. Pavyzdžiui, naudojamas bevielis raumenų elektrostimuliatorius optimizuoja tiek raumenų jėgą, tiek ištvermę ir padeda sumažinti skausmą. Taip pat taikoma ir limfodrenažinė kompresinė terapija („stebuklingos kojinės“). Po šios procedūros, kojų raumenys iškart atsipalaiduoja.

Pokalbio metu vis akcentavome irklavimo sporto rizikas. Kokias fizines problemas irklavimas kaip tik sprendžia?

Irklavimas stiprina viso kūno raumenyną ir dinaminės raumenų jėgos ištvermę. Taip pat sustiprėja judesių koordinacija, pusiausvyra, gerinama širdies-kvėpavimo sistemos veikla. Lietuvos irklavimo federacijos istorijoje yra pavyzdžių, kaip irkluotojai išsigydė netgi astmą. Irkluojant nemaža laiko dalis praleidžiama gamtoje.

Žinoma, stiprinama ir psichologinė būsena. Privalu mokėti protingai paskirstyti fizines jėgas, išlikti ramiam, nematant kranto ir stebint tik partnerio nugarą. Kiekvienas yris turi būti sinchroniškas partnerio yriui.

Galiausiai, tai sportas, itin tinkantis lietuvių genotipui. Jeigu pasižiūrėtume statistinius duomenis, maloniai nustebtume, kad būtent irkluotojai pelno daugiausiai medalių mūsų šaliai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)