Leidinyje „The British Dental Journal“ publikuotame tyrime apžvelgta 300 su rimtomis dantų erozijos problemomis susidūrusių asmenų mityba. Paaiškėjo, kad kuo daugiau žmogus užkandžiauja, tuo rimtesnė ši problema, rašo BBC.

Vaisiniai limonadai, gaivieji gėrimai su vaisių sultimis, dietiniai gėrimai, saldinti gėrimai ir skanintas vanduo – visi šie daugelio itin mėgstami produktai yra rūgštingi, todėl, anot mokslininkų, gali kenkti dantims. Maža to, ilgai siurbčiojant ar palaikant jų burnoje prieš gurkšnį nuryjant dantų erozijos rizika didėja.

„Jei gurkšnosime tokių gėrimų ilgesnį laikotarpį, ilgiau nei penkias minutes, ar gurkšnį prieš nurydami palaikysime burnoje, kramsnosime vaisių kelias minutes užuot iš karto jį suvalgę, darysime žalą dantims, – patikino šiam tyrimui vadovavusi mokslininkė Saoirse O‘Toole. Jei planuojate kaip pietų užkandį pasirinkti obuolį, pasistenkite vėliau vakare nebevalgyti nieko rūgštingo“, rekomendavo ji.

Mokslininkai nustatė, kad asmenys, du kartus per dieną tarp valgymų atsigeriantys vandens su citrinos griežinėliu ar karštos vaisinės arbatos, daugiau nei 11 kartų labiau rizikuoja susidurti su vidutinio rimtumo ar itin rimta dantų erozijos problema. Tiesa, šis bauginantis skaičius sumažėja perpus, jei tokių gėrimų vartojama kartu su maistu. Vertėtų nepamiršti, kad becukriai gaivieji gėrimai ne ką mažiau pavojingi dantų erozijos prasme nei cukrumi saldinti jų atitikmenys. Maža to, actas ir marinuoti maisto produktai taip pat skatina erozijos atsiradimą.

Gėrimai, kurie yra rūgštingi: alkoholis, vaisinės arbatos, skanintas vanduo, vaisvandeniai, dietiniai gėrimai, saldinti gėrimai.

Gėrimai, kurie nėra rūgštingi: vanduo, arbata, kava, pienas.

Anot „The British Dental Association“ organizacijos sveikatos ir mokslo komitetui vadovaujančio Russo Ladwa, su maistu vartojami rūgštingi gėrimai dantims daromą žalą minimizuoja, nes kramtant maistą išsiskiria daugiau šarminių seilių, skiedžiančių rūgštingus maisto produktus ir gėrimus.

„Galėtume sumažinti neigiamą tokių gėrimų daromą poveikį vartodami jų greitai, nesiurbčiodami ilgą laiką ir gerdami kartu su maistu“, rekomendavo specialistas.

Dar vienas praktiškas patarimas – rūgštingų gėrimų vartoti pro šiaudelį ir tokiu būdu apsaugoti dantis nuo kontakto su juos nepalankiai veikiančiomis medžiagomis. Be to, anot R. Ladwa, vanduo, maistingieji gėrimai, pavyzdžiui, pienas ir neutralizuojamuoju poveikiu pasižymintys maisto produktai, pavyzdžiui, sūris vartojami po rūgštingo maisto ar gėrimų taip pat padeda išvengti didesnių bėdų.

Faktai apie dantų eroziją

Erozija – tai laipsniškas kietųjų dantų audinių dilimas dėl cheminių procesų, kuriuos sukelia ne bakterijos.

Maisto produktų ar gėrimų rūgštingumas pavojingesnis nei jų saldumas (cukrumi mintančios bakterijos gali sukelti dantų puvimą, bet ne eroziją).

Mityba, gyvenimo būdas, aplinka bei vartojami vaistai kartais erozijos atsiradimo riziką gali padidinti.

Dantų pastos ar skalavimo skysčio, kurių sudėtyje yra fluoro junginių, naudojimas ir mitybos raciono korekcijos gali sumažinti dantų erozijos pavojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)