„Mėšlungio atsiradimo priežastys yra įvairios. Viena iš dažniausiai pasitaikančių – mineralų disbalansas. Taip nutinka, kai su maistu gaunama per mažai magnio, kalio, kalcio arba šių mineralų staiga netenkama“, – pranešime žiniasklaidai sako vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkas Deimantas Auškalnis.

Deimantas Auškalnis

Pasak jo, elektrolitų gali pritrūkti gausiai prakaituojant, viduriuojant, sergant lėtinėmis ligomis ar dėl netinkamos mitybos. Būtent vasara – tas laikas, kai daug dažniau kankina mėšlungis, dėl karščio su prakaitu netenkama daug naudingų mineralų, didesnis pavojus kyla ir aktyviai sportuojant. Įtakos pasikartojantiems raumenų spazmams taip pat turi kofeino ar nikotino vartojimas, per mažas kasdien išgeriamo vandens kiekis.

Vaistininkas priduria – mėšlungio priežasčių gali būti ir daugiau. Neretai jis kamuoja dėl kraujotakos sutrikimų, kraujagyslių susiaurėjimo, venų varikozės.

Mėšlungis neretai sutraukia ir išsimaudžius šaltame vandenyje, aktyviai sportuojančius, kai raumuo nespėja atsistatyti po patirto didelio fizinio krūvio, taip pat vartojančius, tam tikrus vaistus ar sergančius, kai kuriomis ligomis, pavyzdžiui, cukriniu diabetu, hipotiroze. Tiesa, mėšlungio rizika padidėja ir pasyvaus gyvenimo būdo mėgėjams. Kai kūno pozicija nekeičiama, sėdima ilgai vienoje padėtyje

Daugiau nei tik nemalonus potyris

„Daugelis mėšlungio nesureikšmina, tačiau į jį nereikėtų žiūrėti pro pirštus, mat, jis gali įspėti ne tik apie mikroelementų trūkumą, bet ir apie daug rimtesnes ligas, pavyzdžiui, venų varikozę, skydliaukės sutrikimus, išsėtinę sklerozę, cukrinį diabetą“, – perspėja vaistininkas. Pasak jo, jei mėšlungis pasireiškia dažnai reikėtų sunerimti ir pasikonsultuoti su gydytoju, atlikti tyrimus.

Vaistininko D. Auškalnio teigimu, mėšlungis dažniausiai kamuoja vyresnio amžiaus žmones, dėl sumažėjusios raumenų masės, taip pat besilaukiančias moteris, dėl padidėjusio kūno skysčio tūrio – taip atsiranda didesnis elektrolitų poreikis.

Mėšlungis dažniau ištinka fiziškai aktyvius žmones, dėl dehidratacijos ir mineralų disbalanso bei žmones, kurie serga skydliaukės, nervų, kepenų, kasos ligomis.

Kaip sau padėti ištikus mėšlungiui?

Užklupus mėšlungiui, vaistininkas rekomenduoja, pasistengti ištiesti sutrauktą raumenį.

Mėšlungis

„Jei stovint sutraukė kojos raumenį geriausia visiškai ant jos atsistoti, o jei tai nutiko sėdint, reikėtų ištiesti koją ir lenkti pėdos pirštus į save“, – rekomendacijomis dalinasi ekspertas. Anot jo, tai padės ištempti mėšlungio paveiktą raumenį, greičiau jį atpalaiduoti ir nemalonus pojūtis nuslops.

Be viso to, D. Auškalnis įvardija dar kelis būdus, kurie gali padėti numalšinti šį nemalonų pojūtį – galima kelis kartus įgnybti į skaudamą vietą, daryti masažą, naudoti įvairius šildomuosius ar šaldomuosius kompresus, tepalus.

Tiesa, jei mėšlungis atsirado dėl elektrolitų disbalanso, vaistininkas rekomenduoja, atstatyti jų stygių organizme vartojant maisto papildus, kurių sudėtyje yra elektrolitų ir magnio, kuris ypač svarbus kovojant su šiuo negalavimu.

„Vis dėlto siekiant išvengti nemalonių pojūčių geriausia užbėgti įvykiams už akių ir pasirūpinti, kad organizmui netrūktų skysčių ir maisto medžiagų, pasirūpinti visaverte bei subalansuota mityba, palaikyti pakankamą elektrolitų ir vitaminų balansą, ypač magnio, kalio, kalcio, geležies, vitaminų B, D ir E“, – patarimais dalinasi D. Auškalnis. Be viso to, tiek magnis, tiek kalis yra naudingas širdies bei nervų sistemos veiklai.

Jo teigimu, svarbu reguliariai mankštinsi, kasdien atlikti tempimo pratimus. Reikėtų avėti patogią avalynę, nešioti laisvesnius rūbus. „Jei mėšlungis nesusijęs su fizine veikla, vartojant magnio, kalcio, kalio, geležies ir vitaminų B, D, E preparatus nepraeina, pasireiškia raumenų silpnumas, atsiranda skausmas, tinimas, paraudimas, tuomet būtina kreiptis į gydytoją“, – sako vaistininkas D. Auškalnis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją