Įtraukti speneliai gali būti įgimta arba ilgainiui atsirandanti ypatybė.

Šis reiškinys būdingas tiek moterims, tiek vyrams. Kartais įtraukti gali būti ne abu, o tik vienas spenelis.

Iš pat pradžių būtina paminėti, kad įtraukti speneliai tikrai nėra priežastis sunerimti. Jie nebūtinai kelia sunkumų ir maitinant krūtimi, kadangi kūdikis gali apžioti visą areolę.

Vis dėlto kartais problemų maitinant krūtimi gali kilti – tai priklauso nuo spenelių įsitraukimo laipsnio. Tam tikrais atvejais maitinti krūtimi dėl šios priežasties gali būti neįmanoma, rašoma svetainėje medicalnewstoday.com.

Toliau glaustai aptartos spenelių įsitraukimo priežastys, maitinimo krūtimi esant šiai fiziologinei būklei ypatumai, tokių spenelių jautrumas ir probleminių atvejų koregavimo galimybės.

Ar įtraukti speneliai – normali fiziologinė būklė?

Įtraukti speneliai – tai tikrai normalus spenelių formos tipas. Jokio pagrindo nerimauti ši būklė paprastai nesuteikia, todėl ir jokios procedūros jai koreguoti, pasak medikų, dažniausiai nereikalingos.

Gydymas gali būti rekomenduojamas tais atvejais, jei sunerimti verčia spenelio įsitraukimo priežastis – krūtyje besiformuojantis auglys arba uždegimas.

Nustatyta, kad bent vieną įtrauktą spenelį turi 2–10 proc. moterų. Minėtina, kad vyrų su įtrauktais speneliais taip pat pasitaiko.

Kartais klaidingai manoma, kad įtraukti speneliai neišvengiamai kelia sunkumų maitinant krūtimi. Vis dėlto nereikia pamiršti, kad tam tikru būdu stimuliuojami speneliai gali iškilti, be to, žindomas kūdikis gali apžioti visą areolę. Pasitaiko, kad po maitinimo krūtimi speneliai tampa mažiau įtraukti.

Kaip eliminuoti įtrauktų spenelių fenomeną

Priežastimi pakeisti spenelių formą gali būti baimė negalėti maitinti krūtimi arba tiesiog estetiniai sumetimai. Toliau nurodyta keletas metodų, kaip tai padaryti, tiktai prieš juos mėginant, būtina pasitarti su gydytoju.

Hoffmano technika. Tai tam tikri rankomis atliekami spenelį stimuliuojantys judesiai, kuriuos gali atlikti pati moteris. Abiejų rankų nykščiais reikia suimti spenelį ties pagrindu, o tada atsargiai kelis kartus suspausti ir atleisti. Taip darant spenelis turėtų iššokti. Po kiek laiko jis vėl įsitrauks, lemia individualios žmogaus savybės.

Įsiurbiantieji įtaisai. Tai yra neinvazinės priemonės speneliams „ištraukti“.

Auskarai. Į spenelį įvertas auskaras padės speneliui likti iškilusiam.

Kosmetinė chirurgija. Spenelio formą galima pakoreguoti ir tam tikromis chirurginėmis procedūromis. Kad ir kokią procedūrą gydytojas parinktų, pagrindinis jos tikslas visada turėtų būti išlaikyti įprastą spenelio jautrumą, nepalikti pastebimų randų ir nepažeisti pieno latakų.

Kas lemia spenelių įsitraukimą?

Kai kurių žmonių speneliai įtraukti iš prigimties, todėl toks įtraukimas vadinamas įgimtu. Tačiau kartais spenelių forma pakinta vėliau, ir tai yra įgytas spenelių įsitraukimas.

Įgyto įsitraukimo atvejai kartais tampa nuorodomis į kokią nors medicininę problemą, pavyzdžiui, krūties audinio uždegimą. Pastebėjus, kad įprastai iškilus spenelis per palyginti trumpą laiką įsitraukė, reikėtų kreiptis į gydytoją.

Tarp medicininių priežasčių, lemiančių spenelio įsitraukimą, galima paminėti mastitą (pienliaukės uždegimas), latako ektaziją (neįprastas latako išsiplėtimas), po areole susiformavusį pūlinį, komplikacijas po krūties operacijos, krūties vėžį ir kt.

Krūties vėžį, be įtraukto spenelio, nurodo ir kiti simptomai, todėl bet kokie krūties išvaizdos pokyčiai turėtų būti laikomi priežastimi kreiptis į gydytoją.

Spenelio įtraukimo lygiai

Spenelio įtraukimo lygį lemia įtraukimo laipsnis ir spenelio mobilumas. Iš viso išskiriami trys toliau apibūdinti lygiai.

1 lygis. Priversti spenelį iškilti asmuo gali pats ir tai nesukelia jokių sunkumų. Taip išstumtas spenelis kurį laiką lieka iškilęs. 1 lygio įtraukti speneliai didelių žindymo problemų paprastai nesukelia.
2 lygis. Savarankiškai „ištraukti“ spenelį taip pat dar galima, tik jau daug sunkiau, be to, toks spenelis linkęs vėl įsitraukti, todėl gali sukelti sunkumų maitinant krūtimi.

3 lygis. Savarankiškai išstumti spenelio beveik neįmanoma. Maitinimas krūtimi tokiu atveju gali būti ypač sudėtingas arba neįmanomas.

Maitinimo krūtimi ypatumai

Nors įtraukti speneliai gali tapti iššūkiu maitinti savo kūdikius krūtimi norinčioms moterims, nevalia pamiršti, kad kūdikiui apžiojus visą areolę spenelis atsiduria prie jo gomurio, todėl žindymas turint įtrauktus spenelius tikrai nėra užgintas.

Iškilti speneliams neretai gali padėti tam tikra jų stimuliacija.
Įsidėmėtina, kad nėštumo laikotarpiu ir pradėjus maitinti krūtimi speneliai gali natūraliai darytis iškilūs.

Kokią įtaką įsitraukimas turi jautrumui?

Spenelių jautrumas – individuali kiekvieno asmens savybė. Vis dėlto įtraukti speneliai gali būti ne ką mažiau jautrūs nei iškilūs. Taigi, spenelių forma neturi jokios įtakos jų jautrumui.

Kada reikia kreiptis į gydytoją

Dažniausiai įtraukti speneliai jokių rūpesčių kelti neturėtų – ypač jei tokia jų būsena įgimta.

Į gydytoją derėtų kreiptis tada, jei įsitraukia iš prigimties iškilūs speneliai. Pokyčiai, ypač įvykstantys ganėtinai greitai, gali signalizuoti apie kokią nors ligą.

Santrauka

Įtraukti speneliai paprastai nelaikomi žmogaus sveikatos problemų indikatoriumi, todėl kokio nors nerimo kelti neturėtų. Tai gana įprastas reiškinys. Laikinai jį galima pašalinti stimuliuojant rankomis. Ilgalaikių pokyčių norintys asmenys gali kreiptis į kosmetinės chirurgijos specialistus.

Pastebėjus kokių nors spenelių formos, dydžio, tekstūras ar panašių pasikeitimų, būtina kreiptis į gydytoją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)