Galiausiai, masažai vertinami dėl jiems būdingų atpalaiduojamųjų savybių, naudingų ne tik fizinei, bet ir psichinei žmogaus būklei – šių dienų visuomenei tai ypač aktualu.

Tam, kad masažų pagalba būtų pasiekiamas norimas rezultatas, svarbu pasirinkti ne tik tinkamą masažo rūšį, tačiau ir kvalifikuotą jį atliekantį specialistą. Mėgėjiškas masažas gali kelti ne mažesnę riziką nei kitos, neprofesionaliai atliekamos, medicininės procedūros.

Pasekmės: nuo kraujosrūvų iki galūnių nejautros

„Lietimo ar glostymo principu atliekami savimasažai yra puiki raminanti priemonė, tačiau esant rimtesnėms sveikatos problemoms, patartina kreiptis pas specialistą, turintį reikalingas žinias bei praktinę patirtį“, - patikina masažo kabineto „Medisona“ vadovas, masažuotojas Linas Bagdonas.

Ilgesnę nei 20 metų patirtį masažavimo srityje sukaupęs L. Bagdonas sako, jog masažų pagalba galima tam tikras sveikatos problemas panaikinti, kitas – pristabdyti, tačiau lygiai taip pat masažais galima ir pabloginti sveikatos būklę.

„Gydomojo masažo centro“ vadovas, masažuotojas Egidijus Jakimavičius teigia, jog darbo praktikoje dažnai susiduria su pacientais, kuriems neprofesionaliai atlikti masažai yra sukėlę ir rimtesnes kūno traumas. „Tokių atvejų, kuomet pasitvirtina procedūros rizika sveikatai, yra nemažai, - pasakoja E. Jakimavičius.

Pavyzdžiui, vienai merginai masažo metu buvo užspaustas stuburo slankstelis, tai sukėlė kūno raumenų spazmus, dalinę rankos nejautrą. Galiausiai jai teko visą mėnesį reabilituotis, kol atsistatė įprasta fizinė būklė.“ Specialistas papildo, jog stuburo sritis yra ypač jautri – netinkamai užspaustas slankstelis gali sutrikdyti kraujotaką, ar netgi nulemti kūno galūnių nejautrą.

E. Jakimavičius pasidalina ir kitu panašaus atvejo pavyzdžiu, kuomet žmogus dėl masažo metu patirtos traumos buvo išvežtas į ligoninę, kur buvo diagnozuota, jog dėl netinkamai atliktos kūno vibracijos (tam tikro judesio metodo) masažo metu, pasislinko akmenys inkstuose. Pasak masažuotojo, neteisingai atliekamos kūno vibracijos inkstų srityje, pacientams, sergantiems akmenlige, dažnai sukeliamos komplikacijos, inkstų akmenims pasislenkant iki šlapimtakio.

„Žmonės, neturintys medicininio išsilavinimo, nelabai gali žinoti, kurios masažo metodikos gali kelti kraujo spaudimą, kurios – mažinti,“ - apie galimą riziką lankantis pas neprofesionalų masažuotoją kalba ir L. Bagdonas. Tokie „specialistai“ gali nesuprasti, kodėl, pavyzdžiui, kai kurios kūno vietos po masažo tampa jautrios, arba kaip masažuoti pacientą, turintį širdies stimuliatorių, arba koks masažas galimas nėščiosioms.“

Rizikingiausi masažai: apie pavojų nutylima

Tūkstantmečius siekiančios masažo tradicijos ir ilgalaikis jo praktikavimas įvairiose pasaulio kultūrose lėmė masažo terapijos įvairumą ir universalumą. Šiandien būtų sunku suskaičiuoti visas masažo rūšis ir tipus, tačiau masažuotojas E. Jakimavičius tvirtina, jog didžiausią riziką sveikatai kelia japoniški masažai.

„Atliekant japonišką masažą, pacientas yra paguldomas ant čiužinio. Minkštas pagrindas, beje, kelia daug didesnę traumų riziką. Pastebiu, jog labai populiaru nuvykus į kokią svečią šalį, pavyzdžiui, Tailandą, už minimalų užmokestį masažuotis pas vietinį „specialistą“, - pasakoja E. Jakimavičius. Tačiau japoniško masažo kvalifikuotų specialistų yra labai mažai, nors turizmo traukos vietose japoniško masažo paslaugas siūlo bene kiekvienas.“

Masažuotojas paaiškina, jog japoniškas masažas atliekamas energingais tempimo judesiais, todėl kelia didesnę nei įprasta riziką. „Aš taip pat mokiausi japoniško masažo technikos, tačiau tam, kad šis masažas būtų atliekamas teisingai, reikia skirti daug laiko. Nemanau, jog atsirastų daug žmonių, sutinkančių mokėti atitinkamą sumą už japonišką masažą, o ir masažuotojui reikia profesionalesnių įgūdžių, kad jį sąžiningai atlikti“, - teigia E. Jakimavičius.

Masažuotojas taip pat išskiria ir manualinę terapiją, kaip gilesnių masažavimo žinių reikalaujančią procedūrą: „Manualines procedūras taip pat rekomenduoju rinktis kuo atidžiau. Dabar, atrodo, visi stengiasi jas taikyti – ypač medikai, - apie metodo riziką sveikatai kalba E. Jakimavičius. Šiuo būdu galima lengvai sutraumuoti kūną. Praktikoje pasitaiko atvejų, kuomet sveikas žmogus, po manualinės terapijos, tampa vos ne suluošintas“.

Svarbiausia – neapsigauti

Nors masažai laikomi medicinine procedūra, dėl informacijos stokos viešojoje erdvėje, visuomenė vis dar atmestinai žvelgia į šių procedūrų galimą riziką sveikatai. Internete gausu skelbimų, kuriuose siūlomi įvairiausių tipų masažai, ne mažiau atsilieka ir grožio centrai, vis rečiau įsivaizduojami be masažo kabinetų. Gali susidaryti įspūdis, jog procedūros atlikimas nereikalauja ypatingo profesinio pasiruošimo, tačiau masažo specialistai teigia, jog renkantis masažuotoją, svarbiausia – įvertinti jo kvalifikaciją.

Kaip teigia E. Jakimavičius, ieškant tinkamo specialisto, verta pasikonsultuoti su keliais šios profesijos atstovais, įsitikinti jų profesionalumu: „Visuomet tikrinkite masažuotojų išsilavinimą. Dabar labai lengva padirbti dokumentus, rodančius kvalifikaciją, todėl svarbu atkreipti dėmesį, ar diplomas tikras ir tinkamas sveikatos priežiūros įstaigoms, ar masažo kabinetas, kuriame teikiamos paslaugos, yra sertifikuotas, turi licenciją“.

Moteris

„Kai teko ieškoti masažo specialisto savo klinikai, gavau virš 100 gyvenimo aprašymų, pretenduojančių užimti minėtą vietą, - patirtimi dalijasi L. Bagdonas. Tik keletas iš jų buvo su medicininiu išsilavinimu, leidžiančiu atlikti masažuotojo paslaugas. Likusieji – tik manantys, kad gali dirbti šį darbą. Tačiau pagal Sveikatos ministerijos akreditavimo tarnybos reikalavimus, tokie žmonės negali dirbti masažuotojais.“

E. Jakimavičius taip pat prisimena, kuomet į jo vadovaujamą masažo centrą atvyko dvidešimtmetė mergina, norinti įsidarbinti masažuotoja: „Atėjusi į darbo pokalbį, mergina išsitraukė gal 12 diplomų, neva rodančių jos kvalifikaciją. Ar įmanoma tokio amžiaus turėti tokį išsilavinimą? Akivaizdu, jog nelabai: užteko 2 minučių jos atliekamo masažo, kad įsitikinčiau, jog pademonstruotos „žinios“ nelabai ko vertos“.

L. Bagdonas, apibendrinamas problemą pataria, jog svarbiausia – pasirinkti tinkamą specialistą ne pagal jo išvaizdą ar kalbas, o pagal atliekamą darbą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)