Apie tai Žinių radijo laidoje „Sveikatos laikas“ buvo kalbama su gydytoju, ortopedu, traumatologu, „ARTRO“ klinikos vadovu Nerijumi Linkumi.

Jokiu būdu nedėkite spiritinio kompreso


Pasak gydytojo traumatologo, savaime aišku, kad būtinai kreiptis į skubią pagalbą reikia tada, jei nukritote ir nepasikeliate. Visgi, jei atrodo, kad viskas neblogai, reikia pažiūrėti į sąnarius, juos palankstyti – jei juda alkūnė, riešas juda, didelio skausmo nėra, galima pagalbą suteikti sau pačiam.

Tačiau būtina žinoti, kaip teisingai tai padaryti.

Visų pirma – sumuštą vietą reikia šaldyti, o galūnę laikyti šiek tiek pakeltą, vienodoje, stabilioje padėtyje.

„Žmonės daro didelę klaidą, nes uždeda spiritinį kompresą. Tada problema garantuota, nes spiritas sukelia šilumos efektą, galūnė tinsta, ją skauda, vietoje to, kad šaldytume ir stabdytume tinimą, padarome atvirkščiai“, – sakė N. Linkus.

Taigi, svarbu atminti, kad ant sumuštos vietos negalima dėti spiritinio kompreso, vietoje to – šaldyti. Bet ir šaldant svarbu nepersistengti.

Kelių skausmai

„Jokiu būdu nedėti ant nuogo kūno kažko šalto iš šaldymo kameros, prieš dedant šaldytą produktą, ant odos užsidėkite rankšluostį, kitaip oda gali nušalti. Palaikyti reikėtų 15–20 minučių, padaryti pertrauką, vėl pakartoti. Jei nieko neturite šalto, galima pakišti po šaltu vandeniu, tai padės numalšinti skausmą. Nieko blogo, jei skauda, išgerti tabletę nuo skausmo, nes tuo metu, kai susimuši, vyksta uždegimas, todėl vaistai suveiks ir priešuždegimiškai“, – patarė gydytojas traumatologas.

Kada kreiptis pagalbos?


Pašnekovas pasakoja, kad kai galūnė tinsta, judesiai tampa riboti, skauda priminti koją, geriau važiuoti į skubią pagalbą ir duoti apžiūrėti specialistui.

„Mano praktikoje buvo, kad atėjo mergina, papasakojo, kad žaidė, krito ir dabar truputį skauda. Užmečiau akį, pačiupinėjau, atrodo, visiškai nieko, bet dėl visa ko padarėme rentgeną. Tada paaiškėjo, kad yra lūžis. Kai sąnarys stambus, tai čiurna, kelias, nutikus traumoms aplink juos, geriausia kreiptis į specialistą, kad po to nebūtų rimtesnių problemų“, – apie netikėtus lūžius papasakojo N. Linkus.

Šaltis veikia kelias dienas, nors žinoma, šaldyti reikia su pertraukomis. Gydytojas sako, kad pirmą dieną šaldyti galima ilgiau, o vėliau tai daryti tik ryte ir vakare, arba pasivaikščiojus ir patinus galūnei. Sumušimai gali būti labai skausmingi ir ilgalaikiai, skausmas kartais užsitęsia net mėnesį, nors lūžių nėra.

Visgi, jei smarkiai skauda kelias dienas, situacija negerėja, reikėtų kreiptis į gydytoją.

Laidoje buvo paklausta ir apie gipsą, ar jis vis dar naudojamas, ir kokiais atvejais jo prireikia.

„Gipsas vis dar naudojamas ir yra nuostabi priemonė. Labai svarbu, kad su juo žmogus negali judinti galūnės, nes, jei uždedi kažkokį įtvarą, būtinai norėsis jį nusiimti, nusiplauti, kažką padaryti, bet jei yra lūžis, vos nusiėmus kaulai gali pasislinkti. Gipsas dedamas dažniau ant smulkių sąnarių, riešo, piršto, čiurnos, o kai trauma yra stambiuose sąnariuose, dažniausiai naudojamas įtvaras“, – paaiškino pašnekovas.

Sąnarių skausmas

Po traumos – kuo greičiau pradėti judėti


Gali atrodyti, kad sugijus galūnei, ją reikia tausoti, sėdėti namuose ir jokiu būdu neužsiimti fiziniu aktyvumu, kad trauma vėl nepasikartotų. Tačiau pasirodo, kad toks mąstymas – labai klaidingas.

„Dabar visa traumatologija nukreipta į tai, kad reikia kuo greičiau judėti. Ir aš esu šalininkas tos teorijos, kad imobilizaciją reikia laikyti kuo trumpiau, kuo anksčiau pradėti mankštas“, – sakė N. Linkus.

Pavyzdžiui, riešo lūžiui reikia 3–4 savaičių gipso nešiojimo, po to gipsą galima keisti į plastikinę langetę.

Pašnekovas pabrėžia – po traumos reikalinga reabilitacija, o viena iš jos rūšių yra kineziterapija.

„Sąnarys sutvertas judėti, o jei jis nejuda, ateityje bus problemų, arba jis sustings, arba sunyks kremzlė, raumenų jėga. Tai atstatoma labai sunkiai, todėl reabilitacija turi vykti kaip įmanoma greičiau

Su judesiu galima išspręsti daugelį problemų, jei jis naudojamas tinkamai. Tas pačias sąnarių problemas galima išspręsti judant, jei yra judesys, gerėja kraujotaka, sąnario mityba, geriau gija, tvirtėja raiščiai, žmogus gali toliau gyventi sveikas. Jei jis atsisėda ir nieko nedaro, problema garantuota“, – sakė gydytojas traumatologas.

Sąnarių problemos neatsiranda staiga, o dilimo procesai juose vyksta dešimtmečius. Tad atėjus gydytis nereikėtų tikėtis rezultato po pirmų kartų – gijimui reikia laiko, kineziterapijos ir kombinuoto gydymo, pavyzdžiui, šildymo vonelių, kurios gerai mažina skausmą.

„Sąnarys gali būti visiškai sudilęs, bet jei sumažinsime uždegimą, pakeisime sąnario terpę, nesvarbu, kad jis subyrėjęs, žmogus nebejaus skausmo, galės judėti ir gyventi su tokiu sąnariu. Pakeisti sąnarį ne visada išeitis, nes net ir po operacijos problema gali likti. Klubo sąnario protezavimo operacijos tikrai sėkmingos, tačiau ne su visais sąnariais taip pavyksta.

Pavyzdžiui, kelio sąnarys – kartais pakeitus gerai, o kartais ne. Esu matęs pacientų, kuriems pakeitė vieną kelio sąnarį, o kai atėjo laikas kitam, sako, kad darykime bet ką, kad tik nereikėtų jo keisti“, – pasakojo N. Linkus.

Sąnarių skausmas

Gydytojas pastebi, kad dabar atvyksta vis daugiau jaunų pacientų, besiskundžiančių sąnarių problemomis. O priežasčių tam yra daug – nejudėjimas, mityba, stresas, kuris itin stipriai veikia sąnarius.

Prieš važiuojant slidinėti, paruoškite kūną


Pasak gydytojo, žiemą ir pavasarį tenka priimti nemažai pacientų po slidinėjimo sezono. Jie kreipiasi dėl raiščių traumų, ypač kelių, pečių sąnarių. Slidinėjimo traumų priežastis gana paprasta – neparuoštas kūnas.

„Jei žmogus atsargus, pasirenka žemesnį kalną, paslidinėja valandą ir eina pailsėti, viskas gerai. Bet kai kurie išvažiuoja ir slidinėja nuo ryto iki vakaro, tada tikrai blogai.

Prieš išvažiuojant kelis mėnesius reikia intensyviau sportuoti, paruošti kūną dideliam krūviui. Jei visus metus nieko neveikei, tik dirbai sėdimą darbą ir ėjai į parduotuvę, o tada savaitei išvažiuoji į kalnus, organizmas apie tai praneš. Po dviejų dienų skaudės visus raumenis, o tada atsiranda didesnė traumų tikimybė“, – sakė gydytojas traumatologas.

Gydytojas pataria – jei nėra valios ir laiko prieš slidinėjimą gerai paruošti kūną, bent jau mėnesį iki kelionės pradėkite daryti pritūpimus, įtūpstus, šuoliukus – kiekvieną rytą skirkite 10 minučių tokioms treniruotėms.

„Nuo sėslaus gyvenimo būdo sąnariai tikrai kenčia, o kai gauna didelį krūvį, išlenda įvairios bėdos. Po to atvažiuoja pas mane ir sako, kad per savaitę slidinėjimo sudilo kremzlė – tai netiesa, tiesiog per tą savaitę kūnas parodė, kur jau buvo problema“, – kalbėjo N. Linkus.