Gydytojui Morozovui paklausus, ką geriau vartoti – žalią obuolį ar šviežiai spaustas obuolių sultis, dietologė sako, kad vienareikšmiško atsakymo, ką reikėtų vartoti, nėra. „Pagal sudėtį tarp įvardintų produktų skirtumo nebus, tačiau įsisavinimo prasme – bus. Greičiau įsisavinsime sultis – gliukozė greičiau pakils bei nusileis, taip pat ir sotumo jausmas. Valgant obuolį viskas vyks lėčiau – ilgiau virškinsime, ilgiau jusime sotumą,“ – pažymi E. Cikanavičiūtė. Laidoje gydytoja akcentuoja, kad tai, kas „lėta“ šiuo atveju yra gerai, nes lėtai virškinamas maistas suteikia stabilesnę ir subalansuotą energiją.

O kaip yra su cukraus ir medaus vartojimu? Ar tikrai medus yra geresnis už cukrų? „Sakyčiau, kad šie du produktai – apipinti begale mitų ir ypač dažnai sakoma, jog medus – ypač sveikas produktas. Pandemijos metu skleidžiama informacija, kad medus gali apsaugoti ir nuo COVID-19. Tačiau jeigu norime lyginti, turime žinoti, kad tiek cukrus, tiek medus turi labai panašų kiekį angliavandenių. Taip, medus turi mineralų, vitaminų, antioksidantų, bet tai – nėra dideli kiekiai. Tad, kaip benorėtume save „apgauti“, medų turime vertinti kaip cukrų,“ – sako dietologė.

Ar pavalgius deserto reikia skubėti pasportuoti, ar tikrai lietuviai suvalgo per mažai angliavandenių ir labai daug cukraus, kaip atskirti „geruosius“ angliavandenius – išgirsite Delfi TV laidoje „Sveiki! Su gydytoju V. Morozovu” šį antradienį 18.30 val.

Žiūrėkite naujausią laidą:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)