Apie tai Žinių radijo laidoje „Ekspertai pataria“ pasakojo mitybos specialistė, maisto studijos „Good Food Studio" įkūrėja Aiste Švetkauskė.

Vertingiausios uogos – augančios lietuviškuose miškuose


Pasak mitybos specialistės, labiausiai vertinamos tos uogos, kurios užauga vietoje, natūraliai gamtoje. Lietuvoje tai būtų mėlynės, bruknės, spanguolės, žemuogės – šios uogos itin naudingos organizmui.

„Be to, skiriasi ir jų spalvos. O kuo daugiau spalvų lėkštėje, tuo daugiau skirtingų mineralų ir skirtingų medžiagų gauname. Tai reiškia, kad mes turėtume palaikyti įvairovę valgant vaisius, uogas, daržoves, kad gautume kuo daugiau antioksidantų, mineralų, vitaminų. Visos uogos labai skanios ir vertingos, bet tos, kurios randamos natūraliai pas mus miške, yra vertingiausios“, – kalbėjo A. Švetkauskė.

Lietuviai pastaruoju metu itin pamėgo šilauoges, kurias nesunku užsiauginti ir savo sode. Pašnekovės teigimu, šilauogė yra be galo vertinga uoga – ji mažina uždegiminius procesus, gerina smegenų veiklą, stimuliuoja ląstelių išvalymą, atnaujina odą, mažina oksidacinį stresą, sulėtina senėjimą.

Tačiau mitybos specialistė ragina nepersistengti ir su šia uoga.

„Kai mums pasako, kad kažkas labai vertinga, bėgame pirkti ir valgome kilogramais, be to, dar ir skanu, saldu. Bet nereikia persistengti, nes ir uogose, ir vaisiuose yra daug cukraus. Žinoma, juos reikia valgyti, bet neviršyti rekomendacijų. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja 400–500 g per dieną vaisių, uogų ir daržovių“, – sakė A. Švetkauskė.

Palangos maisto turgus

Geriausias būdas išlaikyti vitaminus – šaldymas


Uogas ir vaisius reikėtų rinktis kuo įvairesnius, šviežesnius, tačiau nepersivalgyti, mat nuo per didelio kiekio gali pakilti rūgštys ar kamuoti kiti nemalonūs simptomai.

„Atėjus vasarai norime kuo daugiau prisivalgyti vaisių ir uogų, kad prisirinktume vitaminų. Tačiau nepavyks jų prisirinkti metams į priekį“, – pasakojo mitybos specialistė.

Tada kyla klausimas, kaip išlaikyti šias gėrybes, kad naudos gautume ir pasibaigus jų sezonui. A. Švetkauskės teigimu, geriausia jas yra užšaldyti, nes taip išlaikoma daugiausiai naudingų savybių. Šaldyti reikėtų -18 laipsnių temperatūroje, greitai, tam skirtuose indeliuose. Atšildyti geriausia įdėjus į šaldytuvą.

Kaip vieną vertingiausių lietuviškų vaisių mitybos specialistė pamini slyvą, tačiau ji turėtų būti šviežia, nes džiovintose yra pridėta nemažai cukraus.

„Pastebiu, kad vasarą žmonės iš savo derliaus pradeda spausti sultis. Taip labai lengva suvartoti daug cukraus, nes stiklinę sulčių pagamintume iš saujos vaisių ir uogų. Išgerti tokį kiekį lengva, o suvalgyti jau būtų sunkiau, todėl reikia nepiktnaudžiauti“, – sakė mitybos specialistė.

Palangos maisto turgus

Tad per dieną reikėtų suvalgyti porą vaisių.

Vasarą itin mėgstamas ir dažnai valgomas yra arbūzas. Pasak mitybos specialistės, jame daug cukraus, vandens, taip pat ir vertingų medžiagų, bet prieš valgant reikėtų prisiminti kelias taisykles. Geriausia pirkti neprapjautą arbūzą, o jei norite supjaustyto, atidžiai apžiūrėkite, ar jis nėra pastovėjęs. Parsinešus namo jį reikėtų nuplauti, o laikyti šaldytuve, kad nesidaugintų bakterijos.

Ar uogienės – sveika?


Vaikystėje, prisirinkus uogų ar vaisių, dauguma eidavo virti uogienių, į kurias įberdavo kalną cukraus. Tikriausiai ne vienas prisimena, kaip vėliau tas uogienes valgydavo šaukštais tiesiai iš stiklainio. Visgi ar toks maistas yra sveikas?

Pasak mitybos specialistės, seniau vaikai gaudavo daug mažiau saldumynų nei dabar, o saldainių namuose kasdien tikrai nebūdavo. Cukraus suvartojama būdavo mažiau, tad ir uogienės žalos nepridarydavo. Visgi dabar laikai pasikeitė, o saldainius vaikai gauna kone kasdien.

Uogienė

„Uogienės man primena vaikystę, todėl jas verdu dar ir dabar. Tačiau dedu daug mažiau cukraus ir laikau šaldytuve, kad nesugestų. Kai kurie pelėsį nuo paviršiaus nugraibo ir valgo toliau, tačiau taip daryti negalima – visoje uogienėje jis jau pasklidęs“, – sakė A. Švetkauskė.

Ta pati taisyklė galioja ir su supelijusiais vaisiais ar uogomis – nereikėtų jų išpjaustyti, supelijusį vaisių reikia išmesti.

Vienas iš populiarių daržovių išsaugojimo būdų yra marinavimas. Visgi marinuotos daržovės nėra sveikos, nes marinuojant dedamas actas ir cukrus. Tuo metu daržovių rauginimas yra labai sveikas.

„Raugintose daržovėse yra labai daug gerųjų bakterijų. Todėl rekomenduoju užsiimti arba šaldymu, arba rauginimu. Rauginti galima ne tik kopūstus ar agurkus, bet ir kitas daržoves, paprikas, avinžirnius“, – kalbėjo pašnekovė.