Viena iš pagrindinių priežasčių yra ta, kad žmonės nemoka tinkamai saugoti maisto ir jis sugenda greičiau, negu turėtų. „The Telegraph“ svetainė siūlo išmėginti šiuos patarimus, kaip ilgiau išsaugoti produktus šviežius.

Svogūnai

Svogūnų galvutes laikykite senose švariose pėdkelnėse – jos leis cirkuliuoti orui. Virš kiekvieno svogūno suriškite mazgą, kad svogūnai nesiliestų. Pakabinkite svogūnus vėsioje ir tamsioje vietoje – taip jie išsilaikys iki aštuonių mėnesių. Nelaikykite svogūnų šalia bulvių, nes kitų daržovių išskiriamos dujos skatina gedimo procesus.


Uogos

Nuplaukite uogas vandens ir acto mišiniu (viena dalis acto ir trys dalys vandens) – tai neleis joms pelyti ir suminkštėti. Gerai perskalaukite uogas švariu vandeniu ir nusausinkite – geriausia virtuviniu rankšluosčiu išklotoje salotų džiovyklėje. Laikykite uogas šaldytuve, virtuviniu rankšluostuku išklotame inde su dangčiu.

Avokadai

Nesuvalgytoje avokado puselėje palikite kaulą, pjūvio vietą apšlakstykite citrinos sultimis ir suvyniokite avokadą į maistinę plėvelę, kad ji priliptų prie prapjauto paviršiaus. Kitas būdas: į plastikinę dėžutę įberkite saują pjaustytų svogūnų ir padėkite ant jų avokado puselę žieve į apačią. Dėžutę uždarykite. Anot šio laikymo metodo teorijos, svogūnų dujos neleidžia avokadui gesti.

Obuoliai

Posakis, kad vienas supuvęs obuolys sugadina visą maišą obuolių, yra teisingas. Etileno dujos, kurias išskiria sugedęs obuolys, skatina kitų obuolių nokimą, o paskui – gedimą. Pašalinkite iš obuolių pernokusius ar pažeistus vaisius, panaudokite iš jų, ką galite, o sugedusias vietas išmeskite.

Bananai

Šis bananų saugojimo būdas atrodo įtartinas, bet sako, kad jis yra veiksmingas. Kad bananai ilgiau negestų, suskaldykite jų kekę ir apvyniokite kotelius maistine plėvele. Anot teorijos, būtent pro kotelius išsiskiria daug etileno dujų, spartinančių nokimo ir gedimo procesus.

Sūris

Nevyniokite sūrio į maistinę plėvelę: ji skatina bakterijų dauginimąsi, neleidžia sūriui kvėpuoti ir priverčia jį absorbuoti plastiko kvapus bei chemines medžiagas. Idealiausia būtų sūrį suvynioti į kelis sluoksnius sviestinio popieriaus, perrišti virvele ir laikyti šaldytuve. Kieti ir punskiečiai sūriai tinka šaldymui: sukapokite juos 250 – 300 g gabaliukais, įvyniokite į maistinę plėvelę ir laikykite šaldiklio kameroje. Atšildytas sūris iš šaldiklio gali būti trapus ir sausokas, tačiau jo aromatas bus toks pat, kaip ir šviežio.

Kiti pieno produktai

Aukštos kokybės sviestą, pieną, jogurtą ir grietinėlę taip pat galima užšaldyti. Sviestą supjaustykite mažesnėmis porcijomis, kiekvieną jų suvyniokite į maistinę plėvelę ar foliją ir laikykite šaldiklio kameroje. Šaldiklyje gerai išsilaiko ir pasterizuotas pienas bei riebi grietinėlė: supilstykite šiuos produktus į šaldymo indelius ir palikite maždaug 3 cm laisvos vietos plėtimuisi. Jogurtą taip pat galima užšaldyti, bet jis bus grūdėtas, todėl geriausiai tiks kepiniams. Visus šaldytus pieno produktus atšildykite šaldytuve.

Kiaušiniai

Užšaldyti kiaušinių su lukštais neįmanoma, tačiau galima šaldyti baltymus, trynius ar sudaužytus kiaušinius. Į baltymą, trynį ar sudaužyto kiaušinio turinį įberkite šiek tiek druskos ar cukraus, lengvai pamaišykite (tik neplakite), perkoškite pro sietelį ir išpilstykite į formeles ledukams. Užšaldykite, tuomet išimkite iš formelių ir laikykite šaldiklyje. Tokiu būdu užšaldyti kiaušiniai gali išsilaikyti metus.
Kaimiški kiaušiniai

Žalumynai

Sukapokite šviežius žalumynus, įpilkite į juos alyvuogių aliejaus ir supilstykite juos į ledukų formeles. Kai žalumynai užšals, išimkite juos iš formelių ir laikykite šaldiklyje.

Vaisiai ir daržovės

Jei turite daug daržovių ir vaisių ir matote, jog nespėsite suvartoti jų šviežių, drąsiai viską užšaldykite. Daržoves supjaustykite, nuplikykite verdančiu vandeniu ir sudėkite į šaldymo maišelius.

Šparagai ir laiškiniai svogūnai

Šparagus ir laiškinius svogūnus laikykite šaldytuve pamerktus tarsi gėlių puokštes. Nupjaustykite šparagų galus ir sukiškite juos į stiklainį su vandeniu nupjautais galais į apačią. Tą patį padarykite su svogūnų laiškais, tik į vandenį merkite baltuosius jų galus.

Salierai

Suvyniokite juos į aliuminio foliją ir laikykite šaldytuve, kad jie neprarastų traškumo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)