Viena iš pagrindinių priežasčių yra ta, kad žmonės nemoka tinkamai saugoti maisto ir jis sugenda greičiau, negu turėtų. „The Telegraph“ svetainė siūlo išmėginti šiuos patarimus, kaip ilgiau išsaugoti produktus šviežius.
Svogūnai
Svogūnų galvutes laikykite senose švariose pėdkelnėse – jos leis cirkuliuoti orui. Virš kiekvieno svogūno suriškite mazgą, kad svogūnai nesiliestų. Pakabinkite svogūnus vėsioje ir tamsioje vietoje – taip jie išsilaikys iki aštuonių mėnesių. Nelaikykite svogūnų šalia bulvių, nes kitų daržovių išskiriamos dujos skatina gedimo procesus.
Uogos
Nuplaukite uogas vandens ir acto mišiniu (viena dalis acto ir trys dalys vandens) – tai neleis joms pelyti ir suminkštėti. Gerai perskalaukite uogas švariu vandeniu ir nusausinkite – geriausia virtuviniu rankšluosčiu išklotoje salotų džiovyklėje. Laikykite uogas šaldytuve, virtuviniu rankšluostuku išklotame inde su dangčiu.
Avokadai
Obuoliai
Posakis, kad vienas supuvęs obuolys sugadina visą maišą obuolių, yra teisingas. Etileno dujos, kurias išskiria sugedęs obuolys, skatina kitų obuolių nokimą, o paskui – gedimą. Pašalinkite iš obuolių pernokusius ar pažeistus vaisius, panaudokite iš jų, ką galite, o sugedusias vietas išmeskite.
Bananai
Sūris
Nevyniokite sūrio į maistinę plėvelę: ji skatina bakterijų dauginimąsi, neleidžia sūriui kvėpuoti ir priverčia jį absorbuoti plastiko kvapus bei chemines medžiagas. Idealiausia būtų sūrį suvynioti į kelis sluoksnius sviestinio popieriaus, perrišti virvele ir laikyti šaldytuve. Kieti ir punskiečiai sūriai tinka šaldymui: sukapokite juos 250 – 300 g gabaliukais, įvyniokite į maistinę plėvelę ir laikykite šaldiklio kameroje. Atšildytas sūris iš šaldiklio gali būti trapus ir sausokas, tačiau jo aromatas bus toks pat, kaip ir šviežio.
Kiti pieno produktai
Aukštos kokybės sviestą, pieną, jogurtą ir grietinėlę taip pat galima užšaldyti. Sviestą supjaustykite mažesnėmis porcijomis, kiekvieną jų suvyniokite į maistinę plėvelę ar foliją ir laikykite šaldiklio kameroje. Šaldiklyje gerai išsilaiko ir pasterizuotas pienas bei riebi grietinėlė: supilstykite šiuos produktus į šaldymo indelius ir palikite maždaug 3 cm laisvos vietos plėtimuisi. Jogurtą taip pat galima užšaldyti, bet jis bus grūdėtas, todėl geriausiai tiks kepiniams. Visus šaldytus pieno produktus atšildykite šaldytuve.
Kiaušiniai
Žalumynai
Sukapokite šviežius žalumynus, įpilkite į juos alyvuogių aliejaus ir supilstykite juos į ledukų formeles. Kai žalumynai užšals, išimkite juos iš formelių ir laikykite šaldiklyje.
Vaisiai ir daržovės
Jei turite daug daržovių ir vaisių ir matote, jog nespėsite suvartoti jų šviežių, drąsiai viską užšaldykite. Daržoves supjaustykite, nuplikykite verdančiu vandeniu ir sudėkite į šaldymo maišelius.
Šparagai ir laiškiniai svogūnai
Šparagus ir laiškinius svogūnus laikykite šaldytuve pamerktus tarsi gėlių puokštes. Nupjaustykite šparagų galus ir sukiškite juos į stiklainį su vandeniu nupjautais galais į apačią. Tą patį padarykite su svogūnų laiškais, tik į vandenį merkite baltuosius jų galus.
Salierai
Suvyniokite juos į aliuminio foliją ir laikykite šaldytuve, kad jie neprarastų traškumo.