„Jaučiu, kad šios rūšies makaronuose yra daug skaidulų. Esu labai jautri maisto sudedamosioms dalims ir galiu pajausti, kad ingredientas yra labai kokybiškas, ekologiškas“, – sakė makaronų paragavusi moteris.

Mokslininkai mano, kad maisto produktai, pagaminti iš raukšlėtųjų žirnių, gali sumažinti cukraus šuolius kraujyje. Tad dabar tikslas iš žirnių miltų pagamintus produktus padaryti tokius pat skanius, kaip ir miltai, kurių yra duonoje ar pyraguose.

Žirniai

„Angliavandeniai yra pagrindinis krakmolo šaltinis, kurį žmonės gali vartoti savo mityboje. O angliavandenius galima suskirstyti į 2 kategorijas. Turime sudėtinguosius angliavandenius, kurie virškinami labai lėtai, ir turime lengvuosius angliavandenius, tai blogi angliavandeniai, kurie lemia nutukimą ir diabetą.

Vartojant lengvai virškinamus angliavandenius sukeliami dideli gliukozės šuoliai, išskiriamas itin didelis insulino kiekis. Dėl viso to priaugate svorio ir ilgainiui susergate 2 tipo cukriniu diabetu“, – sakė mokslininkė Katerina Petropoulou.

Žirniai.

Mokslininkų komanda jau bendradarbiauja su miltų gamintojais ir kuria sveikesnius, bet vis dar skanius maisto gaminius.

„Jei kam nors pasakysime, kad žirniai yra nuostabūs ir turi didelį poveikį sveikatai, visi žinome, kad jų vis tiek nevalgysite. Taigi, idėja yra panaudoti miltus kaip pagrindinį ingredientą ir įtraukti juos į įprastai vartojamus maisto produktus“, – sakė K. Petropoulou.

Daugiau nei ketvirtadalis Jungtinės Karalystės gyventojų kenčia nuo nutukimo. Ir, nepaisant daugelį metų vykdomų švietimo programų, 2 tipo diabetu, širdies ir žarnyno ligomis sergančių žmonių skaičius toliau auga ne tik Didžiojoje Britanijoje, bet ir daugelyje kitų pasaulio šalių.

Visą LNK Žinių reportažą galite rasti čia: