1. Didžiausia tikimybė, kad sildenafilio (viagros veiklioji medžiaga – DELFI) jums visiškai nereikia. Jeigu manote, kad be jo niekaip, suvartokite tabletę maždaug 1 val. prieš jūsų nuotykį. Jei neveikia, neskubėkite didinti dozės, palaukite dar valandą, tikrai suveiks.

Nepamirškite, kad jeigu sergate sunkia širdies liga; jei nesenai patyrėte insultą arba širdies smūgį; jei jūsų kraujospūdis žemas; jei sergate tam retomis paveldimomis akių ligomis be gydytojo leidimo nesavivaliaukite. Meilę galima išgyventi, o širdies ir kraujagyslių katastrofas ne visada.

2. Nepaisant to, kad hipertenzijos gydymo pradžioje nėra lengva susigyventi su gydymo šalutiniais poveikiais ir staiga sumažėjusiu kraujospūdžiu, tačiau gera kraujospūdžio kontrolė, kai arterinis kraujo spaudimas neviršija 140/90 mmHg, jums leis daugiau nuveikti meilės fronte negu aukštas kraujospūdis.

Atminkite, kad sekso metu kraujospūdis kyla ir pulsas dažnėja, todėl geriau tam ruoštis iš anksto.

3. Jeigu sergate koronarine širdies liga ar persirgote insultą, nepamirškite, kad svarbu išsaugoti tinkamą kraujo krešumą (aspirinas, klopidogrelis ar antikoaguliantai), normalų kraujospūdį, tinkamą cholesterolio koncentraciją ir pulsą apie 60 k./min.

4. Prieš lemtingą susitikimą neprisigerkite daug nuskausminančių vaistų. Negana to, kad jūs ir taip stengsitės demonstruoti lankstumą, skausmas gali būti likęs vienintelis stabdis, sulaikantis jus nuo kokio nereikalingo išnirimo ar lūžimo.

5. Jeigu tik galite, naudokite apsaugos priemones. Ir aš ne tik apie nėštumo planavimą. Nepaisant to, kad galvojate, kad esate visiškai švarūs, tačiau susimąstykite apie ŽIV, hepatito, sifilio, gonorėjos, chlamidijų, trichomonų ir kitų svarbių meilės sudedamųjų dalių poveikį jūsų neišvengiamai kasdienybei. Galvokite ne tik apie save, bet ir partnerį, kurį manote mylintys.

6. Patikėkite, kad sergant gripu ar kita kvėpavimo takų infekcija didelė rizika užkrėsti mylimą žmogų, netgi jeigu bučiniai neįeina į jūsų meilės programą. O mes sakome – plaukite rankas, venkite artimo kontakto, naudokite kaukes. Čia ir jums galioja. Laukite bent 4-5 dienas. Nepamirškite, kad laukimas ugdo meilės jausmą.

7. Mes, gydytojai, žinome įvairius savižudybių būdus. Netgi rūstūs chirurgai transplantologai susigraudina, kai bandydami gelbėti nelaimingą jaunuolį pralaimi. Stabtelkite – didžiausia tikimybė, kad jūsų meilė jus išgirs šiame pasaulyje. Tiesiog laukite.

Sielos audra nurims, o jūs išvysite krantą ir suvoksite, kad dėl meilės reikia ne mirti, o gyventi bet kokia kaina. Gal praeis 5 ar 10 metų ir meilė jus vieną dieną apkabins apdovanodama didesne laime negu galėjote suvokti.

***
Kas yra lytiškai plintančios infekcijos?

Lytiškai plintančiomis infekcijomis (toliau – LPI) dažniausiai užsikrečiama lytinių santykių (vaginalinių, oralinių arba analinių) metu. Buitiniu keliu, ypač laikantis higienos reikalavimų, LPI neužsikrečiama, informuoja Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC).

Dauguma LPI (sifilis, gonorėja, chlamidiozė ir kt.) yra pagydomos. Virusų sukeliamos infekcijos (ŽIV infekcija, herpesas, genitalijų karpos ir kt.) yra lėtinės ir neišgydomos, tačiau jų eigą galima kontroliuoti.

Užsikrėtus LPI, ligos požymiai ne visada atsiranda iš karto. Kartais jie pasireiškia po savaitės, mėnesio ar ilgesnio laiko, o kartais požymių visai nebūna.

Pagrindiniai LPI simptomai yra:

  • išskyros iš šlapimo – lyties organų (moterims jų pagausėja), jų spalva įvairi – nuo geltonai žalsvos iki permatomos;
  • skausmingas ar deginantis jausmas šlapinimasis;
  • baltos apnašos varpoje, vaginoje ar burnoje;
  • padidėję kirkšnių limfmazgiai;
  • skausmingumas kapšelyje, pilvo apačioje;
  • kraujo pasirodymas po lytinių santykių.

Kai kurios LPI gali neturėti simptomų, todėl jas tiksliai diagnozuoti galima tik specialiais tyrimais. LPI tyrimui atlikti imamas mėginys (paimama išskyrų) iš varpos, vaginos ar gimdos kaklelio, kartais iš burnos, išeinamosios angos. Kai kurioms infekcijoms (pvz. sifilio, ŽIV ir kt.) išsiaiškinti imamas kraujas iš venos.

LPI diagnozuoja ir gydo gydytojai. Pradėtą gydymo kursą visada reikia pabaigti, nors susirgimo simptomai gali išnykti anksčiau. Susirgus ar gydymo metu reikėtų vengti lytinių santykių. Po gydymo visada rekomenduojama pakartotinai atvykti pasitikrinti pas gydytoją.

Asmuo, užsikrėtęs LPI, kitus asmenis gali užkrėsti nuo užsikrėtimo momento, netgi neturėdamas jokių susirgimo požymių. LPI gydymas gali būti sėkmingas tik kartu gydant lytinį partnerį, todėl jį reikia informuoti apie susirgimą.

Lytiškai plintančių infekcijų profilaktika

Patikimiausias būdas išvengti lytiškai plintančių infekcijų – tai susilaikyti nuo lytinių santykių ar turėti ilgalaikius abipusiai monogaminius lytinius santykius su asmeniu, kuris žino, kad nėra infekuotas, informuoja ULAC. Riziką užsikrėsti lytiškai plintančiomis infekcijomis sumažina prezervatyvų naudojimas lytinių santykių (vaginalinių, oralinių, analinių) metu.

Neįprastos išskyros iš lyties takų, pūslelės ar opos, bėrimai, niežulys – tai signalas susilaikyti nuo lytinių santykių ir nedelsiant apsilankyti pas gydytoją.

Asmuo, vieną kartą persirgęs sifiliu, gonorėja, chlamidioze ir kt. LPI, gali užsikrėsti vėl.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)