„Maistas labai veiksmingas, tik žmonės tai pamiršo. Juk nešertumėte lenktyninio žirgo pyragu su kiauliena, tiesa? O mes tikimės būti sveiki ir gyvybingi, nesuvokdami, kad norint turėti skaisčią, švarią odą, spindinčias akis ir sveiką kūną, labai svarbu, ką valgome“, – teigia E. Peyton-Jones.

Nebevalgykite priklausomybę sukeliančių maisto produktų

Priklausomybę sukelia stipriai apdoroti maisto produktai, į kuriuose pridėta rafinuoto cukraus, druskos ir vadinamųjų blogųjų riebalų. Jie sukelia priklausomybę ir organizmas nori jų vis daugiau.

Priklausomybę maistui sunku įveikti. Mano taisyklė atsipratinat nuo tokio maisto – skirti savaitę už kiekvienus metus. Tarkime, jei jums – 36 m., o perdirbto cukraus valgote nuo 16 m., nusiteikite, kad nuo šios priklausomybės išsilaisvinsite per 20 savaičių nuo tada, kai nustosite jį vartoti.

Valgykite riešutų

Riešutai turi daug jaunystę padedančių išsaugoti medžiagų, jais galima pakeisti pieno produktus. Pavyzdžiui, vietoje karvės pieno vartokite riešutų arba kokių nors sėklų pieną. Paimkite stiklinę riešutų – migdolų ar anakardžių – ir išplakite trintuvu su dviem stiklinėmis vandens. Nerekomenduoju pirkti riešutų ar pan. pieno pakeliuose, nes juose bus arba cukraus, arba konservantų.

Riešutai – didžiulė privalumų ir skonių įvairovė. Manoma, kad per dieną suvalgant po kelis brazilinės bertoletijos riešutus atitolinsite plaukų žilimą, o pistacijos turi odą stiprinančių antiuždegiminių ypatybių.

Vartokite daug prieskonių ir prieskoninių žolelių

Stebiuosi, kad mes, vakariečiai, vartojame tiek nedaug prieskonių ir žolelių. Juose yra antioksidantų, jos turi antiuždegiminių ypatybių. Jos stiprina ląsteles, sąnarius, raumenis, kraujagysles, gerina kraują, stiprina vidaus organus (pankolis ir kuminas gerina virškinimą), suteikia spindesio akims, plaukams, stiprina nagus, gražina odą.

Prieš patiekdami troškinius, priberkite į juos petražolių, kalendrų, krapų ir kitų žalumynų. Dėkite žalumynų į sriubas, pripjaustykite į salotas.

Česnakai, ciberžolė, mėtos ir muskato riešutas – vieni iš veiksmingiausiai saugančių jaunystę, nes balansuoja hormonus, malšina uždegiminius procesus.

Kodėl svarbu, kokiu būdu gaminame valgį

Gaminant turi išlikti maksimalus kiekis maistingų medžiagų ir antioksidantų, kad gerai jaustumėmės, gražiau ir jauniau atrodytume.

Manau, sveikiausia produktus iš pradžių šiek tiek apkepti, o paskui įpilti skysčio ir troškinti. Taip išryškėja produktų skonis, nors pilama mažiau nei šaukštelis aliejaus (o tokio nedidelio kiekio pakanka įsisavinti riebaluose tirpstančius vitaminus A, D, E ir K).

20 maisto produktų, veiksmingiausiai saugančių mūsų jaunystę

Pomidorai

Valgykite sunokusius, raudonus pomidorus, nes juose daugiau likopeno – antioksidanto, kuris saugo ląsteles nuo žalingo poveikio, padeda jaustis ir atrodyti jauniau.

Kaip gaminti: žalius, troškintus, konservuotus – visi variantai geri.

Avokadai

Valgykite avokadų keturis kartus per savaitę, kad turėtumėte gražią odą, plaukus ir nagus. Avokaduose yra 25 gyvybiškai svarbios maistingosios medžiagos ir antioksidantai, iš kurių penki malšina uždegimus.

Kaip gaminti: sutrinkite avokadus į užtepą, įpjaustykite jų į salotas, dėkite į kokteilius, trintas sriubas ir pudingus.

Krienai

Esu didelė krienų gerbėja. Valgydama lašišą užsidedu nemažą kaušelį krienų, nes krienai – antioksidantai ir malšina uždegimą.

Kaip gaminti: Aštriausi – žali krienai. Sutarkuokite smulkia tarka, sumaišykite su natūraliu jogurtu, obuolių sidro actu arba tarkuotais obuoliais ir valgykite su žuvimi ar su ankštinėmis daržovėmis.

Agurkai

Agurkai – veiksmingiausias odos drėkiklis. Juose gausu silicio, kuris reikalingas jungiamajam audiniui (raumenims, raiščiams, sausgyslėms, kremzlės ir kaulams).

Kaip gaminti: įpjaustykite agurkų į salotas, spauskite sultis, dėkite į šaltas sriubas.

Agurkai

Ridikėliai

Vakariečiai neįvertina detoksikuojamųjų ridikėlių ypatybių ir per mažai jų valgo. Jei pajutote, kad reikėtų pasivalyti organizmą, valgykite ridikėlių. Juose mažai kalorijų, užtai daug ląstelienos ir jie puikiai malšina uždegimą.

Kaip gaminti: žali ridikėliai pagardins salotas, galima jų dėti kartu su kitomis daržovėmis į troškinį. Ridikėliai neutralizuos saldumą.

Pastarnokai

Pastarnokuose daug natūralaus cukraus, taip pat tirpios ir netirpios ląstelienos, kuri mažina cholesterolio kiekį kraujyje, gerina žarnyno veiklą.

Kaip gaminti: spauskite sultis ir pastarnokų kartu su kitomis daržovėmis (jie suteikia salsvumo ir kreminės konsistencijos), troškinkite, dėkite į sriubas.

Lapiniai kopūstai

Lapiniai kopūstai – vitaminų bomba, turbūt gardžiausias ir mažiausiai kaloringas būdas gauti kalcio.

Kaip gaminti: spauskite sultis, troškinkite, pakepkite ir troškinkite.

Moliūgai ir saldžiosios bulvės

Juose – didelis kiekis karotino ir antiuždegiminių medžiagų, jie reguliuoja kraujospūdį, saugo odos ir raumenų jaunystę.

Kaip gaminti: dėkite į sriubas, į troškinius, į rizotą ir pan.

Šiitake grybai (valgomasis dantenis)

Geriau valgykite ne įprastų, o šių grybų – jie turi jauninančių ypatybių. Šie grybai mažina cholesterolio kiekį kraujyje, padeda kovoti su infekcijomis ir ligomis.

Kaip gaminti: įdėkite į sriubas, troškinius, aštrius patiekalus ir omletus.

Kiviai

Jie tikri jaunystės saugotojai, kuriuose gausu vitaminų C, E, kalio, magnio ir dietinės ląstelienos. Kiviuose labai nedaug cukraus, todėl nuo jų cukraus lygis kraujyje stipriai nepadidės.

Kaip gaminti: valgykite žalius arba spauskite sultis.

Avinžirniai

Avinžirniuose daug baltymų ir mažai riebalų. Jie mažina cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje, juose daug geležies, molibdeno – mineralo, kuris padeda detoksikuoti sulfitus iš perdirbtų maisto produktų ir vyno. Avinžirniuose gausu ląstelienos ir folio rūgšties, jie sveiki žarnynui ir skatina optimalų ląstelių funkcionavimą.

Kaip gaminti: iš avinžirnių gaminamas užtepas, falafeliai, taip pat drąsiai dėkite avinžirnių į sriubas, troškinius, salotas.

Šparagai

Šparaguose gausu ne tik vitaminų ir mineralų, bet ir antivėžinių medžiagų bei amino rūgščių, kurios padeda detoksikuoti organizmą ląstelių lygiu. Šparagai – jaunystę saugantis šventasis Gralis. Jei vartojote alkoholio, šparagai sušvelnins padarinius kitą dieną ir apsaugos darbščias kepenų ląsteles.

Kaip gaminti: patiekite šparagus užkandžiui arba įpjaustykite į salotas.

Morkos

Morkose daug beta karotino ir kitų antioksidantų, saugančių nuo vėžio, širdies ligų, netgi nuo regėjimo sutrikimų, mažinančių cholesterolio lygį kraujyje.

Kaip gaminti: spauskite sultis valgykite žalias, dėkite į sriubas, įtarkuokite į duoną, kepkite pyragą. Pirkite ekologiškas morkas arba skuskite, nes žievelėje gali būti pesticidų.

Rėžiukai

Juose mažai kalorijų, užtai daug vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Šie tamsūs, kartoko skonio žalumynai šarmina organizmą, detoksikuoja, apskritai labai naudingi visam organizmui.

Kaip gaminti: įpjaustykite į salotas, spausdami sultis, galite užsiplikyti ir gerti arbatą.

Juodieji ir raudonieji serbentai

Serbentuose daug gama linoleno rūgšties, kuri labai naudinga odai.
Kaip gaminti: valgykite žalius su kokosų grietinėle, galite įsiberti į ledus. Užsišaldykite, kad turėtumėte žiemą, kai nebus šviežių serbentų.

Kokosų pienas

Jis stipriai šarmina organizmą, yra mineralų, gerųjų riebalų šaltinis, kurie kovoja su bakterijomis ir grybeliais.

Kaip gaminti: pirkite kokosų pieną skardinėse (tik ne liesą kokosų pieną, ne iš jo pašalinti gerieji riebalai), vartokite vietoje karvės pieno – su dribsniais, pilkite į sriubą, į karį ir pan.

Skumbrė

Skumbrėje, kaip ir kitose riebiose žuvyse (lašišoje, sardinėse, silkėje) – daug omega trys riebalų rūgščių, kurios mažina cholesterolio kiekį, saugo nuo širdies ligų ir vėžio, malšina sąnarių skausmą ir švelnina artrito simptomus (kadangi turi uždegimą malšinantį poveikį). Mažina depresijos simptomus, gerina nuotaiką.

Kaip gaminti: kepkite orkaitėje arba kepkite su pankoliais.

Kopūstai

Kopūstuose gausu antioksidantų, jie detoksikuoja, saugo ląsteles.
Kaip gaminti: valgykite žalius, raugintus. Dėkite į sriubas ir troškinius, iš raugintų kopūstų virkite sriubą.

Bolivinė balanda

Bolivinė balanda iš Peru – puikus baltymų šaltinis, jos puikiai tinka vengiantiems glitimo ir kviečių. Rekomenduoju jas, nes tai sėklos, o ne grūdai. Jose yra visos būtinosios amino rūgštys, taip pat gausu vitaminų, mineralų ir ląstelienos.

Kaip gaminti: Virkite košę, berkite į sriubas ir troškinius. Kepiniams galit naudoti bolivinės balandos miltus.

Granatai

Aštroko, karčiai saldaus skonio granatai malšina uždegimus, valo kraujagysles, saugo nuo širdies ligų ir virusinių infekcijų.

Kaip gaminti: dėkite į salotas, į padažus su mėsa, ar tiesiog valgykite vienus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (181)