„Dabar jaučiamas pacientų srautų, sergančių peršalimo ligomis, padidėjimas. Tiek iš gydymo įstaigų ateina, tiek ir pavieniai, kurie patys bando gydytis iki gydytojo, arba belaukiantys gydytojo vizito.

Tas išaugęs ligų kiekis, manau, priklauso dar labai nuo orų ir nuo to, kiek būna žmonės sociume“, – LNK žinioms sakė „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Lina Stočkutė-Plytnikė.

Vaistinėje žmonės rikiuojasi prie peršalimo simptomus lengvinančių vaistų lentynų. Dažnas skundžiasi galvos, gerklės, raumenų skausmu, aukšta temperatūra ir kosuliu.

„Tai yra normalu. Dabar turime šaltį, o kai buvo šlapia, drėgna, buvo virusams ir bakterijoms lengviau plisti“, – komentavo vaistininkė.

Pagal išduotų nedrabingumo pažymėjimo skaičių, sergamumas Lietuvoje nuo spalio iki lapkričio buvo ganėtinai tolygus. Tačiau gruodžio viduryje smarkiai kilo, o pirmųjų sausio dienų duomenys rodo, kad vien šiuo metu nedarbingumą turi 46,8 tūkst. žmonių.

Peršalimas

„Visada prasideda nuo rugsėjo mėnesio, ypač tada, kai vaikai išeina į mokyklas, darželius ir po truputėlį auga tas sergamumas“, – pastebėjo Karoliniškių poliklinikos gydytoja Dovilė Ilgūnienė.

Tad po mokinių atostogų nedarbingumo, anot Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovų, prašys dar daugiau žmonių.

„Yra šventinis periodas, daug žmonių atostogauja, vaikų atostogos. Tai nereiškia, kad mažiau žmonių serga, tiesiog yra mažiau besikreipiančių į sveikatos priežiūros įstaigas“, – komentavo NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus patarėja Greta Gargasienė.

Labiausiai pastaruoju metu žmonės serga koronavirusu. Remiantis Valstybės duomenų agentūros duomenimis, kasdien COVID-19 atvejų nustatoma po pusę tūkstančio. Būna dienų, kai per parą miršta po kleis žmones.

Tačiau, epidemiologai tikina, kad vien koronavirusu rūpintis ir pamiršti gripo tikrai nereikėtų, mat gripo pikas dar tik artėja.

„Tas vadinamas sergamumo gripu pikas dažniausiai stebimas sausio–vasario mėnesiais. Todėl nieko keista, kad susirgimo gripu atvejų buvo registruota mažiau, palyginti su COVID-19 ir kitomis kvėpavimo takų infekcijomis“, – paaiškino G. Gargasienė.

Elvyra Ramaškienė

Vaistininkai ir gydytojai jau dabar pastebi gripo paūmėjimą.

„Sergančių gripu yra. Jų buvo jau iki švenčių pavieniai atvejai. Manyčiau, kad šiek tiek daugėja jau. Dar nėra taip, kad sirgtų masiškai, šeimomis. Bet, matyt, jis įsisiūbuos“, – kalbėjo „Eurovaistinės“ vaistininkė Elvyra Ramaškienė.

„Mes matome ir gripą, ir koronavirusą. COVID-19 ligos atvejų tikrai pasitaiko, nemažai žmonių kreipiasi. Bet stebime ir pavienius pacientus, kurie kreipiasi su gripo simptomatika“, – teigė D. Ilgūnienė.

Vis dėlto vaistininkai džiaugiasi į Lietuvą atėjusia šalčio banga, mat ši stabdo virusų plitimą. O štai NVSC specialistai perspėja, kad net ir esant šalčiams saugotis reikia, mat dažniau užsidarę namuose, nevėdindami patalpų dar labiau rizikuojame pasigauti virusą.

Visą LNK žinių siužetą galite pamatyti čia: