Buvo atlikta apklausa, kokias priemones naudoja darbuotojai, o vėliau pasidomėta moksline vieno ar kito produkto poveikio puse, rašoma medicalnewstoday.com

Citrina ir medus

Vienos redakcijos darbuotojų apklausa atskleidė, kad net 62 proc. žmonių renkasi karštą gėrimą su citrina ir medumi. O 31 proc. renkasi karštą gėrimą su citrina. Tai rodo, kad žmonių tikėjimas citrinos ir medaus galia remiasi iš kartos į kartą perduodamomis žiniomis bei žiniasklaidoje skelbiama informacija.

Citrina yra dažnai naudojama ruošti gėrimus, nes joje yra gausu vitamino C. O susidomėjimas vitamino C galia gydant peršalimą stebimas nuo pat penktojo praėjusio amžiaus dešimtmečio. Nuo tada buvo atlikta nemažai klinikinių bandymų, tačiau jų rezultatai skiriasi.

Ankstesnių tyrimų išvadose teigiama, kad vitaminas C trumpina peršalimo trukmę. Dabar sutariama, kad šiuo požiūriu šis vitaminas nėra efektyvus. Visgi yra žmonių, kuriems vitaminas C gali būti naudingas vos tik pajutus peršalimo pradžią. Tai dirbantys sunkų fizinį darbą, dirbantys šaltoje aplinkoje, o taip pat tie, kurių organizme vitamino C kiekis yra žemiau rekomenduojamo lygio.

Deja, nėra jokių įrodymų, kad vitaminas C mažina gerklės skausmą.

Medus, virusai ir skausmas

Medus garsėja savo antimikrobinėmis savybėmis. Vienas mokslinis tyrimas parodė, kad šluotinio sėklučio (Manuka) medus efektyviai lėtina gripo viruso dauginimąsi.

Kalbant apie skausmą, medus daugiausia tyrinėtas tonzilektomijos kontekste. Ir tyrimai rodo, kad medus šiuo atveju yra efektyvus.

Medus

Kiti tyrimai sutelkė dėmesį į medaus naudojimą siekiant sumažinti kosulį, siejamą su peršalimu ar gripu. Keli klinikiniai bandymai parodė, kad medus šiek tiek apmalšina kosulį nakties metu, tad pagerėja vyresnių nei vienerių metų amžiaus vaikų miego kokybė.

Tad medus veikiausiai šiek tiek padeda numalšinti skausmą, o citrina prisideda prie spartesnio sveikimo.

Alkoholiniai gėrimai

Nors citrina ir medus yra aiškūs laimėtojai kovoje su gerklės skausmu, antroje vietoje atsidūrė alkoholiniai gėrimai. 31 proc. redakcijos darbuotojų sakė, kad karšti ar šalti alkoholiniai gėrimai sumažina jiems gerklės skausmą.

To priežastis svyruoja nuo „alkoholis dezinfekuoja mano gerklę“ iki „juk alkoholis yra anestetikas“.

Nors yra įrodymų, kad alkoholis naikina peršalimą ir gripą sukeliančius virusus, tačiau tai pasakytina tik apie alkoholinius rankų gelius ir kitokias alkoholio pagrindo dezinfekuojančias priemones bei pastiles, kurių sudėtyje yra alkoholio.

Alkoholis tikrai turi anestetinį poveikį, tačiau nėra mokslinių įrodymų, jog naudingosios savybės, kurias priskiriame įvairiems alkoholiniams mišiniams, tikrai sumažina gerklės skausmą. Tai grynos spėlionės.

Prieskoniai atsidūrė sąrašo pabaigoje. O 23 proc. Redakcijos darbuotojų sakė, kad imbieras yra efektyvi priemonė mažinant gerklės skausmą. Ir iš tiesų pastebėta, kad imbieras mažina skausmą.

Vieno tyrimo metu mokslininkai panaudojo kompiuterinio modeliavimo metodą, kad išsiaiškintų, ar imbieras gali užkirsti kelią gripo infekcijai, ypač H1N1 atmainai, kurie sukelia vadinamąjį kiaulių gripą. Mokslininkų komanda nustatė, kad imbiero aktyvioji medžiaga neleidžia virusui užkrėsti žmogaus ląstelių.

Česnakas, imbieras, citrina

Paskutinis gerklės skausmo malšintojų sąraše atsidūrė cinamonas, kurį paminėjo 8 proc. darbuotojų. Dauguma jų sakė, kad „tai paremta pabandymais ir skaitant apie cinamono savybes“.

Vienas mokslinis tyrimas parodė, kad cinamono eteriniame aliejuje rastas vienas komponentas stabdo A tipo gripo viruso plitimą. Tačiau nėra specifinių tyrimų, kurių tikslas buvo ištirti cinamono poveikį malšinant gerklės skausmą.

Verdiktas

Tam tikri šio nedidelio tyrimo rezultatai atitinka 2016 metais atlikto didelės apimties tyrimo išvadas.

Šis tyrimas parodė, kad 99 proc. žmonių peršalę vartoja vieną ar kitą naminę priemonę. Ir, kaip ir parodė redakcijos darbuotojų apklausa, medus buvo aiškus favoritas, nes 42 proc. tiriamųjų naudojo būtent jį.

Verta paminėti, kad visų redakcijos darbuotojų naudojamų naminių priemonių kovai su gerklės skausmu mokslinis pagrindas nėra labai tvirtas. Tačiau žinoma, kad bet koks karštas gėrimas gerai padeda malšinti gerklės skausmą.

Buvęs Kardifo universiteto Biomokslų mokyklos Peršalimo ligų centro direktorius profesorius Ronas Ecclesas labai paprastai paaiškino, kad karšti gėrimai, ypač karšti ir saldūs, padeda sutepti skaudančią gerklę ir taip palengvinti jos skausmą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)