Kaip pernai gruodžio pabaigoje žurnalistams yra sakiusi JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) direktorė Mandy Cohen, „žinome, kad COVID virusas ir toliau vis kinta. Vien per kelias pastarąsias savaites jis vėl pakito“.

CDC duomenimis, naujas koronaviruso variantas JN.1 sparčiai plito 2023 m. gruodį – pirmą žiemos mėnesį sudarė jau 44 proc. visų viruso atmainų Amerikoje. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) skaičiavimu, pernai gruodį JN.1 sudarė 27,1 proc. COVID-19 atmainų visame pasaulyje. Paminėtina, kad sparčiau minėta atmaina plito Danijoje, Ispanijoje, Belgijoje, Prancūzijoje, atvejų daugėjo Jungtinėje Karalystėje, Kinijoje, Indijoje, Australijoje ir Kanadoje.

JN.1 nuo savo pirmtako BA.2.86 skiriasi viena mutacija viruso spyglio baltyme, kuris yra itin svarbus viruso plitimui ir ląstelių užkrėtimui, o BA.2.86 variantas turi daugiau nei 20 mutacijų spyglio baltyme.

Dalis simptomų išlieka panašūs

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)