2022-aisiais Akreditavimo tarnyba nusprendė visu pajėgumu įdarbinti mokesčių mokėtojų pinigus. Šių metų sausio 31 dieną SAM pavaldžios įstaigos vadovė pasirašė įsakymą, kuriuo nurodė patikrinti 1375 odontologines įstaigas, nors ankstesniuose planuose šiems metams buvo numatytos tik 490 įstaigų patikros.

Toks VASPVT sprendimas priimtas po to, kai praėjusių metų lapkričio 23 dieną LR Seimas pritarė svarstyti Odontologų rūmų įstatymo projektą, numatantį sustiprinti odontologų bendruomenės savivaldą ir sugrąžinti šiuo metu Akreditavimo tarnybos vykdomas odontologų, burnos priežiūros specialistų bei odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigų viešojo administravimo funkcijas, t.y. licencijavimą.

„Kyla klausimas, ar tikslingai naudojami mokesčių mokėtojų pinigai ir ar kokybiškai bus patikrinta, kaip šios įstaigos laikosi licencijos sąlygų. Juk tam prireiks ne tik valstybės lėšų, bet ir gausių žmogiškųjų resursų.

Keista, kad toks didelis dėmesys rodomas tik odontologų bendruomenei, kadangi 2022-aisiais tikrinamų kitų medicinos įstaigų sąrašas nebuvo taip drastiškai išplėstas, jis apsiriboja 13 įstaigų, t.y. 100 kartų mažiau nei odontologinių įstaigų. VASPVT svetainėje pateiktais duomenimis 2021 m. buvo tikrinta 621 odontologinė įstaiga, kitų medicinos praktikos įstaigų apskritai planine tvarka tikrinta nebuvo. Ar medicinos įstaigų priežiūra staiga tapo mažiau reikalinga? Ar teikiant sveikatos priežiūros paslaugas medicinos įstaigose pacientų sauga mažiau svarbi?

Matyt Akreditavimo tarnybai nepatinka odontologų siekis stiprinti savivaldą ir štai rastas būdas tam tikra prasme parodyti, kad mūsų tikslas, kurį savo programoje palaiko ir Seimo valdantieji, turės atitinkamą kainą“, – Akreditavimo tarnybos sprendimu stebisi LR Odontologų rūmų pirmininkė prof. dr. Vilma Brukienė.

Odontologų rūmai pastebi, kad ir licencijų sąlygų laikymosi priežiūra neretu atveju buvo vykdoma pagal sunkiai paaiškinamus kriterijus. Odontologinės įstaigos susiduria su kuriozinėmis situacijomis, kai yra reikalaujama dokumentuose aprašyti pacientų lankymą, nors odontologinėse klinikose pacientai nėra lankomi. Taip pat įstaigos susiduria ir su reikalavimais stabdyti įstaigos licenciją, jei specialistas išeina atostogų ar suserga. Tai padidina administracinę naštą klinikoms, kas galiausiai iškelia paslaugos kainą galutiniam vartotojui – pacientui.

„Sulaukėme ne vieno ir ne dviejų odontologinių įstaigų prašymų padėti. Daugelį metų sėkmingai vykdėme viešojo administravimo funkcijas, todėl sukaupėme daug patirties, kuria visada mielai pasidaliname su savo bendruomene. Mūsų bendruomenė tuo ir išsiskiria, kad yra labai vieninga. Todėl ir ateityje, nepriklausomai nuo aplinkybių, ketiname ištiesti pagalbos ranką, kai tik jos reikės“, – sako prof. dr. V. Brukienė.

Nepriklausomai nuo efektyviai ir progresyviai vykdytos Rūmų veiklos, 2016-2020 metų kadencijos Seimas nuo 2020 m. gegužės perdavė asmenų ir įstaigų licencijavimo funkcijas Akreditavimo tarnybai.

Naujai išrinkto Seimo dauguma (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis ir Laisvės partija) dar 2020 m. lapkritį pristatė koalicijos sutartį, kurioje tarp Vyriausybės programos rengimo darbų numatyta, jog bus stiprinama profesinė savivalda, perduodant jai licencijavimo, atestavimo, kontrolės ir kvalifikacijos kėlimo funkcijas.

Odontologų rūmų įstatymo projektą numatoma svarstyti IV Seimo pavasario sesijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)