Odontologų rūmų tarybos pirmininkė, profesorė dr. Vilma Brukienė sakė, kad klaidinga mąstyti, jog galima nuvažiuoti į užsienį ir susitvarkyti dantis kaip sugadintą rankinę ar kokį drabužį.

„Jei išvažiuojate gydyti dantų, bet jums kažkas blogai padaryta, grįžus tai gali atsiliepti daugybei kitų organizmo sistemų. Be to, kas atsakys už komplikacijas? Todėl patarčiau nesusižavėti mažomis kainomis, o pasitikėti Lietuvos gydytojais, kurie yra akredituoti. Kai išvažiuojame į užsienį, ar tikrai žinome, kad specialistas yra geras?“, – sakė profesorė.

Pašnekovės sako besitikinti, kad žmonės jau supranta – jei dantų gydyti kviečiama į namus ar į garažą, ten važiuoti nederėtų. Tačiau ir grįžus iš užsienio yra daugybė blogų pavyzdžių.

Daugeliu atveju, kaip pasakoja profesorė, dantis būtų galima išgelbėti, bet tam reikalingas ilgas gydymas su vaistais, trunkantis kelerius metus. Išvažiavus į užsienį yra vos kelios dienos ar kelios savaitės sutvarkyti visiems dantims.

Dantys

„Tokiu atveju, jei danties prognozės yra abejotinos, jis rinksis radikalesnį gydymą, pasiūlys dantį išrauti. Tada dantys išraunami, sudedami implantai. Bet ne visi dantys, kurie yra gražūs, yra ir sveiki. Turime daugybę sąkandžio, sąnario problemų, žmonės skundžiasi net virškinimo sutrikimais“, – apie holivudinę šypseną po Turkijos pasakojo prof. V. Brukienė.

Pašnekovė pastebi, kad nesulaukdami pakankamai pacientų, iš užsienio šalių gydytojai patys vyksta į Lietuvą jų ieškoti.

„Matome nemažai pavyzdžių, kai gydytojai, neturėdami licencijos dirbti Lietuvoje, netgi įstaigose, kurios nepritaikytos sveikatos priežiūros paslaugoms, kviečia pacientus nesislapstydami. Tai žmones suvilioja, nes jie galvoja, kad viskas legalu. Mes bandome užkirsti kelią, kad lietuviai nebūtų kvailinami“, – pasakojo prof. V. Brukienė.

Dantų implantai

Dantys, kaip primena profesorė, yra bendra viso organizmo dalis, todėl į juos reikia žiūrėti atsakingai. Infekcija iš danties gali nukeliauti į bet kurią kūno dalį, net į širdį.

„Pasaulyje jau yra minimų įvairių komplikacijų, kai nuo dantų žmonės mirė. Todėl raginčiau labai atsakingai pasirinkti savo gydytoją, ar jie akredituoti dirbti Lietuvoje“, – kalbėjo gydytoja.

Pašnekovė priduria, kad lietuviai dar turi mokytis, kaip teisingai prižiūrėti dantis, mat net 93 proc. 12-tokų baigia mokyklą turėdami pažeistų dantų.

LNK Žinių pokalbį rasite čia: