„Dažniausiai žmonės perka kuo kietesnius dantų šepetėlius, kad nuvalytų minkštą apnašą. Iš dalies jie teisūs, minkštas apnašas su kietu šepetėliu nuvalomas gerai, bet taip pat taip brūžinamas ir emalis bei dantenos, – sako „Skraidentos“ burnos higienistė D. Maciulevičiūtė.

– Tai labai dažnai pas žmonėms, naudojantiems kietesnius šepetėlius, atsiranda dantenų recesijos, dantenos pradeda kilti į viršų arba leistis į apačią – dantys apsinuogina. Emalis turėtų būti išgaubtas, slidus, baltas, tačiau žmonės, valydami dantis kietais šepetėliais, emalį nutrina, jis pradeda darytis geltonesnis, jautresnis, atsiranda ištrupėjimai ir pan.“

Burnos higienistė taip pat priduria, kad minkštas šepetėlis dantų visiškai gerai neišvalo, todėl, bent jau norint gerai išvalyti sunkiai pasiekiamas dantų vietas, specialistė rekomenduoja vieno danties šepetėlį.

„Su juo jau galima nuvalyti absoliučiai viską“, – šypteli medikė.

Kaip valytis dantis?

D. Maciulevičiūtė pasakoja, kad dauguma jos naujų pacientų prisipažįsta, kad jie dantis valosi horizontaliais tiesiais judesiais.

„Kai dantis valome tokiais judesiais, mes tik įsivaizduojame, kad juos nuvalome, iš tikrųjų tą minkštą apnašą sustumiame į tarpdančius ir po dantenomis, ten – pačios patogiausios vietos formuotis akmenims, – tikina burnos higienistė.

– Taip galima valyti tik kramtomuosius paviršius. O visur kitur reikia valyti šluojamaisiais judesiais, kai šepetėlio šerelius laikome prie dantenų ir viską šluojame žemyn.

Jeigu labai sunkiai sekasi, galima daryti sukamuosius judesius – mažus ratukus.“

Specialistė sako, ten, kur lieka minkšto apnašo valantis su minkštu dantų šepetėliu ir su liežuviu jaučiame, kad nešvarumų dar yra, naudojant vieno danties šepetėlį pavyks išvalyti sunkiausiai pasiekiamas vietas.

Didžioji dauguma dantų ligų priežasčių – netinkama higiena. Tad norint palaikyti kuo geresnę dantų sveikatą, D. Maciulevičiūtė siūlo nepamiršti tarpdančių. Jiems ji labiausiai rekomenduoja tarptančių šepetėlius, kurie šias vietas išvalo kur kas geriau nei dantų siūlas.

Tarpdančių šepetėlių yra įvairiausių dydžių, tad tinkamiausią jums išsirinkti padės burnos higienistas arba odontologas.

Daugiau apie dantų valymą ir dantų sveikatą – DELFI laidoje „Sveikatos receptas“:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)