1. Pas burnos higienistą reikia lankytis tik po vizito pas gydytoją odontologą.

Dantų apnašos

Tai – netiesa. Burnos higiena yra be galo svarbi, tiek kalbant apie gydymą, tiek apie profilaktiką. Burnos higienistas turi būti pirmas specialistas, kurio kabinete turite apsilankyti prieš visas planines operacijas, odontologines procedūras ir prieš pradedant dantų gydymą – plombuojant, traukiant dantį ar protezuojant. Taip pat prieš periodonto ar net kardiologines operacijas. Gydytojas odontologas negali kokybiškai įvertinti situacijos burnos ertmėje, dirbti ir išgydyti dantų jei yra gleivinės uždegimas ir kraujavimas. Prieš bet kokį gydymą, pirmiausia, reikia susigydyti aplink esančius danties audinius. Net išoriškai sveikai atrodančio danties viduje gali slypėti problemų. Burnos higienistas paruošia burną tolimesniam gydymui bei pasako, kiek karieso pažeistų dantų, kokia burnos gleivinės būklė ir kokį gydymą koks specialistas turi atlikti vėliau.

2. Gerai burnos priežiūrai užtenka dantų valymo šepetėliu 2 kartus per dieną.

Dantų valymas

Burnos priežiūrai neužtenka valytis dantis šepetėliu 2 kartus per dieną. Tai yra tik vienas punktas kaip galime prisidėti prie geros burnos priežiūros. Tam, kad užtikrintume gerą burnos higieną, kartu su dantų šepetėliu turime naudoti ir tarpdančių valymo priemones, dantų siūlą, tarpdančių šepetėlius, irigatorių, o esant poreikiui – reikiamus gydomuosius ir profilaktinius skalavimo skysčius. Tai pat mažiausiai 1–2 kartus per metus atlikti profesionalią burnos higieną odontologiniame kabinete.

3. Problemos su kraujuojančiomis dantenomis yra paveldimos.

Kraujuojančios dantenos

Nėra moksliškai įrodyta, kad paveldimumas turi įtakos mūsų burnos ertmes sveikumui, dantims ar dantenoms. Tik gera profilaktinė priežiūra lankymasis pas odontologijos specialistus, tinkama asmeninė burnos higiena gali užtikrinti, kad ateityje išvengsite daugelio nusiskundimų ir problemų susijusių su dantimis ar dantenomis.

4. Dantų šepetėlis skirtas tik dantims valyti.

Liežuvio grandiklis

Dantų šepetėlis nėra tik dantų valymui. Dantų šepetėlis naudojamas visiems dantų paviršiams: lūpiniams paviršiams esantiems šalia lūpų, žandiniams – esantiems šalia žandų, liežuviniams – esantiems šalia liežuvio, gomuriniams – esantiems šalia gomurio ir kramtomiesiems paviršiams. Tai pat reikia nepamiršti, kad valantis dantis šepetėliu visada reikia pamasažuoti dantenas tuo pačiu dantų šepetėlio sukimo principu. Taip pat jis gali būti naudojamas ir liežuvio valymui, nes čia tai pat kaupiasi bakterijos, sukeliančios nemalonų burnos kvapą. Nors jam yra sukurti specialūs liežuvio valikliai, tačiau jo neturint galima sėkmingai tai daryti su dantų šepetėliu.

5. Kietas šepetėlis geriau nuvalo dantų apnašas.

Asociatyvi nuotr.

Kietesnis dantų šepetėlis nepašalina geriau dantų apnašų, o dažniausiai kietu dantų šepetėlius traumuojame dantenas ir pažeidžiame dantų emalį. Visais atvejais rekomenduojama rinktis minkštą dantų šepetėlį.

6. Dantenos kraujuoja, bet tik kartais.

Dantenų kraujavimas

Sveikos dantenos nekraujuoja. Dantenų kraujavimas yra vienas iš ženklų, kad reikia apsilankyti pas burnos priežiūros specialistą, dažniausiu atveju tik tai gali padėti išspręsti arba išsiaiškinti kraujavimo priežastį.

7. Tarpdančiams valyti naudojamas tik dantų siūlas.

Dantų valymas tarpdančių siūlu.

Deja, tarpdančių siūlas yra efektyvus, norint pašalinti įstrigusius maisto likučius ar išvalyti labai siaurus tarpdančius į kuriuos netelpa tarpdančių šepetėlis. Efektyvesnis tarpdančių – valymas naudojant specialius tarpdančių šepetėlius kuriuos galima pasirinkti individualiai kiekvienam skirtingo pločio tarpdančiui. Moksliškai įrodyta efektyviausia priemonė tarpdančių valymui – irigatorius. Tai prietaisas, kuris siauros vandens srovės pagalba išplauna ir pašalina visus maisto likučius bei susikaupusias apnašas tarpdančiuose. Tarpdančių irigatorius puikiai tinka sergant dantenų ligomis, turint implantų, tiltų, vainikėlių, nešiojant breketus arba norint išlaikyti gerą burnos būklę.

8. Pavalgius reikia iškart išsivalyti dantis.

Dantų valymas

Rekomenduojama dantis valyti praėjus mažiausiai 30 min. po valgio. Taip yra todėl, kad maiste esančius angliavandenius mūsų burnoje esančios bakterijos paverčia rūgštimis ir šios rūgštys veikia dantų emalį, jis tampa labiau pažeidžiamas. Praėjus tam tikram laikui po valgio, seilės šias rūgštis neutralizuoja ir emalis atsistato. Todėl jei dantis valysime iš karto po valgio, galime negrįžtamai pažeisti dantų emalį. Tarpdančius su siūlu galima valyti iškart pavalgius.

9. Dantų šepetėlį galima naudoti ilgai.

Dantų šepetėliai

Dantų šepetėlis turi būti keičiamas ne rečiau kaip kartą per tris mėnesius arba pasirodžius pirmiesiems nusidėvėjimo požymiams. Jei šepetėlis nusidėvi greičiau nei per 3 mėnesius, tai gali būti ženklas, kad valydami dantis naudojate per didelę jėgą. Dantų šepetėlį reikėtų pakeisti nepaisant jo naudojimo trukmės, jei persirgote gripu, peršalimu, gerklės ar burnos ertmės infekcijomis. Bakterijos sukeliančios šiuos susirgimus kaupiasi dantų šepetėlyje ir gali sukelti pakartotiną infekciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją