Anot vaistininkės Ž. Kontautienės, šventinę dieną svarbu pasitikti pailsėjus, gerai nusiteikus ir mėgautis diena. Visgi dažnam ramybės suteikia išankstinis pasiruošimas galimoms netikėtoms situacijoms.

Vaistininkė juokauja, kad tikrai ne vieną šventę yra išgelbėję silikoniniai pleistrai, kurie padeda pritrynus bateliams. Anot Ž. Kontautienės, jų turėti naudinga visiems, nes šventėms dažnas renkasi naujus, nepranešiotus batelius, be to, puošnus apavas ne visada pasižymi patogumu, kojos gali būti nepratusios prie tam tikros avalynės. Taip pat naudinga turėti priemonių žaizdų dezinfekcijai, įvairaus dydžio pleistrų, tvarsčių.

Komplektuojant šventinės dienos vaistinėlę taip pat verta pasiruošti įvairiems smulkiems sveikatos sutrikimams. Vaistininkė pataria turėti vaistų nuo viduriavimo, nereceptinių preparatų nuo skausmo, apsinuodijus gali būti naudingas, vadinamasis angliukas, vyresnio amžiaus žmonėms gali praversti širdies lašai. Vaistininkė įspėja vaistinėlėje atrasti vietos ir vaistams nuo alergijos bei pataria turėti bent vieną adrenalino ampulę, jeigu nutiktų taip, kad kuris nors iš svečių nežino apie savo alergiją.

Šventinę dieną, kaip ir bet kurią kitą, reikėtų nepamiršti lėtinių ligų ir pasiruošti preparatus, kuriuos įprastai vartojate ligai kontroliuoti.

Vaistinėlei po šventinės dienos gali praversti acetilsalicilo rūgšties nesteroidiniai vaistai nuo skausmo, magnis, B grupės vitaminai, o svarbiausia – vanduo.

Vasaros ypatumai

Vasarą vykstančią šventę išgelbėti gali ir magnis, daug jo netenkama su prakaitu, taip pat jis gali praversti, jeigu ceremonijos metu pasidaro silpna. Šio mikroelemento atsargas vaistininkė rekomenduoja palaikyti dar prieš šventę.

„Prieš ypatingą dieną labai svarbu gerai išsimiegoti, vengti streso ir bent kelias savaites vartoti magnio preparatus. Jaunieji patiria didžiulį stresą, netenka skysčių, o magnis yra svarbus, kad šventinę dieną nesutrauktų mėšlungis ar neimtų trūkčioti akis – tai labai nemalonu. Magnis gali būti vartojamas su kalio preparatais, tačiau pastarojo mikroelemento nereikėtų perdozuoti, nes tiek jo trūkumas, tiek perteklius gali sukelti širdies ritmo sutrikimus“, – atkreipia dėmesį vaistininkė.

Jeigu šventę planuojate gamtoje, naudinga su savimi turėti repelentų, kurie užtikrins, kad šventės neapkartins vabzdžių įgėlimai.

Šventei vykstant karštą dieną, vaistininkė primena atsargumo priemones – pagal galimybes rinktis pavėsį, gerti pakankamai vandens, nepamiršti SPF turinčių priemonių odai ir plaukams, turėti akinius nuo saulės.

„Naudinga nuolat drėkinti kaklą, vietą, kur yra stambiosios arterijos, tai padeda atsivėsinti“, – gudrybę išduoda vaistininkė.

Namų darbai prieš šventę

Tiesa, pasiruošimas ypatingai dienai turėtų prasidėti iki šventės dienos dar likus keliems mėnesiams. Anot vaistininkės, svarbu, kad organizmui netrūktų poilsio, vandens ir įvairių medžiagų, todėl svarbu valgyti visavertį maistą. Taip pat teigiamai atsiliepti gali ir tam tikrų medžiagų papildomas vartojimas. Viena tokių – selenas, kuris skatina plaukų augimą, mažina jų slinkimą, stiprina nagus, yra naudingas sausai odai, taip pat selenas antioksidaciniu poveikiu, saugo nuo laisvųjų radikalų, skatina žaizdelių gijimą, padeda įveikti infekcijas ir virusus.

Taip pat į pasiruošimo programą naudinga įtraukti biotino preparatus, šis vitaminas skatina plaukų augimą, tačiau vaistininkė rekomenduoja jį vartoti pradėti likus bent keliems mėnesiams iki šventės.

Dažnai šventinę dieną norisi atrodyti saulės pabučiuotai, tad siekiant turėti gražų įdegį naudingas betakarotenas. Kaip paaiškina vaistininkė, karatenodai – riebaluose tirpūs pigmentai, kurie nudažo vaisius, daržoves geltona, oranžine, raudona spalva, organizme jie virsta vitaminu A. Karotenodai taip pat naudingi odai, gleivinei, saugo nuo žalingų laisvųjų radikalų poveikio, pasižymi antioksidaciniu poveikiu. Betakarotenas naudingas norint džiaugtis rusvu įdegiu, tačiau vaistininkė primena saulės voniomis mėgautis atsakingai ir nepamiršti naudoti SPF turinčių priemonių. Jį rekomenduojama vartoti maždaug mėnesį iki šventės.

Vaistininkės rekomendacijos šventinei vaistinėlei:

Vaistai nuo skausmo;
– Vaistai nuo alergijos, adrenalino ampulė;
– Vaistai nuo viduriavimo, apsinuodijimo;
– Magnio preparatai;
– Įvairių dydžių pleistrai, tvarsčiai ir priemonės žaizdų dezinfekcijai;
– Įprastai vartojami vaistai lėtinėms ligoms kontroliuoti;
– Repelentai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją