„Darbas su svoriais jau dabar yra rekomenduojamas visoms moterims, tačiau dabar matome, kad jis gali efektyviai padėti kovojant su karščio bangomis menopauzės laikotarpiu“, – „Reuters Health“ sakė tyrimui vadovavusi Švedijoje veikiančio Linkopingo universiteto mokslininkė Emilia Berin.

Žurnale „Maturitas“ gegužės 14 dieną paskelbtame straipsnyje ji su kolegomis pažymi, kad šiuo metu efektyviausia priemonė kovojant su karščio bangomis ir naktiniu prakaitavimu yra pakaitinė hormonų terapija. Kai kurie moksliniai tyrimai leidžia teigti, kad mankšta gali padėti sušvelninti karščio bangas, tačiau kiti tyrimai rodo, kad tokio poveikio nepastebėta, pažymėjo mokslininkai.

Emilia Berin su kolegomis atsitiktine tvarka atrinko 58 moteris, kurios kiekvieną dieną patyrė mažiausiai keturis vidutinio intensyvumo ar labai intensyvius karščio bangų ir naktinio prakaitavimo epizodus. Joms nurodyta 15 savaičių dirbti su svoriais. Kontrolinei grupei priskirtos moterys savo fizinio aktyvumo nekeitė. Prieš tyrimą nė viena tyrime dalyvavusi moteris reguliariai nesportavo, ir nė viena jų du mėnesius iki tyrimo nevartojo hormonų.

Sportavusiai grupei priklausiusios moterys sportavo tris kartus per savaitę po 45 minutes ir atliko šešis pratimus su pasipriešinimo treniruokliais ir du pratimus naudodamos savo kūno svorį. Pirmąsias tris savaites moterys dirbo su lengvesniais svoriais, o vėliau svorį didino.

Tyrimo pradžioje sportavusi grupė per dieną patirdavo vidutiniškai 7,5 karščio bangos arba naktinio prakaitavimo atvejo. O po 15 savaičių tokių epizodų jau buvo vidutiniškai 4,4. Kontrolinėje grupėje tokių epizodų skaičius iš esmės nepakito: sumažėjo nuo 6,6 iki 6,5 per dieną.

Treniruočių programa moterims buvo sunki, pripažino E. Berin. „Stengtis labiau, nei jos buvo pripratusios, joms buvo naujas dalykas. Teko raginti didinti apkrovą, kad pajustų treniruočių poveikį, – sakė mokslininkė. – Tačiau pasiekusios pažangą jos buvo patenkintos, ir beveik visos toliau sportavo be jokios intervencijos.“

Reikėtų atlikti daugiau mokslinių tyrimų, siekiant patvirtinti, ar darbas su svoriais gali padėti ir kitoms grupėms, kenčiančioms nuo karščio bangų, tačiau negalinčioms ar nenorinčioms vartoti hormonų, įskaitant sergančias krūties vėžiu moteris, prostatos vėžiu sergančius vyrus, kuriems yra taikoma androgenų terapija, sakė E. Berin.
Ji pažymėjo, kad menopauzę išgyvenančios moteris (ar bet kas), norinčios pradėti sportuoti su svoriais, turėtų pradėti su mažesniais svoriais (kad išvengtų traumų). „Taip pat svarbu, kad jus pamokytų, kaip teisingai atlikti pratimus. O vėliau nereikėtų bijoti labiau stengtis ir didinti svorį“, – sakė mokslininkė.

„Moterims, kurioms netinka pakaitinė hormonų terapija, ar kurios tiesiog nenori vartoti hormonų menopauzės metu, reikia patvirtintų alternatyvų kovoti su karščio bangomis, naktiniu prakaitimu ir sutrikusiu miegu“, – sakė prie minėto tyrimo neprisidėjusi mokslų daktarė JoAnn Pinkerton, vadovaujanti Šiaurės Amerikos menopauzės draugijai.

„Tyrimai dėl sporto poveikio mažinant karščio bangas moterims, kurioms pasireiškė menopauzės simptomų, parodė prieštaringų rezultatų, – sakė ji. – Tačiau tikrai labai įdomu, kad naujausias tyrimas, kurio metu moterys 15 savaičių sportavo su svoriais, sumažino karščio bangų dažnumą ir intensyvumą.“

„Sportas yra labai naudingas menopauzę išgyvenusioms moterims, nes sumažina širdies ligų, kaulų retėjimo ir vėžio riziką. O naujausias tyrimas, parodęs, kad jis dar ir sumažina karščio bangas, yra dar viena priežastis rekomenduoti darbą su svoriais, kaip ir kardiopratimus, dėl visos jų naudos, įskaitant ir kovą su karščio bangomis“, – sakė J. Pinkerton.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją