Apie folio rūgšties ir kūdikių apsigimų ryšį kalbama jau seniai. Esama daug mokslinių tyrimų, kurie šio vitamino stoką sieja su mažesne vadinamųjų nervinio vamzdelio defektų tikimybe, ir tai oficialiai jau yra patvirtinusi JAV maisto ir vaistų agentūra FDA, Europos maisto saugos tarnyba. Manoma, kad per metus pasaulyje gimsta apie 300 tūkstančių naujagimių su nervinio vamzdelio defektais, o moksliniai tyrimai rodo, kad tinkamas folio rūgšties vartojimas šių apsigimimų tikimybę gali sumažinti 70-75 proc.

Kauno klinikų Vaisiaus medicinos centro vadovė dr. Eglė Machtejevienė DELFI pasakojo, kad nors tai ir nėra naujiena, tačiau akušerių ginekologų perspėjimai išgirstami per vėlai. Tai įrodo ir naujausia apklausa.

„Apklausėme 500 moterų, kurios yra nėščios arba neseniai pagimdė ir augina vaiką iki vienerių metų. Klausėme, kaip moterys vartojo folio rūgštį. Folio rūgštis – vienas iš B kategorijos vitaminų, kuris turi apsauginį poveikį nuo vaisiaus raidos ydų, ypatingai nuo mirtinos patologijos anencefalijos, kai vaisius gimsta neturėdamas kaukolės skliauto. Kita problema - įskilas stuburas. Ši patologija nėra mirtina, tačiau sukelia labai dideles problemas šeimai – ne tik medicinines, bet ir socialines, etines, teisines ir t.t.“, - sakė E. Machtejevienė.

Spina Bifida - vienas iš dažniau pasitaikančių nervinio vamzdelio raidos defektų. Šis defektas susiformuoja 4 nėštumo savaitę ir gali būti nustatomas nėštumo metu arba naujagimiui gimus.Esant šiai nervų sistemos patologijai, priklausomai nuo stuburo segmentų pažeidimo lygio pasireiškia įvairaus laipsnio apatinių galūnių paralyžius bei kiti susiję organizmo funkcijų pažeidimai.

Tiesa, folio rūgštis nėra vienintelis faktorius, lemiantis šias patologijas, tačiau jau yra įrodyta, kad šios rūgšties mažina įskilo stuburo ir anencefalijos riziką.

„Dabar yra pasirodęs naujas straipsnis, kuris nurodo, kad folio rūgšties vartojimas iki nėštumo sumažina riziką, kai naujagimis gims mažo svorio. Teisingas vartojimas reiškia, kad tris mėnesius iki pastojimo tiek būsima mama, tiek būsimas vaiko tėvas turėtų vartoti folio rūgštį. Vartojimo reikėtų nenutraukti bent pirmas 12 nėštumo savaičių, tačiau rekomenduojama tai daryti viso nėštumo metu ir tol, kol mama žindo vaiką.

Folio rūgšties pas mus yra nepakankamai. Kitos šalys šią problemą sprendžia profilaktiškai dėdamos folio rūgšties preparatą į miltinius produktus – miltus, duoną, bandeles. Taip apsaugomos ir mamos, ir būsimi kūdikiai“, - tikino Vaisiaus medicinos centro vadovė.

Specialistės teigimu, apie šią problemą kalbama daug. Panašu, kad moterys taip pat žino apie šio elemento svarbą. Tačiau...

„Apie 90 proc. apklaustųjų žino, kas yra folio rūgštis, ir kad ją reikia vartoti nėštumo metu. Visgi tik 2/3 ją praktiškai vartoja ir tas vartojimas nėra teisingas. Moterys folio rūgštį pradeda vartoti tada, kai sužino, kad jos laukiasi. Dažniausiai tai įvyksta 4-6 nėštumo savaitę. Moterys nueina pas akušerį-ginekologą, sulaukia nėštumo patvirtinimo ir tada gydytojas paskiria vartoti šį preparatą. Tačiau tai jau yra per vėlu. Nervinis vamzdelis, įskilas stuburas formuojasi apie 3-4 nėštumo savaitę. Tai, kad moteris folio rūgštį pradeda vartoti 6 savaitę, yra „šaukštai po pietų“.

Moterys, kurios pastoja po dirbtinio apvaisinimo, kone 100 proc. vartojo reikalingą dozę folio rūgšties. Apklausoje nedaug moterų nurodė pastojusios neplanuotai, tačiau taip irgi nutinka. Belieka viena išeitis – pajutus pirmuosius įtarimus, lėkti į vaistinę ir pradėti vartoti folio rūgštį. Tačiau, kaip minėjau, pirmomis savaitėmis ji yra ypatingai svarbi.Yra mamų, kurios mano, kad reikia karts nuo karto vartoti nėščiosios skirtų papildų, tačiau kalbant apie folio rūgštį, reikalingas nuoseklumas. Jei pajutote, kad laukiatės, bėgdamos į vaistinę nėštumo testo, pirkite ir folio rūgšties“, - patarė gydytoja.

Jei reprodukcinio amžiaus moteris nenaudoja saugių kontracepcijos priemonių, su ja gydytojai ginekologai apžiūros metu turėtų kalbėtis ir patarti apsidrausti bei vartoti folio rūgštį. Juolab, kad folio rūgštis apsaugo ir nuo širdies ir kraujagyslių ligų bei kitų negalavimų.

Specialistė sakė negalinti gąsdinti, kad daugėja vaikų su apsigimimais skaičius, tačiau pabrėžė, kad ir vienas vaikas su tokia patologija yra per daug, kai to buvo galima išvengti.

„Praėjusiais metais turėjome 5 tokius atvejus, šiemet jau turime 7 atvejus. Tai yra labai daug. 7 šeimos, kurioms gyvenimas išties sunkesnis ir kur mes negalėsime labai padėti. O svarbiausia, kad to galbūt buvo galima išvengti“, - sakė sakė E. Machtejevienė.

Poreikis

Suagusiems rekomenduojama folio rūgšties paros norma yra 240 mikrogramų. Nėščioms, žindančioms bei kontraceptinius preparatus vartojančioms moterims šios rūgšties reikia daugiau: nėščioms – 400 mikrogramų per dieną, žindyvėms – 480 mikrogramų.
Folio rūgšties daugiau reikia sergant žarnyno ligomis ar epilepsija, sergant alkoholizmu ir narkomanija, kepenų ligomis, mažakraujyste, sutrikus virškinimo trakto veiklai.
Ypatingais atvejais gali būti naudojami didesni folio rūgšties kiekiai – iki 4 miligramų per parą.

Gydytoja pabrėžė, kad folio rūgšties galima gauti ir su maistu, pavyzdžiui, valgant žalias lapines daržoves (petražoles, špinatus, brokolius, salotų lapus ir kt.). Tačiau nėštumo metu negalima pasikliauti tik šiuo šaltiniu, nes nėra garantijų, kad folio rūgšties gaunama pakankamai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)