Kodėl taip yra? Matyt, pagrindine priežastimi išlieka, jog visuomenei sunku suvokti ligos mechanizmą. Sepsis neturi nei specifinių požymių, nei išraiškų. Todėl ką tik praėjus Pasaulinei Sepsio dienai, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto anesteziologijos būrelio studentai kartu su vadovais, siekia supažindinti apie gyvybei pavojingą ligą - sepsį, rašoma pranešime spaudai.

Sepsio apibrėžimas ir požymiai

Sepsis – viena iš klastingiausių ligų, kuri negydoma visada baigiasi mirtimi. Pagrindiniai šios ligos požymiai nėra specifiški, tai reiškia, jog daugelis kitų ligų pasireiškia panašiai. Pavyzdžiui - karščiavimas, šaltkrėtis, bendras silpnumas, prakaitavimas, vėmimas gali būti būdingas ir virusinei infekcijai. Tačiau, jeigu prieš tai jums buvo diagnozuota bakterinė infekcija, būtina kreiptis į gydytoją, kadangi tai gali būti būtent sepsio požymiai.

Sepsio kilmė

Sepsį sukelia bakterijos, virusai, grybai patekę į kraują. Tiesa, dažniausias sukėlėjas vis dėlto yra bakterijos. Vieta pro kur bakterijos patenka į kraują, vadinama infekcijos židiniu - vartais. Infekcijos vartai gali būti įvairūs: urologinės kilmės, dėl minkštųjų audinių infekcijos, respiratorinės kilmės, kitaip tariant, dėl kvėpavimo takų infekcijos, odontogeninės kilmės, tačiau apie 10 procentų šaltinio nustatyti nepavyksta.

Polinkis į sepsį

Sepsis turi tam tikrą predispoziciją, kitaip tariant, kai kurie žmonės, juo suserga dažniau. Pavyzdžiui, vyresnio amžiaus pacientai, sergantys lėtinėmis ligomis, ar naudojantys imunitetą slopinančius vaistus yra dažnesni sepsio taikiniai, kadangi šių pacientų imunitetas silpnesnis, jie yra jautresni infekcijai, sunkiau kovoja su ja, dėl to infekcija gali nevaldomai plisti ir patekti į kraują.

Vienas dažnesnių sepsio taikinių išlieka ir vaikai, kadangi jų imunitetas dar formuojasi, nėra toks stiprus kaip suaugusiojo.

Sepsio diagnostika

Sepsio diagnostika susideda iš kelių etapų. Visų pirma svarbu kreiptis į specialistą, jog būtų įvertinti Jūsų skundai ir ligos simptomai. Tuomet jums bus atlikti būtini tyrimai: bendras kraujo tyrimas, biocheminis kraujo tyrimas, šlapimo tyrimas. Jokiu būdu nereiktų šių tyrimų vertinti pačiam pacientui, kadangi tik patyręs specialistas gali paskirti tinkamą gydymą. Sepsio savigyda neretai baigiasi mirtimi.

Sepsio gydymas

Priklausomai nuo sepsio sunkumo pacientai gydomi paprastame, arba intensyviosios terapijos skyriuje. Visų pirma, įvertinus sepsio kilmę, infekcijos vartus ir pasėlio rezultatus skiriamas antimikrobinis gydymas. Antibiotikoterapija turi būti gerai apsvarstyta, paskirta tiksliai pagal sukėlėją, kadangi netinkamas gydymas ne tik blogina paciento būklę, tačiau gali išprovokuoti bakterijų atsparumą – tokiu atveju antibiotikai gali nebetikti.

Jeigu sepsis yra sukeltas svetimkūnių, vien antibiotikų terapijos neužteks, reikalingas ir chirurginis gydymas. Pacientui taip pat gali prireikti dirbtinės plaučių ventiliacijos palaikančios kvėpavimo funkciją, inkstų pakaitinės terapijos, pakankamą kraujospūdį palaikančių vaistų. Esant sepsiniam šokui visos paciento gyvybinės funkcijos turi būti stebimos specialiais prietaisais.

Gyvenimas po ligos

Pasveikti nuo sepsio įmanoma. Tačiau tai trunka ilgai, dažnai pacientai intensyvios terapijos skyriuose dėl sepsio praleidžia ne savaites, o mėnesius. Sunkiausiais ligos etapais norint pagreitinti ligonio gijimą ir sinchronizaciją su gyvybę palaikančiais aparatais pacientui taikomas medikamentinis slopinimas.

Vėliau ligai blėstant slopinimas nutraukiamas, ir palaipsniui pacientas sveiksta. Jeigu gydymas buvo suteiktas laiku ir tikslingai, pasveikti nuo sepsio galima ir be liekamųjų reiškinių. Priešingu atveju gali likti inkstų funkcijos nepakankamumas, polineuropatija, kitų organų pažeidimai. Tačiau esant uždelstam gydymui, negalint suteikti tinkamos pagalbos paciento organų funkcija blogėja, dirbtinės, gyvybę palaikančios, priemonės tampa nebeefektyvios, dėl to, deja, dalis pacientų miršta.

Kaip apsisaugoti?

Specifinių nuo sepsio apsaugančių priemonių nėra, kadangi sepsį gali sukelti skirtingi mikroorganizmai. Pacientui svarbu stiprinti imuninę sistemą, laikytis asmens higienos. Medicinos personalui labai svarbi tinkama rankų, operacinio lauko dezinfekcija. Taip pat derėtų prisiminti, jog pacientų lankytojai turėtų laikytis ypatingos švaros, ypač lankant pacientus po operacijų, organų transplantacijų, sergančius onkologinėmis ligomis. Kadangi šių pacientų imunitetas labai pažeistas, net menkiausia infekcija gali būti mirtina. Taip pat reikia saugoti ir save, kadangi ligoninės aplinkoje vyrauja kitokie mikroorganizmai negu jūsų namuose.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto renginiai nukreipti į jaunąjį specialistą

Globalaus sepsio alijanso iniciatyva rugsėjo 13 dieną minima Pasaulinė Sepsio diena. Jau trečius metus Lietuvos sveikatos mokslų universiteto anesteziologijos būrelio studentai kartu su vadovais prof. A. Macu ir doc. J. Gudaityte organizuoja keletą renginių šiai dienai paminėti. Šiais metais savo pajėgas sutelksime į jaunąjį specialistą, kuris savo žiniomis galės pasidalinti su pacientais ir jų šeimos nariais. Ne paslaptis, jog įvairių intervencinių procedūrų medicinoje daugėja, todėl norime atkreipti dėmesį būtent į pasiruošimą intervencinei procedūrai, kitaip tariant tinkamą specialisto rankų higieną. Taigi sepsio dienai paminėti anesteziologijos būrelis organizuoja specialius praktinius mokymus – „Pasiruošimas invazinei procedūrai“.

Ne paslaptis, jog gydytojas su šia liga savo praktikoje susiduria dažnai, tačiau judant visai medicinai į priekį keičiasi ne tik gydymo rekomendacijos, bet ir supratimas apie ligą. Siekiant, jog mūsų universiteto studentai gautų pačias naujausias žinias ir būtų įtraukti į mokslinę veiklą organizuojame jungtinę konferenciją „Sepsis klinikinėje praktikoje“. Šios konferencijos metu stengsimės į sepsį pažvelgti iš kelių specialybių pusių: chirurgo, akušerio-ginekologo, urologo, anesteziologo-reanimatologo. Studentai galės ne tik paklausyti skaitomų pranešimų, tačiau galės pasidalinti ir savo patirtimi, pristatyti matytus klinikinius atvejus.

Taip pat siekiant didinti visuomenės susidomėjimą šia liga visą savaitę LSMU KK šeimos klinikoje ir Skubios pagalbos skyriuje rodomas filmukas, specialiai nufilmuotas sepsio dienai paminėti. Jame įvairių sričių gydytojai profesionalai trumpai pacientams pateikia keletą svarbiausių faktų apie sepsį pasaulyje ir Lietuvoje.

Informaciją parengė LSMU Anesteziologijos būrelis

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)