Anot mokslininkų, tokiomis akimirkomis į smegenis patenka mažiau kraujo, todėl laikui bėgant pažeidžiamos ląstelės, informuoja BBC.

Tiesa, mokslininkai įspėja – norint pateikti išsamesnį paaiškinimą, reikalingi tolimesni tyrimai.

Tyrėjų teigimu, riziką didina rūkymas ir daugiau veiksnių. Mokslininkai sako, kad šis tyrimas – vienas iš įrodymų, kad pakitęs kraujospūdis turi įtakos smegenims.

Galvos svaigimas

Ankstesni tyrimai siejo aukštą kraujospūdį su tam tikrais demencijos tipais. Na o šiame tyrime dėmesys sutelktas į trumpalaikius kraujospūdžio pokyčius, kurie padažnėja esant vyresnio amžiaus.

Tokiais atvejais žmonėms staigiai stojantis ima svaigti galva.

Nyderlandų tyrėjai 15 metų stebėjo 6 000 žmonių.

Paaiškėjo, kad tiems tiriamiesiems, kuriems stojantis dažnai pažemėdavo kraujospūdis, per ateinančius metus buvo didesnė demencijos rizika.

Tyrėjas daktaras Arfanas Ikramas teigė: „Nors poveikis gana nežymus, – (demencijos) rizika padidėjo 4 proc. žmonių su periodiškai pažemėjančiu kraujospūdžiu, lyginant su žmonėmis, kuriems kraujospūdis nepažemėja, – vyresnio amžiaus žmonėms kraujospūdis taip dažnai pažemėja, kad dėl to gali žymiai padaugėti sergančių demencija visame pasaulyje. Jei staigiai stojantis dažnai pajuntamas galvos svaigimas, ypač vyresnio amžiaus žmonėms patartina pasitarti su gydytoju.“

Tiesa, medikas pridūrė, kad jaunesniems žmonėms pajutus galvos svaigulį staigiai stojantis nevertėtų pernelyg nerimauti, nes tai, pavyzdžiui, gali būti dehidratacijos padarinys.

Tai nėra mirties nuosprendis

Britų profesorius Tomas Deningas tyrimą pavadino reikšmingu. Jis teigė: „Tyrėjai teigia, kad galvos svaigimas, kurį sukelia pažemėjęs kraujospūdis, gali sutrikdyti kraujo pritekėjimą į smegenis, o laikui bėgant tai gali sukelti pakitimus, būdingus demencijai. Tai tikėtina hipotezė, ją patvirtina ir dar vienas tyrimas. Gali būti, kad vyksta daugiau procesų. Galvos svaigimas nėra mirties nuosprendis, tai pat nereiškia, kad tikrai išsivystys demencija. Kita vertus, jei ši problema kyla dažnai, vertėtų pasitarti su gydytoju. Juk (galvos svaigimą) gali sukelti ir pašalinamos priežastys, galbūt jis kyla dėl vartojamų vaistų.“

Daktarė Laura Phipps iš Alzheimerį tiriančio instituto Jungtinėje Karalystėje sakė: „Šiame tyrime įžvelgta rizika gana nedidelė, lyginant su kitais, žinomais demencijos rizikos veiksniais, vis tik (tyrimas) suteikia daugiau duomenų apie tai, kaip kraujospūdžio pokyčiai gali paveikti smegenis.

Svarbu ne tik palaikyti reikiamą kraujospūdį, bet ir nerūkyti, saikingai vartoti alkoholį, būti fiziškai ir psichiškai aktyviems, sveikai maitintis ir tikrinti cholesterolio lygį – tada bėgant metams smegenys išliks sveikos.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)