Vis dėlto dauguma specialistų įtaria, kad ši būklė susijusi su organizmo imuninės sistemos per klaidą vykdomomis sveikų ląstelių atakomis, kurias sukelia virškinamajame trakte gyvenančios bakterijos. Neseniai atlikus tyrimą nustatytas tam tikros rūšies grybelis ir dviejų tipų bakterijos, dėl kurių, kaip manoma, kai kuriems žmonėms diagnozuojama ši liga, rašo „Huffington Post“.

„Tarp šimtų bakterijų ir grybelių rūšių, gyvenančių mūsų virškinamuosiuose traktuose, trys rūšys, kurias nustatėme, itin glaudžiai susijusios su Krono liga sergančiais pacientais“, - teigia vienas iš šio tyrimo autorių Mahmoudas A. Ghannoumas.

Tiesa, ankstesniuose tyrimuose jau buvo nustatyta, kad E. coli bakterija turi įtakos Krono ligos simptomų atsiradimui, tačiau tik dabar pirmą kartą nustatytas bakterijos Serratia marcescens ir grybelio Candida tropicalis vaidmuo. „Krono ligai įtakos turi ir kiti veiksniai: pirma – tai genetika, antra – su aplinka susiję veiksniai, pavyzdžiui, vartojamas maistas“, - teigė mokslininkas.

Šis tyrimas ypatingas, nes Krono liga sergantys pacientai lyginti tiek su sveikais nepažįstamaisiais, tiek ir su jų šeimos nariais, nesergančiais šia liga. Tai yra svarbu, nes su šeimos nariais sergančiuosius sieja genetinis ryšys, tos pačios gyvenamosios aplinkos sąlygos ir vartojamas maistas.

Tyrimą atlikę mokslininkai išanalizavo 20 Krono liga sergančių pacientų ir 28 sveikų asmenų išmatų mėginius iš devynių skirtingų šeimų ir 21 mėginius asmenų iš kitų šeimų, neturinčių Krono liga sergančių artimųjų. Nustatyta, kad Krono liga sergančiųjų išmatų mėginiuose E. coli, Serratia marcescens ir Candida tropicalis kiekis itin didelis, o štai jų šeimos narių, nesergančių Krono liga, ir asmenų iš kitų šeimų, kuriose Krono liga nebuvo diagnozuota, mėginiuose šių bakterijų ir grybelių buvo kur kas mažiau.

Mokslininkai atliko papildomų tyrimų tam, kad išsiaiškintų, kas gi nutinka šių dviejų rūšių bakterijoms ir grybeliui veikiant kartu. Nustatyta, kad šių trijų rūšių mikroorganizmai suformuoja ploną sluoksnį, kuris gali prisitvirtinti prie pačių įvairiausių organų, įskaitant žarnas, o tada kyla uždegimas, dažnai varginantis Krono liga sergančius pacientus.

Veiksmingesni gydymo būdai

Šiuo metu gydytojai Krono ligos varginamiems pacientams išrašo ne vienos rūšies vaistų, skirtų šios ligos sukeliamam uždegimui slopinti ir pasireiškiantiems simptomams malšinti. Vis tik tenka pripažinti, kad svarbu ieškoti kokybiškesnių gydymo alternatyvų, nes dėl šio tipo lėtinio uždegimo vargina opaligė, sutrinka mityba, vargina stiprūs skausmai ir nuolatinis nuovargis.

Kai kuriais atvejais Krono ligai gydyti prireikia netgi kelių operacijų. Maža to, ilgainiui ši liga didina žarnyno vėžio ir kitų sveikatos sutrikimų – mažakraujystės, osteoporozės ir kepenų ligų – atsiradimo tikimybę.

Dėl šio tyrimo rezultatų mokslininkai turi galimybę stipriai pasistūmėti į priekį ieškant veiksmingesnių šios ligos gydymo metodų. Viena iš tokių galimybių – tam tikros rūšies probiotikai, padedantys kontroliuoti blogąsias bakterijas, sukeliančias Krono ligos simptomus. Be to, tikimasi sukurti vaistus, neleidžiančius šių dviejų rūšių bakterijoms ir nustatytos rūšies grybeliui veikti kartu.

„Tai geras startas, nes dabar jau turime daugiau žinių apie šią ligą“, - džiaugėsi M. A. Ghannoumas. Jo teigimu, dabar laukia kitas žingsnis – detalesni tyrimai, skirti gydymo būdams nustatyti, o tada jau bus pradėti bandymai su gyvūnais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)