Į Priėmimo skyrių vidury nakties netgi vyksta staiga sunegalavęs jaunimas, kuris įprastai širdies problemomis nesiskundžia.

„Nėra jokių abejonių, kad orai širdies ir kraujagyslių patologijai, tai ypač pastebėjome pastarąją savaitę, kai buvo didžiulės orų permainos. – LNK Žinioms sakė VUL Santaros klinikų kardiologas Vytautas Juknevičius. – Ypač žmonėms paūmėja krūtinės angina, nemažai pacientų hospitalizavome dėl miokardo infarkto.“

Dažniausiai širdies ir kraujagyslių ligos kamuoja vyresnio amžiaus pacientus, tačiau miokardo infarktas ištinka ir jaunimą.

Karščiai pavojingi ne tik širdininkams. Ypač didelis pavojus kyla tiems, kurie per karščius dirba lauke, ilgai būna saulėje, serga lėtinėmis ligomis. Karščiai pavojingi ir mažiems vaikams, kurie perkaisti gali ir palikti automobilyje.

„Savaitgalį turėjome keletą ligonių, kurie patyrė šiluminį smūgį. Tie atvejai buvo susiję su tam tikromis situacijomis. Vienas buvo kariškis, kitas – žmogus iš viešojo transporto. Matyt, apie tokius žmones mes ir turėtume kalbėti“, – sakė Santaros klinikų Skubios medicinos centro vadovas Andrius Klimašauskas.

Medikai perspėja, jei ketinate būti saulėje, privalote dėvėti natūralaus audinio drabužius ir būtinai apsidengti galvą. Be to, būtina daug gerti vandens.

„Didžiausia klaida, kokią daro pacientai, jie vartoja per mažai skysčių, – komentavo gydytojas V. Juknevičius. – Dėl to padidėja kraujo klampumas, padidėja trombozių tikimybė, tuomet padidėja infarkto arba insulto rizika. Todėl karštesnėmis dienomis pacientai turėtų vengti tiesioginių saulės spindulių, turėtų vartoti daugiau skysčių.“

Jeigu nesergate širdies ligomis arba to nežinote ir staiga pasijutote prastai, kvieskite greitąją pagalbą.

Jei vykstate poilsiauti, būtinai turėkite buvimo vietos koordinates. Pasitaiko, kai prastai pasijutę poilsiautojai nesugeba papasakoti, kur yra ir šie atvyksta per vėlai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)